Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Selektor fudbalera Srbije Dragan Stojković Piksi i napadač Aleksandar Mitrović pričali su o utakmici sa Švajcarskom (subota, 20.45, Leskovac) u Ligi nacija.

Aleksandar Mitrović se vraća posle preskočenog septembarskog okupljanja na mečevima protiv Španije i Danske i biće jedna od glavnih uzdanica ekipe protiv opasnih Švajcaraca.

PROČITAJTE JOŠ:

Stojković i ekipa su bez Mitrovića, Dušana Vlahovića i Sergeja Milinković-Savića u septembru došli do boda protiv Španaca i poraženi su od Danaca. Zbog toga je meč sa Švajcarskom dodatno dobio na težini jer i „sajdžijama“ gori pod nogama pošto nemaju ni bod.

„Mogu da kažem da sam zadovoljan kako su igrači trenirali i radili, ponašali se, nemamo problema s povredama. Svi su spremni od momaka koji su tu na okupljanju. Svi su spremni za sutrašnji meč. S te strane sam zadovoljan jer je za trenera najvažnije da se niko ne žali na povrede i da može da računa na sve njih. Radili smo po planu, danas je trening u 17.30 na Čairu u Nišu, mislim da je to dobra odluka. Bliži smo Leskovcu i srećan sam što ćemo ponovo gostovati na ovom prelepom stadionu“, rekao je Stojković.

Ne prihvata konstataciju da je ova utakmica rezultatski ne toliko bitna.

Kad reprezentacija igra svaki rezultat je važan, bez obzira na to što je ovo Liga nacija. Ovo su teške provere jer igramo s ekipama u vrhu evropskog fudbala. I meč sa Švajcarskom je u tom rangu, oni poseduju visok kvalitet u pojedinačnom i kolektivnom smislu. Sam podatak da već dvadesetak godina u kontinuitetu igraju na Evropskim i Mundijalima, govori o njihovom kvalitetu. I mi se dobro poznajemo, to je grupa igrača koja se zna i koja će istrčati na teren. Tu ne verujem da će biti nekih iznenađenja, što se tiče sistema i taktike. Tu nema tajni. Zbog svih ovih stvari očekujem tešku utakmicu, borbenu, a imperativ nam je da damo maksimum i pokušamo da pobedimo. Svaki pozitivan rezultat koji se rezultuje u pobedi podiže i samopouzdanje i vraća taj osmeh i raspoloženje i kod navijača, u javnosti, u medijima i kod nas takođe“, objasnio je Piksi.

„Spustio je loptu“ kada je bilo reči o tome da su Granit Džaka i Đerdan Šaćiri u prethodnim mečevima pravili razliku golovima protiv Srbije, a potom provocirali simbolima nepostojeće države Kosovo, ali i isticanjem albanskog orla.

foto: Starsport.rs

„Šaćiri je veliki igrač, svemu dođe kraj, on je obeležio jedan period u karijeri na visokom nivou. Njegova je odluka da prestane imamo i mi takvih igrača koji su prestali. Što se tiče Džake i dalje tvrdim da je jedan od najboljih veznih igrača u Evropi. Nema nikakve potrebe za provokacijama, ni sa naše ni sa njegove strane, ovo je fudbalska utakmica i mislim da do tih stvari neće doći. Rekao sam igračima da se fokusiraju na igru i ono što treba da radimo. Verujem da će utakmica proteći u fer-plej igri i da sa te strane neće biti problema. Brine me kod Džake je što je veliki igrač i što moramo da budemo oprezni, da probamo da ga zaustavimo jer je alfa i omega igre švajcarskog tima. Ako to uspemo veće su šanse da Džaka može da bude jedan od problema za nas što se igre tiče, a ove druge stvari ne treba ni potencirati ni pričati. Svesni smo da takvim stvarima nema mesta, a ni potrebe da se priča o tome“, ispričao je selektor Srbije.

Kaže da nikad nema zapisano u svesci koga će menjati, pa nije precizno odgovorio na pitanje da li će uz Andriju Maksimovića još neko od mlađih igrača debitovati i podseća koga nema od ovih starijih.

Dragan Stojković Piksi
Foto: Dusan Milenkovic/Starsport.rs ©)

„Lepa vest za srpski fudbal je što on predstavlja budućnost. Pokazao je sa 17 godina pokazao jedan nivo igre koji je takav, kakav je i naterao me je da ga pozovem. On će debitovati, da li kao starter ili ne, to je svejedno. Ovo je početak njegove seniorske karijere. Ostali su tu takođe. Samo da napomenem da smo imali personalnih problema. Nemamo Vlahovića, Sergeja, Živkovića, Ivana Ilića, kad pogledate to je pola tima. Ali, to ne potenciram kao neki alibi, ovi momci su zaslužili da budu tu i svako će sačekati svoju šansu da dobije koji minut i da oseti kako je igrati za A tim“, naveo je Stojković, koji je potom prokomentarisao i mogućnost da se u timu nađe još neki debitant.

„Nemam dilemu, znam (ko će biti u timu protiv Švajcarske). Može biti još nekih debitanata, ali da imam jasnu sliku startera, imam, mada nema tu mnogo tajni“.

foto: STARSPORT

Uz njega je bio Aleksandar Mitrović koji je dobio pitanje o bojkotu unutar reprezentacije jer je previše igrača odjednom ispalo iz stroja u septembru.

„Pa dobro, razumem da štampa, novine i televizija prodaje i da se svašta piše, ne želim nikom da se pravdam. Znam ko sam i šta sam, koliko sam dao sebe i koliko dajem sebe reprezentaciji. Bitno mi je da selektor, saigrači i navijači to znaju. Selektor je sve rekao. Imao sam manjih problema s povredom, iskoristio sam to da zalečim povredu koju sam i prošle sezone vukao i to je to. Evo pre mesec dana sam napunio 30 godina, 12 godina sam u reprezentaciji, možete da vidite na koliko sam okupljanja bio i koliko sam utakmica propustio. Ja da se pravdam to ne želim. Kao što rekoh znam ko sam i šta sam, tu sam, spreman sam da pomognem ekipi da dobije utakmicu“, rekao je Mitrović.

Piksi ističe da je zadovoljan napretkom u odbrani, a onda kaže da danas nije lako nadmudriti protivnika u napadu i prija mu što su igrači motivisani jer su to po njegovim rečim dobar predznak pred Švajcarsku.

Fudbaleri Srbije pred utakmicu Euro 2024 Srbija vs Danska Foto: MATHIAS BERGELD / Bildbyran Photo Agency / Profimedia

„Znamo da u današnjem fudbalu svi napadaju i  svi se brane. Najteže je postići gol, da je to lako, rezultati bi bili kao u vaterpolu. U fudbalu nije baš tako. Mi radimo da kao tim delujemo dobro, da znamo šta radimo na terenu, da budemo organizovani. Da u taktičkom smislu budemo spremni, da napadamo i branimo se, otvaramo kontre. Mnogo je tu važnih stvari, fudbal je repeticija, nema tu izmišljanja tople vode, samo ponavljanje nekih stvari koje daju više šanse da uspete. Baziramo se na kolektivnom i timskom duhu, tako hoćemo da počnemo i završimo utakmicu“, poručio je Stojković.

Tvrdi da je ubeđen da će njegov tim početi utakmicu borbeno i požrtvovano i veruje da će sprovesti neke zamisli koje su osmislili, dok je na pitanje o kapitenu odgovorio kratko.

„Pa imate ga ovde, pored mene je“, kazao je Piksi i potom završio konferenciju komentarom na to da li oseća pritisak pred Švajcarsku zbog naboja u javnosti.

„Znaš kako, mi smo u Ligi nacija krenuli protiv Španije, najjače ekipe, pa smo, po mom mišljenju usled nekog objektivnog umora u Danskoj izgubili. Sad je sledeća stanica Švajcarska, bez obzira na to šta je bilo u prošlosti. Bar što se našeg tima tiče, ima mnogo novih imena i nema onih koji su bili tu. Koncentrišemo se na 90 minuta i koji minut više, da odigramo u visokom nivou i probamo da pobedimo. Za to se spremamo. Neće biti lako, ali igramo kod kuće i stalo nam je da ostavimo dobar utisak, da obradujemo naciju koja je srećna kad reprezentacija pobedi. Verujem da možemo do tog cilja“, podvukao je Dragan Stojković.

BONUS VIDEO: Golčina 18-godišnjeg momka iz Brage protiv Porta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar