Foto: EPA-EFE/ANNA SZILAGYI

Gol Olija Votkinsa u sudijskoj nadoknadi utakmice protiv Holandije nije označio samo plasman Engleske u finale EURO 2024, već i novu stranicu crnog niza koji će gotovo sigurno dobaciti i do četiri decenije.

Žikica Babović, Direktno iz Nemčake, Euro 2024
Foto: Nova.rs

Holandija je poslednji put u finale Evropskog prvenstva prošla 1988. godine, kada je turnir u Zapadnoj Nemačkoj i osvojila.

PROČITAJTE JOŠ...

No, to je ujedno bio i početak niza koji će potrajati još najmanje četiri godine.

Naime, od 1992. godine i takmičenja u Švedskoj Holandija nije uspela da dođe dalje od polufinala, dok je četiri puta – računajući i ovaj meč protiv Engleske – zaustavljena na korak do borbe za tron.

Tako je 1992. Danska bila bolja posle penala (2:2 bilo pre izvođenja jedanaesteraca), potom su u Engleskoj 1996. godine ispali u četvrtfinalu, da bi 2000. na Amsterdam areni takođe u polufinalu bili bolji Italijani, opet posle penala – Holandija tad postigla samo jedan pogodak sa „bele tačke“.

U Portugalu 2004. su bolji bili domaćini sa 2:1.

Usledio je niz loših nastupa – četvrtfinale 2008. u Austriji i Švajcarskoj, potom ispadanje u grupnoj fazi posle sva tri poraza u Ukrajini i Poljskoj, turnir 2016. u Francuskoj je preskočen, a na EURO 2020 Holandija je bila 9. na kraju, ostavši bez četvrtfinala.

Kako je i četvrto vezano polufinale završeno neuspehom, „lale“ će do naredne šanse za prekid očajnog niza morati da sačekaju 2028. godinu i turnir u Velikoj Britaniji i Irskoj, kada će obeležiti tačno 40 godina od pokoravanja Evrope.

www.winnerbet.rs – registruj se i oseti pobedu!

Foto: Promo

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar