Francuska-Portugal Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

Fudbaleri Francuske plasirali su se u polufinale Evropskog prvenstva, pošto su posle penala (5:3) pobedili Portugal, nakon što nismo videli gol u 120 minuta igre.

Foto: Promo

www.winnerbet.rs – registruj se i oseti pobedu!

Žikica Babović, Direktno iz Nemčake, Euro 2024
Foto: Nova.rs

Utakmica je bila poprilično neinteresantna, viđeno je tek nekoliko ozbiljnih prilika na ove strane, ali su golmani bili najbolji igrači svojih ekipa.

Kada se pristupilo penalima, Francuzi su pokazali da su za taj deo igre maksimalno spremni. Pogađali su redom Dembele, Fofana, Kunde, Barkola i Teo Ernandez, dok su sa druge strane precizni bili Ronaldo, Bernardo Silva i Nuno Mendeš, ali je Žoao Feliks jedini promašio, odnosno pogodio je stativu.

Tako je Francuska prošla u polufinale, gde će se sastati sa Španijom.

PROČITAJTE JOŠ:

Videlo se od početka da su obe ekipe ušle oprezno u meč, pa šansi nije bilo, tek s vremena na vreme neki pokušaj sa distance.

Ništa iz prvog poluvremena nije bilo posebno vredno pomena, dok je drugi deo igre bio nešto sadržajniji.

Kilijan Mbape je u 53. minutu ostao da leži na travi, pošto je dobio udarac u lice, zaboleo ga je i nos, koji je slomio još u grupnoj fazi.

Najbolje šanse na utakmici i praktično prve prave videli smo u 61. minutu. Najpre je Bruno Fernandeš utrčao i dobio loptu od Kansela na desetak metara od gola, gađao je dalji ugao, ali je Manjan sjajno odbranio. U nastavku je pokušao i Kanselo, ali nedovoljno dobro.

Francuska-Portugal Foto: AP Photo/Andreea Alexandru

Nedugo zatim opet je golman Majk Manjan spasao svoj tim. Leao je probio po levoj strani, uposlio je Vitinju, koji je šutirao sa pet metara, gotovo neometan, ali je Manjan odbranio i spasao svoj tim. Lopta se odbila do Ronalda, koji je pokušao petom, ali je izblokiran, pa je Portugal od svega dobio samo korner.

Francuzi su brzo uzvratili. Organizovali su sjajan i brz napad, Kolo Muani je utrčao iza leđa odbrani Portugala i dobio loptu. Šutirao je francuski napadač, Košta je već bio savladan, ali je Ruben Diaš uklizao i delimično izblokirao udarac, pa je lopta otišla u korner.

Centimetri su falili u 70. minutu da Francuska povede. Kombinovali su u kaznenom prostoru Portugala, Kamavinga je ostao zaboravljen na oko četiri metara od gola, Košta je pokušao da mu skrati ugao, ali je vezista Real Madrida svakako šutirao tik pored stative.

Francuska-Portugal Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

Mogao je i Dembele do gola. Zalomio je sa desne strane u sredinu, oprobao je udarac, golman Portugala je bio nemoćan, ali mreža se nije zatresla.

Golman Portugala je bio na visini zadatka i u završnici regularnih 90 minuta. Dvaput je zaustavio šuteve Kantea, a „ukrotio“ je i udarac Mbapea, pa je bilo jasno da idemo u produžetke.

Ronaldo se obrukao početkom prvog produžetka. Konseisao je sjajno probio po desnoj strani, servirao je šansu za Ronalda, koji se obrukao sa šest metara. Lopta mu jeste išla iza leđa, ali je katastrofalno šutirao.

Morao je i Mbape bolje u 97. minutu. Dobio je upotrebljivu loptu u noge, na oko 12 metara od gola, jedan dribling mu je bio uspešan, ali mu je onda Pepe uleteo u blok i tako dodatno podigao energiju Portugalcima.

Francuska-Portugal Foto: EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH

Mbape je pre početka drugog produžetka morao da izađe, videlo se da oseća bolove.

U poslednjih 15 minuta Portugal je imao dve ozbiljne šanse. Malo je falilo Žoau Feliksu da pogodi metu, i to čim je ušao u igru, ali je posle centaršuta Konseisaa, glavom pogodio spoljni deo mreže. U poslednjoj akciji je Silva odložio loptu do Nuna Mendeša, koji je šutirao po zemlji sa ivice kaznenog prostora, pa je Manjan lako odbranio.

U penalima su Francuzi bili bolji, te zasluženo otišli u polufinale.

Francuska - Portugal 0:0, 5:3 na penale

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar