Siegfried Kirschen Foto:Pressefoto Rudel/Herbert Rudel / imago sportfotodienst / Profimedia

Zigfrid Kirčen, nekadašnji fudbalski sudija, preminuo je u 81. godini.

Kirčen je igrao fudbal kao mladić, ali je 1961. godine, kao 18-godišnjak, položio ispit za sudiju i u narednih 30 godina delio pravdu u nemačkoj Oberligi, prvom rangu fudbala u Istočnoj Nemačkoj, a potom i Bundesligi.

PROČITAJTE JOŠ...

Kao fudbalski sudija bedž FIFA dobio je 1974. godine, a stariji ljubitelji fudbala ga se sećaju po tri utakmice – jednoj Partizana i dve Zvezdine, na kojima su timovi iz Srbije zabeležili jedan remi i dva poraza.

Crno-beli su u sezoni 1984/1985 gostovali Videotonu u osmini finala UEFA kupa, a meč u Sekešfehervaru dočekali su sa nadom da bi mogli do prolaza dalje, pošto su za Partizan tada igrali Fahrudin Omerović, Nikoca Klinčarski, Dragan Mance… No, na tom putu isprečio se Jožef Sabo koji je postigao čak četiri gola, a jedan sa penala u porazu Partizana 5:0.

U revanšu crno-beli su slavili 2:0, ali nisu uspeli da prođu dalje.

Crveno-belima je sudio dva puta u Kupu šampiona – u revanš meču četvrtfinala 1987. godine u Madridu protiv Reala, kada su Madriđani slavili sa 2:0 i nadoknadili minus od dva gola iz Beograda (4:2 bilo za Zvezdu), a u oktobru 1988. godine u prvom meču osmine finala protiv Milana tim sa Marakane je u Italiji odigrao 1:1. I u revanšu je bilo 1:1, ali ne bez drame – revanš meč 9. novembra 1988. prekinut je u 64. minutu, pri rezultatu 1:0 za Zvezdu, zbog guste magle, i imala igrača više,

Kako nije prošlo više od tri četvrtine utakmice, meč je morao da bude odigran od početka, a Milan je u revanšu iznudio penale, posle kojih je slavio i prošao dalje.

Uzrok smrti čuvenog arbitra koji je delio pravdu i na dva Mondijala – 1986. godine u Meksiku, te četiri godine kasnije u Italiji.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar