Foto: STARSPORT/Srđan Stevanović

Fudbaleri Partizana i Čukaričkog u četvrtak imaju evropske ispite u plej-of rundi kvalifikacija za Ligu konferencija, odnosno Ligu Evrope.

Crno-beli će u Danskoj odmeriti snage sa Nordsjelandom od 18.30, dok će Čukarički imati mnogo teži zadatak protiv Olimpijakosa u Pireju od 21 sat.

Trener Igor Duljaj je sa ekipom otputovao u Dansku u sredu, uveče je odrađen i trening na stadionu „Farum park“, a na put je pošao 21 igrač i trojica golmana.

Partizan je sa Nordsjelandom igrao u trećem kolu kvalifikacija za Ligu Evrope u sezoni 2018/2019, kada je ekipu predvodio Zoran Mirković i ostvarene su dve pobede, 2:1 u Danskoj i 3:2 u Beogradu.

PROČITAJTE JOŠ:

Sada je situacija potpuno drugačija, borba se vodi za ulazak u grupnu fazu Lige konferencija, a Partizan u dobrom raspoloženju i odmoran ide na noge neugodnom rivalu.

Crno-beli su uspeli da naprave preokret, pa su uz mnogo muka izbacili Sabah u prošlom kolu i to nakon penala u Beogradu.

Izgledao je Partizan veoma loše u prvom duelu u Azerbejdžanu, ali je Duljaj uspeo da motiviše ekipu, koja je pokazala da ima kvalitet, samo je pitanje da li će to biti dovoljno za Dance.

Daleko od toga da su crno-beli bili u odličnoj formi i pre Sabaha, ali se pokazalo da je Mateuš Saldanja veliko pojačanje, Bibars Natho je i dalje majstor i veoma bitan šraf u timu, dok je odbrana pokazala da ume da odigra na visokom nivou.

Međutim, ispit protiv Nordsjelanda biće ubedljivo najteži za Partizan od početka sezone, a ulog je veliki, jer ukoliko ispadne tim iz Humske će ostati i bez Evrope ove sezone, što bi bio ozbiljan neuspeh.

„Nordsjeland ima ustaljen sistem rada od petlića, pionira do prvog tima, takođe imaju i školu fudbala u Gani odakle uzimaju najtalentovanije igrače, to je najbolja škola fudbala u Africi. U pitanju je jedan respektabilan klub, igraju na veštačkoj travi što za njih predstavlja dodatnu prednost. Neće biti lako, ali treba da se nametnemo tamo, nemaju mentalitet kao mi, kad je teško mi idemo napred“, istakao je heroj Partizana, golman Aleksandar Jovanović.

Ono što ide na ruku crno-belima jeste činjenica da su odložili utakmicu Superlige proteklog vikenda, dok je Nordsjeland upisao poraz od Silkeborga sa 2:0.

Takođe, Ernest Nuama, jedan od najboljih fudbalera danske ekipe, postaće uskoro novi član Liona, što bi Partizanu dodatno moglo da olakša posao. Ovaj fudbaler iz Gane prošle sezone je postigao 17 golova na 42 utakmice za Nordsjeland.

U pitanju je brza i napadački potentna ekipa, koja najčešće igra u formaciji 4-3-3, sa kojom će Partizan morati žestoko da se bori. Veliki hendikep za crno-bele biće izostanak Kristijana Belića, koji je protiv Sabaha dobio crveni karton u produžecima i sada će Duljaj imati zadatak da odluči ko će umesto njega biti podrška Frenku Kanuteu u veznom redu.

Foto: Starsport

Tu nije kraj problemima za Partizan, koji je kažnjen od strane UEFA sa ukupno 70.000 evra i zatvaranjem dela tribina za 17.000 mesta na narednoj utakmici u evropskim takmičenjima. To znači da atmosfera na revanšu u Beogradu neće biti „paklena“, što i te kako može da bude problem za Duljaja i njegove momke, jer ni atmosfera u klubu, van terena, u najmanju ruku nije dobra.

Što se tiče Čukaričkog, on je već obezbedio plasman u grupnu fazu Lige konferencija, a dueli sa Olimpijakosom biće nagrada za prošlosezonski učinak u Superligi i konačnu treću poziciju.

Međutim, ova sezone nikako nije dobro počela po „brđane“, koji su tokom priprema samo jednom pobedili na šest utakmica, onda su vezali dva trijumfa u Superligi Srbije, ali je usledio remi sa Javorom i težak poraz od novajlije IMT-a i to sa ubedljivih 3:0.

Foto: David Damnjanovic/STARSPORT

Već nakon meča sa Javorom smenjen je trener Dušan Kerkez, na njegovo mesto došao je Igor Matić, ali se u najmanju ruku nije proslavio na debiju. Sada je pred njim i njegovim momcima veoma težak zadatak, dok je Olimpijakos u prethodnoj fazi savladao Genk, a za vikend je u grčkoj ligi bio bolji od Panseraikosa sa 2:0.

„U ovom dvomeču Olimpijakos je favorit, moramo realno da govorimo. Treba da stojimo mirno kad pričamo o toj ekipi, koja je gigant grčkog i evropskog fudbala. Klub sa najviše trofeja tamo, mnoštvom mečeva u grupnoj fazi Lige šampiona, igrači sa velikim karijerama. Motiva nam neće nedostajati, za ovakve utakmice o tome igračima ni ne treba ništa da pominjem. Opet, motiv i želja treba da se kanališe, a moramo da budemo pre svega mudri, pametni i hrabri kako bi došli do željenog rezultata u Atini“, rekao je Matić.

Igor Matić (desno)/Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Kapiten Marko Docić svestan je koliko jak protivnik čeka njegovu ekipu.

„Sigurno je da nas boli prethodni poraz i da nam neće biti lako da se podignemo. Čeka nas Evropa, znamo protiv koga igramo. Već smo pričali među sobom da svest mora da se promeni, da mora ‘glava da radi’. Sigurno je da Olimpijakos ima sjajne navijače, veliki stadion, biće uživanje izaći na teren. To ne bi trebalo da nas poremeti, uplaši. Na nama je da uživamo u igri i da damo maksimum, da imamo veru u sebe i svoje mogućnosti. Znamo da bi eventualna eliminacija Olimpijakosa bila veliko iznenađenje, možda i najveći uspeh u istoriji Čukaričkog, svesni smo toga. Probaćemo da izborimo aktivan rezultat, pa potom da se borimo u Leskovcu“, istakao je Docić.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

U napadu Olimpijakosa treba obratiti pažnju na Jusefa El Arabija, po bokovima će pretiti Konstantinos Fortunis i Jorgos Masuras, dok su najskuplji igrač trenutno Gustavo Skarpa, ofanzivni vezista, i Medi Kamara, koji drži sredinu terena.

Sve sem prolaza Olimpijakosa u ovom dvomeču biće čudo, a Čukarički se nada da je dorastao evropskom izazovu, iako prelazni rok nije odradio baš najbolje.