Foto: EPA-EFE/Ballesteros

Pep Gvardiola, jedan od najboljih, ako ne i najbolji trener u istoriji fudbala, svoje znanje i te kako ume i želi da podeli i sa drugima.

Iako se dešava da od nekadašnjih saradnika Gvardiola napravi ozbiljne protivnike i rivale, on izgleda uživa u tome i sebi konstantno zadaje nove izazove.

Kao profesionalni fudbaler Gvardiola je i te kako imao uspeha, igrao je kao (defanzivni) vezni, a nastupao je za Barselonu, Brešu, Romu, Al Ahli, Dorados i reprezentaciju Španije.

Međutim, daleko mu je uspešnija trenerska karijera, kojoj se ne nazire kraj, jer Pep ima 53 godine. Do sada je bio trener Barselone (2008-2012), Bajerna iz Minhena (2013-2016) i trenutno radi u Mančester sitiju, gde je od 2016. godine.

PROČITAJTE JOŠ:

Trebalo bi nam mnogo vremena da pobrojimo šta je sve Gvardiola osvojio i gde se sve proslavio, pa se nećemo upuštati u takve izazove.

Ono što ovom prilikom stavljamo u prvi plan jeste Gvardiolina sposobnost i dobra volja da svoje znanje, tajne i trenerske trikove nesebično podeli sa drugima, stvarajući tako nove generacije vrhunskih trenera.

U ovom trenutku, Pepovo „trenersko stablo“ sastoji se od Ćavija, Ćabi Alonsa, Enca Mareske, Mikela Artete, Erika ten Haga, Vensana Kompanija i Luisa Enrikea. Naravno, ovoj listi treba dodati i mnoge trenere koji su trenutno u drugom planu, odnosno nisu na najvećoj sceni, ali za sada ćemo se zadržati na pomenutih sedam velikih imena.

Mikel Arteta

Španski stručnjak je bio asistent Gvardioli od 2016. do 2019. godine i tako je „ispekao“ zanat.

I za to vreme je Siti uglavnom dominirao u Engleskoj (u Evropi nešto slabije prolazio), uz povremene bljeskove Liverpula, dok je Arteta stekao znanje i odlučio da se upusti u nove izazove, nešto zahtevnije. Preuzeo je Arsenal, za koji je prethodno i igrao od 2011. do 2016. godine, ali nije odmah dobio poverenje publike.

PROČITAJTE JOŠ:

Imao je problema Arteta u početku da zadovolji kriterijume i opravda očekivanja i sve uloženo, ali je uspeo da stabilizuje situaciju, učvrsti svoju poziciju skoro kao Arsen Venger nekada i sada sa „tobždijama“ silno želi da osvoji titulu u Premijer ligi, koju čekaju još od sezone 2003/04. Upravo mu je Siti najveći rival.

Pored toga, Arsenal sa Artetom želi i ozbiljan iskorak u Ligi šampiona, sklopljen je opasan tim i ova sezone mogla bi da bude „ta“.

FOTO: EPA-EFE/TIM KEETON
FOTO: EPA-EFE/TIM KEETON

Ćabi Alonso

Još jedan Španac na koga je Gvardiola izvršio uticaj jeste trenutni trener Bajera iz Leverkuzena.

Alonso je bio igrač kod Gvardiole u Bajernu, pa nema sumnje da je još tada „kupio“ fazone i učio od najboljeg.

Prvo trenersko iskustvo Alonso je imao u Real Sosijedadu B, a onda je 2022. preuzeo Bajer i napravio haos, u pozitivnom smislu.

PROČITAJTE JOŠ:

Leverkuzen je prošle sezone konačno proslavio titulu u Bundesligi (nikada pre se nije radovao takvom uspehu), oboren je i rekord nepobedivosti (51 utakmica), mada je posle izgubljeno finale Lige Evrope od Atalante (3:0).

Već se priča da će Alonso preuzeti Bajern, Real Madrid ili Liverpul u budućnosti, a tek su mu 42 godine…

Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHER NEUNDORF

Vensan Kompani

Kad smo već kod Bundeslige, da se na njoj malo i zadržimo.

Kompani je bio defanzivac Mančester sitija (doneo mu titulu Premijer lige čuvenim golom protiv Lestera) od 2016. do 2019, što su ujedno i početne godine za Gvardiolu na klupi „građana“.

EPA-EFE/PETER POWELL

Već od 2019, Kompani je imao ulogu trenera-igrača u Anderlehtu, a onda se potpuno posvetio trenerskom poslu u belgijskom klubu. Posle toga je bio u Barnliju, s kojim je uspeo da uđe u Premijer ligu (a onda i ispadne iz nje), da bi onda usledio veliki skok i preuzimanje Bajerna, nakon što se Tomas Tuhel povukao u dogovoru sa upravom.

Ove sezone Bajern izgleda zaista moćno, kako u Ligi šampiona, tako i u Bundesligi, pa nema dileme da će Kompani uskoro osvojiti i neki trofej kao trener.

Ćavi

Španski vezista bio je u Barseloni od 1998. do 2015, pa nije ni čudo što je zahvatio i period dok je Gvardiola bio na klupi.

Njih dvojica su uvek imali sjajan odnos, a sigurno da je i Ćavi još kao igrač „hvatao beleške“ i od Gvardiole naučio mnogo toga važnog.

Foto: AP Photo/Joan Monfort

Prvi trenerski izazov Ćavi je imao u Al Sadu, da bi od 2021. do 2024. vodio Barselonu. Iako se sa njom nije proslavio, treba znati da je za to delimično kriva i celokupna teška (finansijska) situacija u klubu, a ne treba zaboraviti da je Ćavi uspeo da osvoji i La ligu u sezoni 2022/23, kao i Superkup iste godine.

Enco Mareska

Ovaj Italijan bio je trener rezervista Mančester sitija u sezoni 2020/21, pa nema sumnje da je često bio u kontaktu sa Gvardiolom. Takođe, u sezoni 2022/23 bio je asistent u prvom timu Sitija, pa je iz prve ruke mogao da se uveri u Pepove kvalitete i upije od njega ono što mu treba.

EPA-EFE/ANDY RAIN

Bio je Mareska trener Parme, vodio je i Lester do povratka u Premijer ligu, a onda je letos preuzeo Čelsi, s kojim ima dugoročne planove i velike ambicije, kako u Engleskoj, tako i u Evropi, ove sezone preciznije Ligi konferencija.

Erik ten Hag

Holanđanin je stariji godinu dana od Gvardiole, ali se i on razvijao pod Pepovim uticajem.

Bio je Ten Hag trener rezervnog tima Bajerna u periodu od 2013. do 2015. godine, tako da je i on komunicirao sa Gvardiolom i bio deo istog kluba.

Brzo nakon toga Ten Hag je otišao u Utreht, koji mu je bio odskočna daska za Ajaks, a „kopljanici“ su ga „lansirali“ u Mančester junajted, koji vodi od 2022. godine.

Foto: EPA-EFE/Emil Nicolai Helms

Iako je sa „crvenim đavolima“ osvojio dva trofeja i nekoliko puta uspeo da namuči Siti, jasno je da Ten Hag i Junajted nisu na stazama stare slave i malo šta u ovom trenutku sluti na dobro.

Ako ovako nastavi, pitanje je do kada će Ten Hag biti na klupi Junajteda…

Luis Enrike

Španac, nekada vezista i napadača, a sada uspešan trener, bio je od 2008. do 2011. godine u Barseloni, ali kao vođa rezervnog tima. Pogađate? Baš tada je Gvardiola dominirao na klupi Katalonaca, a Enrike je iz prvog plana mogao da prati Pepove uspehe i rad.

Foto: TANJUG/AP Photo/Matthias Schrader

Znanje i preporuke iz Barselone, Enrikea su poslale put Rima u Romu, a onda je bio trener Selte i Barselone, dok nije postao selektor Španije.

Od 2023. godine Luis Enrike je trener Pari Sen Žermena, koji je krenuo u novu eru od ove sezone, pošto više nema Kilijana Mbapea.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar