Foto: Starsport

Fudbalska reprezentacija Srbija zvanično je počela pripreme za Evropsko prvenstvo, a pred sobom sada ima dve ozbiljne provere pred put u Nemačku.

„Orlovi“ su u ponedeljak otišli u Beč, gde ih u utorak od 20.45 očekuje pripremni meč sa Austrijom, dok 8. juna Srbija igra protiv Švedske od 18 sati. Protiv Šveđana igraćemo na „Frends areni“ u Solni, predgrađu Stokholma, a ujedno će se taj meč iskoristiti kako bi se odala počast Zlatanu Ibrahimoviću, koji je već neko vreme u igračkoj penziji.

Biće to dve ozbiljne provere za Srbiju, na kojima će se pokazati gde smo u odnosu na selekcije sličnog kvaliteta, a i treba da se popravi utisak sa prijateljskih utakmica u martu mesecu, kada igra nije bila baš najbolja. Tada smo deklasirani od Rusije sa 4:0, dok smo jedva pobedili Kipar rezultaom 1:0.

PROČITAJTE JOŠ:

Pre svega toga, Srbija ni u kvalifikacijama za Evro nije bila baš najbolja, ali je uspela da se provuče i nakon pobeda protiv Crne Gore i Litvanije, te dva remija sa Bugarskom, obezbedi kartu za Nemačku, gde će se od 14. juna do 14. jula naći najbolje evropske selekcije.

Sve to povezujemo i sa Mundijalom u Kataru, gde smo bili poslednji u grupi, iza Brazila, Švajcarske i Kameruna, pa je jasno da selektor Dragan Stojković Piksi i njegovi izabranici treba da dokažu da nisu tim samo za plasman na veliko takmičenje, već nešto više od toga.

Jasno je da protiv Austrije i Švedske nećemo videti Srbiju u punoj snazi, zbog raznih kombinatorika i taktika koje bi trebalo da isproba Piksi, ali će nam ti mečevi veoma dobro poslužiti pred Evro, jer tamo baš i nemamo pravo na grešku, ili bar ne na mnogo njih.

Foto: Starsport

„Mislim da smo napred dobri, posižemo golove poslednjih godina, na Svetskom prvenstvu pogotovo, postigli smo pet golova u grupi. Ali i primamo golove. Ako pogledate Srbiju danas posle dve godine od Katara, nismo se mnogo poboljšali u pogledu odbrane i to je nešto što moramo da popravimo“, rekao je Nemanja Vidić.

U ovim Vidićevim rečima i te kako ima istine, a videćemo šta je Piksi smislio i da li se dovoljno pozabavio defanzivnom taktikom. Pitanje je i u kakvoj će formaciji igrati Srbija, pošto ponovo skoro da nema klasičnih bekova u timu, tako da se već naslućuje da će to biti verovatno 3-4-1-2 ili 3-5-1-1 u zavisnosti od toga da li bude želeo da igra sa Aleksandrom Mitrovićem i Dušanom Vlahovićem zajedno u napadu.

Što se tiče igračkog kadra, reprezentacija Srbije još nije potpuna, Luka Jović, Sergej-Milinković Savić i Aleksandar Mitrović naknadno su došli zbog klupskih obaveza, a na raspolaganju selektoru su već za meč protiv Austrije. Međutim, još uvek nema Nikole Milenkovića, zbog obaveza u Fjorentini, a njegovo mesto u startnoj postavi kod Piksija je gotovo pa zagarantovano.

PROČITAJTE JOŠ:

Takođe, veoma je bitno da Piksi sada neće imati probleme kao u Kataru zbog povreda igrača, što je svakako lepa vest. To znači da je vreme i da se Piksi pokaže u najboljem svetlu, a nedavno je dobio i novi ugovor do 2026. godine, pa bi mogao da opravda ukazano poverenje.

Stojković je od 2021. godine do sada ostvario neke zapažene uspehe sa reprezentacijom, u smislu plasmana na velika takmičenja, ali je na njima izostao dobar rezultat, pa je Evro u Nemačkoj odlična prilika da se to promeni. Uoči Prvenstva Evrope ugledni portal „FourFourTwo“ (iz Velike Britanije) procenio je Piksija kao trenutno najlošijeg selektora, pa i to može biti dodatni motiv, jer srpski inat je nešto što i te kako može da donese prevagu.

Foto: Starsport

Neosporno je da Srbija ima napadački potencijal na nivou možda i najjačih evropskih reprezentacija, ali veza sa odbranom i veznim redom nije baš najbolja, pa je na Piksiju da poveže linije, odluči se za prave igrače u startnoj postavi i dobro podeli uloge, a i na klupi će imati nekoliko ozbiljnih „džokera“ poput Veljka Birmančevića, Lazara Samardžića, Mijata Gaćinovića, a zašto ne i Jovića i Petra Ratkova.

Protiv Austrije i Švedske selektor bi trebalo da reši dileme oko sastava, koje verovatno ima u ovom trenutku, a onda 16. juna već igramo sa Englezima, koji su u ovom trenutku možda i najjači po imenima u Evropi. Četiri dana kasnije Srbija igra protiv Slovenije, koju praktično mora da pobedi ako želi plasman dalje, a za kraj grupne faze, 25. juna, odmerićemo snage sa Dancima, koji su na prošlom Evru dogurali čak do polufinala.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare