Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Crvena zvezda je osvojila Pari kup u Rusiji, pobedila je Fenerbahče i Zenit iz Sankt Peterburga i potvrdila je da na ovim pripremama radi dobar posao.

Brza, agresivna, konkretna i precizna, tako je uglavnom izgledala igra koju traži Barak Bahar od svojih igrača.

PROČITAJTE JOŠ:

Poslovično ozbiljan, nije baš sklon tome da pokazuje emocije i kada njegov tim daje gol i kada prima. Zna da ima mnogo toga što može da se popravi u naredne dve nedelje dok ne krene Superliga, ali i sledeća dva meseca kada kreće Liga šampiona.

Čudan je osećaj kad u ovo vreme tokom leta ne pratimo dva najjača srpska kluba u kvalifikacijama za evropska takmičenja.

Zvezda je na ime minulog rada zajedno sa Partizanom obezbedila da prvak Srbije ide direktno u Ligu šampiona, drugoplasirani TSC može u Ligu šampiona ili Ligu Evrope, Čukarički će u LE ili Ligu konferencija, dok će Partizan probati da se domogne Lige konferencija.

Kako oni kreću nešto kasnije, vremena za pripreme i kontrolne mečeve ima još, pa samim tim i prostora da neki igrači pozitivno iznenade.

To je u prethodnih nedelju dana možda najviše uradio Stefan Mitrović. Dok su oči uglavnom bile uprte ka Piteru Olanjinki i Žan Filipu Krasou, Mitrović je u glavi imao zamisao da se pokaže što bolje može.

Novi trener značio je i novi početak, talenat mu je u startu bio tu, samo se negde usput malo pogubio. Pamtimo kako je lani efektno dao gol Ferencvarošu u Beogradu i kako je probijao po levoj strani.

Zbog svega toga je i Zvezdan Terzić, generalni direktor crveno-belih početkom godine pričao kako je Mitrović na listi želja Barselone i kako su u Ljutice Bogdana stigle ponude tri velikana za njega.

Sećamo se i kako je bilo priča hoće li, ili neće, zaigrati za nacionalni tim Srbije i na kraju se to ostvarilo. Upravo zato i Dragana Stojkovića Piksija može da raduje ono što je Mitrović sada radio u Rusiji protiv Nefčija, Zenita i Fenerbahčea.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

„Lepo smo počeli utakmicu, rano došli do pogotka, zatim i udvostručili prednost, i potom nastavili da kontrolišemo utakmicu do samog kraja. Odigrali smo sjajno“, rekao je Stefan posle 4:0 sa azerbejdžanskim klubom.

Igrao je sjajno na poziciji levog spoljnog, delovao je kao brzi voz posebno protiv Nefčija gde je imao gol i asistenciju. Protiv Fenerbahčea nije uspeo da se upiše, ali je protiv Zenita poslao odličnu loptu za Mirka Ivanića i namestio mu pogodak.

„Bukari mi je lepo dodao, odigrao sam jedan na jedan i na individualni kvaltiet ušao u kazneni prostor i levom pogodio bliži ugao. Znače mi golovi, ali i asistencije, sve to utiče na samopouzdanje. Bitno je da se maksimalno spremim. Pripreme su uvek teške, ali sve ide u dobrom smeru. Želimo da pobedimo i narednu utakmicu i osvojimo turnir“, dodao je Mitrović u Rusiji.

Od 28 igrača se jasno izdvojio, zajedno sa nekolicinom klinaca i Krasoom, odnosno Olanjinkom. Uostalom, bio je starter i trudi se da tu u startnoj postavi i ostane.

Deluje kao igrač kakvog su u Zvezdi čekali da vide posle nekakve višemesečne stagnacije. Ili se jednostavno nije najbolje snašao u sistemu koji je tražio prethodni trener Miloš Milojević.

Za Milojevićevu Zvezdu su se više puta, čak i u Superligi, postavljala pitanja „šta je sa kreativnošću u napadu“ i odgovora nije bilo.

Taj tim je pobeđivao na razliku u suvom kvalitetu u odnosu na ostale u srpskom fudbalu. Ista igra ne može da se prenese na Evropu, jer onda može da se desi da se u grupi zaposedne poslednje mesto. Srećom po navijače crveno-belih, ova ekipa ne deluje kao da ne zna šta će sa loptom.

Isto važi i za Mitrovića. Oni zahtevi agresivnost na lopti, presing kad se ona izgubi i traženje inicijative kroz držanje lopte u nogama, ali i dobre i munjevite kontre – sve to prija profilu kakav je 20-godišnji krilni ofanzivac.

Foto: Starsport

Njegov trk baš protiv Ferencvaroša u Budimpešti bio je jedan od lepših golova u grupnoj fazi Lige Evrope prošle godine i valjalo bi da ga bude još neki put.

Milojević je igrao sa ekipom koja je selektirana za drugačiju postavku igre, Mitrović tu nije pravio veliku razliku u drugom delu sezone i bio je u senci iskusnijih i starijih fudbalera.

Prošao je već jednom put od startera do momka koga trener menja posle sat vremena igre, do onog na kog ne računa u punom kapacitetu ili ga premešta na poziciju iza, kako bi iz perspektive beka špartao celim terenom.

Da li je sve to što se dešavalo Stefana zbunjivalo, ili nije, najbolje znaju on i nekadašnji trener koji je jednom i rekao da je „normalno da fudbaleri imaju mali pad“ u pojedinim delovima sezone.

Međutim, teško je da će mladić koji u nogama još nema gotovo ništa od pravog takmičarskog fudbala ne želi da igra svaki minut svake utakmice i da ne želi da se dokaže.

Možda mu je samo potreban prostor i prava šansa da bi vratio poljuljano samopouzdanje, koje, ako ovako nastavi da igra, može mnogo toga dobrog da donese Zvezdi, ali i reprezentaciji Srbije koju tek čekaju veliki izazovi u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

BONUS VIDEO: Kad postignete golčinu sa pola terena 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar