Foto: Shutterstock

Tertulijano Severijano dos Santos, poznatiji kao Terto, jedan od najboljih napadača koje je brazilski fudbal imao, preminuo je u 78. godini.

Terto je u karijeri dugoj 17 godina igrao za brojne klubove – Santa Kruz, Botafogo, Ferovijario, Fortalezu, Gremio, ali je najveći trag ostaivo u dresu jednog od najvećih timova ne samo u Brazilu, već na čitavom svetu, Sao Paulu.

PROČITAJTE JOŠ...

Za klub iz istoimene brazilske pokrajine igrao je punu deceniju, i sa njima je osvojio tri titule.

Terto je pokrivao više pozicija u napadu, a zbog sjajne tehnike zvali su ga „Pele sa severoistoka“ (rođen u Resifeu u oblasti Pernambuko), dok je usled velike snage sa kojom protivničke odbrane nisu mogle da se nose dobio nadimak – Traktor.

Za deset godina u dresu ovog tima postigao je 86 golova na 498 mečeva od kojih su slavili 242 puta, a sam klub se od njega oprostio na izuzetno lep način:

Posebno čuven je njegov pogodak koji je postigao u klasiku protiv Santosa 14. avgusta 1971. godine, što je postao jedan od najčuvenijih pogodaka u istoriji brazilskog fudbala.

Interesantno je da Terto nije zabeležio zvaničan nastup za reprezentaciju Brazila, iako je bio jedan od najboljih napadača u zemlji.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar