Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Partizan 51 bod, Čukarički jedan manje, TSC na koti 49... Drugo mesto biće na kraju ove sezone nikad važnije u istoriji srpskog fudbala.

Srbija će naredne sezone imati pet predstavnika na evropskoj sceni, od čega dva u Ligi šampiona, od kojih će šampion, izvesno Crvena zvezda, direktno u grupnu fazu.

Drugoplasirani će put ka eliti krčiti od 3. kola kvalifikacija, dakle imaće dve prepreke do ostvarenja sna, ali će bez obzira na sve imati osigurano igranje u Evropi.

PROČITAJTE JOŠ

Ukoliko preskoči prvu prepreku, a ispadne u plej-ofu za Ligu šampiona, srpskog viceprvaka čeka grupna faza Liga Evrope.

Ako odmah ispadne u 3. kolu kvalifikacija za LŠ, ići će u plej-of za Ligu Evrope. Ako se ne domogne drugog po jačini evropskog takmičenja, čeka ga selidba u grupu Lige konferencija.

Zbog toga je više nego jasno koliko je bitno biti i drugi ove sezone u Superligi. Pobednik Kupa ima prednost u odnosu na trećeplasiranog i ukoliko to bude ekipa koja nije na prvom ili drugom mestu imaće mesto u plej-ofu kvalifikacija za Ligu Evrope.

Ukoliko osvajač Kupa bude dolazio sa nekog od prva dva mesta, trećeplasirani će imati mesto u plej-ofu kvalifikacija za Ligu Evrope. Četvrtoplasirani superligaš će u treće kolo kvalifikacija za Ligu konferencija, te će u zavisnosti od ishoda Kupa i petoplasirani možda imati istu šansu.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

I zato Partizan mora svu pažnju da usmeri na to da ne ispusti drugu poziciju, što će mu biti nikad teže, jer na pet kola do plej-ofa ima 51 bod, samo jedan više od Čukaričkog i dva više od TSC.

Kako je do kraja prvenstva u igri još 12 utakmica (pet u ligaškom delu i sedam u doigravanju), svako ima svoju računicu kako da se bori za Ligu šampiona. Čukarički će u aprilu dočekati Partizan, u poslednjoj rundi pred plej-ofu, dok će potom svi i crno-beli i Čuka i TSC igrati jedni protiv drugih.

Situacija u Humskoj je odavno alarmantna, titule godinama nema na vidiku, ni za Kup se više ne bore, treneri se menjaju kao na traci, pa je Igor Duljaj treći od letos, posle Ilije Stolice i Gordana Petrića.

Pred nekadašnjim zadnjim veznim sada je paklen zadatak na crno-beloj klupi. Partizan ne zna za pobedu na svom stadionu u 2023. godini – posle šamara od Mladosti GAT (0:4), bodom su se častili Radnički 1923 (1:1) i Kolubara (1:1), dok ga je Šerif sa 3:1 u revanšu izbacio iz Lige konferencija.

Čukarički i TSC će gledati da iskoriste užasnu situaciju u Humskoj i domognu se istorijskog uspeha.

Dušan Kerkez i Žarko Lazetić; Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Odlična četa iz Bačke Topole je slavila na tri od četiri utakmice pre okršaja sa Crvenom zvezdom i poraza na svom terenu 2:1, pa će opet želeti da uhvati pobednički ritam.

S druge strane, na Banovom brdu se igra odličan fudbal i ekipa Dušana Kerkeza je vezala tri trijumfa uz gol-razliku 5:0. Čuka do plej-ofa od rivala za drugo mesto igra samo sa Partizanom u poslednjem kolu, ali ima i tri teška gostovanja, redom Vojvodini, niškom Radničkom i Javoru, dok će dočekati i Voždovac.

TSC verovatno ima najlakši raspored, gostuje Kolubari, pa dočekuje Mladost iz Lučana, ide na noge Radniku, čeka Vojvodinu i gostuje Voždovcu.

Partizanu sada svaki protivnik deluje kao da naspram sebe ima Bajern Minhen, ne može da bude drugačija slika kada bodovi iz Humske odlaze u Novi Sad, Lazarevac, Kragujevac…

Ili kako je to Duljaj opisao posle večitog derbija, slika se pojavila, tu je bio i ton, ali mora još mnogo da se šteluje antena kako bi u Humskoj odzvanjalo „dobar“ za ono što crno-beli prikazuju.

RASPORED PARTIZANA DO PLEJ-OFA

12. mart Mladost Lučani – Partizan

18. mart Partizan – Radnik

01. april Vojvodina – Partizan

05. april Partizan – Voždovac

09. april Čukarički – Partizan

RASPORED ČUKARIČKOG DO PLEJ-OFA

11. mart Vojvodina – Čukarički

18. mart Čukarički – Voždovac

01. april Radnički Niš – Čukarički

05. april Javor – Čukarički

09. april Čukarički – Partizan

RASPORED TSC DO PLEJ-OFA

13. mart Kolubara – TSC

18. mart TSC – Mladost Lučani

01. april Radnik – TSC

05. april TSC – Vojvodina

09. april Voždovac – TSC

BONUS VIDEO Majstorija Andrije Živkovića i sjajan lob

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar