Kylian Mbappe, Jude Bellingham i Junior Vinicius Foto: EPA-EFE/Franco Arland/Rodrigo Jimenez/Teresa Kroeger/RHR-FOTO / imago sportfotodienst / Profimedia

Kilijan Mbape napušta PSŽ na kraju sezone. To je prethodnih dana postala i defintivna priča nakon što je jedan od najboljih fudbalera sveta saopštio vlasnicima i saigračima. To gotovo izvesno znači da će jedan od najboljih igrača planete sledeće sezone obući dres Real Madrida.

Iako se pominje mogućnost da za njega zagrizu i neki klubovi Premijer lige poput Liverpula i Arsenala, malo je verovatno da bi ishod osim odlaska u Real mogao da bude drugačiji. To potvrđuju i dobro obavešteni izvori iz Španije, pa je gotovo izvesno da je Real dodao i završni deo slagalice u temelju nove dominacije koja bi mogla da usledi.

Iako dolazak Mbapea još uvek nije 100 posto siguran, priča o građenju nove imperije u Madridu i bez njega itekako pije vodu.

PROČITAJTE JOŠ

Projekat koji bi mogao da se nazove „Galaktikosi 3. deo“ već je uveliko u jeku, a zajedničko im je da iza njih stoji Florentino Perez.

Čovek koji je prvi put takav projekat pokrenuo početkom ovog veka kada je u klub doveo vedete poput Zinedina Zidana, Luisa Figa, Stiva Mekmanamana, Ronalda, Majkla Ovena koji su uz starosedoeoce Roberta Karlosa, Fernanda Jera i druge napravili tim koji je u tom periodu dominirao Španijom i Evropom, kasnije to izveo na još većem nivou.

Tokom druge decenije 21. veka stvoren je možda i najmoćniji tim u istoriji koji je građen oko Krisitjana Ronalda, Luke Modrića, Tonija Krosa, Karima Benzeme uz koje su se godinama smenjivali akteri poput Hamesa Rodrigeza, Mesuta Ozila,Gereta Bejla Ćabija Alonsa, Kazemira…

Sada je na pomolu još jedna slična priča koja bi mogla da se razvuče na čitavu deceniju.

Foto: EPA-EFE/Peter Powell

Ova treća era gledano iz ove perspektive kada su stvari postale jasnije je krenula 2018. godine. Tada je u klub stigao i prvi šraf nove zvezdane flote. Tog leta je stigao talentovani klinac Vinisijus Žunior, sada jedan od najboljih ofanzivaca sveta, kao i štoper Eder Militao koji izrastao u jednog od najboljih defanzivaca generacije. Uz to su u klubu i dalje bili prekaljeni veterani a u tom prelaznom roku je stigao i Tibo Kurtoa, golman kojeg nećemo gledati još dugo, ali koji je bio značajan faktor za postavljanje novih temelja.

Real je odlučio da ovoga puta bude strpljiv i iskoristi staro jezgro da sa njim ostane u vrhu i polako dodaje mlade bisere. Krenuo je polako da popunjava rupe i skuplja bisere za novi vanserijski projekat.

Jedan, pa drugi dolazili su Eduardo Kamavinga, David Alaba, Orelijen Čuameni, Antonio Ridiger…

Ipak, da bi projekat dobio značenje i težinu imena „Galakikosi“, trebalo je da pored sazrevanja i izrastanja Vinisijusa stigne i jedan kapitalac, igrač koji je već etabliran kao svetska klasa, a da nije u poznim godinama.

I došao je jedan od najvećih talenata novog doba, sjajni Englez koji je u Borusiji Dortmund pokazao da se radi o neviđenom igraču. Stigao je supertalentovani Džud Belingem.

EPA-EFE/ZIPI ARAGON

Ako na sve to dodamo da je Real već kupio Endrika koji ima tek 17 godina i najavaljuje mu se neviđena karijera i koji još uvek ne mora da žutri u Evropu, ako na sve to dodate i Kilijana Mbapea, dobijate jezgro igrača mlađih od 25 godina koji su već sada svetska klasa i spremni su da dominiraju.

Dodajmo na to da je Real u prethodnim godinama doveo i Antonija Ridigera i već oformio sjajan štoperski tandem i uz Federika Valverdea koji je njihov produkt i koji je izrastao u jednog od najboljih svetskih vezista, onda je osovina koja je izgrađena zastrašujuća, a pričamo o Relau koji u svako doba može da dovede nekoliko igrača svetske klase tamo gde im fali da sklope kompeltan tim.

Kilijan Mbape
Foto: Tanjug/AP Photo/Michel Euler

Zamislite sada samo napadački trio Vinisjus-Belingem -Mbape, a iza njih trio Kazemiro, Kamavinga. Čuameni i odbranu sa parom Ridiger-Militao, iskusnim bekovima Alabom i Karvahalom i na golu sa Kurtoom i klupom sa Valverdeom, Sebaljosom, Ferlanom Mendijem, Lunjinom na golu i mogućnostima da se dovode najbolji igrači planete.

To su temelji za ozbiljnu odminaciju. Čak i da ne dođe Kilijan Mbape, a sa njim se stvar podiže na nivo koji možda nismo do sada videli.

BONUS VIDEO Džamal Musiala – gol protiv Bohuma

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar