Foto: Starsport

Fudbaleri Partizana poraženi su od Dinamo Kijeva u Lublinu sa 6:2 u prvom meču drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona.

Već ta rečenica vam govori mnogo toga, a mi koji smo gledali utakmicu svesni smo (ne)kvalieta crno-belih, koji su daleko od bilo kog evropskog nivoa ove sezone – o Ligi šampiona i da ne pričamo.

Iako je Partizan poveo sa 0:1 golom Mateuša Saldanje, kasnije dvostrukog strelca, Dinamo Kijev je iskoristio sve rupe u odbrani beogradske ekipe, koja je izgledala kao skup amatera, koji apsolutno ne zna šta radi na terenu.

PROČITAJTE JOŠ:

Fudbaleri Dinama šetali su se na terenu, igrali od noge do noge, lako dolazili do kaznenog prostora rivala, a golman Aleksandar Jovanović još jednom je bio žrtva užasne postavke i izvedbe saigrača, koji treba da brane put do njegovog gola.

Partizan je kao klub ponižen već godinama unazad od kako su ga kidnapovali Milorad Vučelić i Miloš Vazura koji su napravili veliki milionski dug, oterali navijače sa stadiona, uništili insitucije i oterali sve moguće legende daleko od Humske.

Setimo se samo kako su crno-beli prošle sezone eliminisani od danskog Nordsjelanda u plej-ofu kvalifikacija za Ligu konferencija, a porazi u dvomeču bili su sa rezultatom 5:0 i 1:0. Kad smo već kod tih teških poraza Partizana setimo se i ekipa Atletik Bilbaa, Rapida iz Beča, Slavije (sve po 5:1), Videotona (5:0), KPR-a (6:2), Dinamo Drezdena (6:0)…

Foto: Starpsort

Vratimo se ipak na sadašnji trenutak u klubu u Humske, koji iz dana u dan one sve dublje.

Posle odlaska Igora Duljaja i Alberta Nađa, na klupu Partizana ovog leta se vratio se Aleksandar Stanojević. Trener koji je miljenik navijača, sada je svojim dolaskom dao legitimitet najgoroj upravi u istoriji kluba, ali navijači na stadion se još uvek nisu vratili i svi su odavno svesni ko mora da ode da bi promene krenule, sve ostalo je samo kozmetika.

Ako se osvrnemo na trenutak kada je Stanojević prošli put vodio Partizan i zamalo ga doveo do titlue, videćemo jedan zanimljiv trend. Nakon njegovog odlaska, nijedan trener sa ozbiljnijom reputacijom nije želeo da sedne na klupu. Ređali su se Ilija Stolica, Gordan Petrić, Igor Duljaj, Albert Nađ, ali niko nije uspeo da oživi „mrtvog konja“.

Sada je Stanojević pored igrača prvi na udaru, dok članovi uprave i dalje ne žele da odu i sigurno sede u svojim foteljama, očigledno ubeđeni da nešto ipak dobro rade za Partizan.

Foto: Starsport

Dobio je Stanojević tokom pripremnom perioda nekoliko pojačanja, Saldanja je kao najbolji igrač ostao u klubu, ali tim opet nije dobro sklopljen i već je jasno da nije dostojan ni borbe za trofeje u domaćim okvirima, a kamoli ozbiljnog evropskog iskoraka.

Nejtan de Medina stavljen je na poziciju desnog beka protiv Dinama, iako je u karijeri igrao kao štoper i zadnji vezni. I ostatak odbrane je bio daleko od nivoa Evrope, a ni izbor igrača u veznom redu nije bio baš logičan. Dok je protiv Napretka koji se branio, Stanojević imao dvojicu sporih i defanzivno orijentisanih Arijagu i Šćekića, protiv Dinama koji napada je Šćekića zamenio ofanzivnim i rovitim Zahidom. Tu je bio i Goh, koji je van forme, a umesto na krilu igrao je na poziciji plejmejkera i desetke i taj projekat nije dobro prošao. Kalulu i Zubairu su još bili i solidni, za razliku od nevidljivog Severine, dok je teško zamisliti kako bi tek Partizan izgledao da nema Saldanje.

I na taktičkom planu se tako pokazalo da Partizan, ali i Stanojević, nisu dorasli Evropi u ovom trenutku, ali i da stanje u klubu mora hitno da se popravi na svim nivoima, jer ovo je bila još jedna blamaža.

PROČITAJTE JOŠ:

Dugogodišnjim sistemskim urušavanjem i uništavanjem, Partizan je postao sinonim za bruku na evropskom nivou, a svetla budućnost se ne nazire.

Bez obzira što je u kvalifikacijama za Ligu šampiona, Partizan još uvek nema sigurno mesto ni u Ligi konferencija, a čini se da će kao i prošle sezone, evropski put ponovo bio veoma mučan i bolan po crno-bele.

Sada predstoji revanš protiv Dinama u Beogradu naredne srede, ali verovatno ni deca ne veruju da će Partizan uspeti bilo šta ozbiljno da napravi, pogotovo bez podrške navijača.

Smeta i broj stranih igrača

Mirko Poledica, predsednik sindikata profesionalnih fudbalera „Nezavisnost“, i Nenad Mirosavljević, bivši srpski fudbaler, ukazali su na probleme sa stranim igračima u Partizanu.

Aleksandar Stanojević
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

„Partizan počeo utakmicu protiv Dinama iz Kijeva sa osam stranaca, u nastavku igrala još trojica. Ukupno jedanaest stranaca. Dinamo Kijev, startna postava plus pet izmena i nijedan stranac, sve domaći igrači. Rezultat neću komentarisati ali ovo je samoubistvo srpskog fudbala“, napisao je Poledica na društvenoj mreži „X“.

Ni Mirosavljević nije bio blag prema Partizanu.

„Meni bode oči, iskreno, ekipa koja u postavi ima toliko stranaca. U prvoj postavi bila su samo tri domaća igrača. A kada se pogleda, Dinamo je bio toliko dominantniji, brži, jači. Ti strani igrači koji se dovode moraju da budu konkurentni, da pariraju ekipama sa kojima se igra u Evropi. Nije merilo Srbija. Da kažemo da su ovde i dominantniji, ali u Evropi… Mi imamo igrače, sigurno, koji mogu da odgovore takvim zadacima u Srbiji. Kada se dovode stranci, oni moraju da prave razliku“, rekao je Mirosavljević.

Šta je Stanojević rekao posle utakmice?

„Razočaravajući rezultat. Primili smo golove lako. Ovo je bila druga brzina igrača Dinama. Pokazali su koliko su ispred nas. Nama ostaje da probamo da popravimo neke stvari, da probamo da dopunimo selekciju i nastavimo da radimo. Ovo nam je pokazatelj gde smo u odnosu na Ligu šampiona. Kvalifikacije… Daleko znači“, rekao je Stanojević posle utakmice.

Foto: Starsport

Ključan je bio kraj prvog polurvemena, kada je Partizan potpuno potonuo i primio tri gola.

„Ovo se ozbiljnim ekipama ne dešava. To je prelomilo utakmicu. Prvo poluvreme je bilo egal. Kontrolisali su igru, ali smo za pet minuta primili tri gola. To je totalno preokrenulo utakmicu. Kasnije smo probali da se vratimo, ali su ritmom, brzinom jednostavno su nas mučili i prelomili utakmicu. Bio je šok, brzo smo primili tri gola. Rekli smo im da probamo da postignemo gol, ostanemo u igri. Dali su gol, smanjili smo, ali nismo izdržali njihov ritam i brzinu u igri“, istakao je Stanojević.

Trener Dinama i dalje oprezan

„Posao nije završen. Ostaje revanš. Pripremaćemo se za njega kao i za ovu utakmicu. Analiziraćemo, pregledaćemo naše greške. Najvažnije je zalaganje na terenu, rad, igrači su ispoštovali taktuku i sada imamo zadovoljavajući rezultat pred revanš“, rekao je Oleksandr Šovkovski.

Zatim je istakao da čitav tim mora da bude u potpunosti fokusiran.

„Ova utakmica nam je pružila informacije. Neću da komentarišem taktičke instrukcije, jer imamo i revanš. Igrači su ispunili sve što smo od njih tražili. Najviše mi se dopalo što nas penal za rivala nije uznemirio. Kakva god da je situacija, moramo da budemo koncentrisani do poslednjeg zvižduka“.

Oleksandr Šovkovski
Foto:EPA-EFE/Wojciech Szubartowski POLAND OUT

Spisak nekih od najtežih poraza Partizana u Evropi

Juventus – Partizan 5:0 (KEŠ, 1961/62)

Dinamo Drezden – Partizan 6:0 (Kup sajamskih gradova, 1970/71)

Keln – Partizan 5:1 (Kup UEFA, 1974/75)

KPR – Partizan 6:2 (Kup UEFA, 1984/85)

Videoton – Partizan 5:0 (Kup UEFA, 1984/85)

Seltik – Partizan 5:4 (Kup pobednika kupova, 1989/90)

Kroacija – Partizan 5:0 (kvalifikacije LŠ, 1997/98)

Rapid Beč – Partizan 5:1 (Kup UEFA, 2001/02)

Slavija – Partizan 5:1 (Kup UEFA, produžeci, 2002/03)

Partizan – Makabi Petah Tikva 2:5 (Kup UEFA, 2005/06)

Bilbao – Partizan 5:1 (Liga Evrope, 2015/16)

Partizan – Fejenord 2:5 (Liga konferencija, 2021/22)

Nordsjeland – Partizan 5:0 (kvalifikacije LK, 2023/24)

Dinamo Kijev – Partizan 6:2 (kvalifikacije LŠ, 2024/25)

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare