Foto: Dusan Milenkovic/Starsport

Takmičenje u Superligi Srbije ušlo je u samu završnicu, a nakon što je Crvena zvezda osvojila šampionsku titulu, glavni fokus je prešao na borbu za drugo mesto između Partizana i TSC-a. A iako crno-beli imaju četiri boda viška i bolji plasman na tabeli, utisak je da bi više razloga za zadovoljstvo mogli da imaju u Bačkoj Topoli, ako stanje na tabeli ostane ovakvo.

Naime, Srbija će naredne sezone u kvalifikacijama za evropska takmičenja imati pet ekipa – dve u kvalifikacijama za Ligu šampiona, dve u kvalifikacijama za Ligu Evrope i jednu u kvalifikacijama za Ligu konferencija.

PROČITAJTE JOŠ...

Propozicije kažu da će prvak krenuti u borbu za Ligu šampiona od plej-ofa, gde će Crvena zvezda biti povlašćena, a za elitu će se boriti i drugoplasirani na tabeli Superlige, koji takmičenje započinje od druge runde, u plej-of za popunu Lige Evrope će pobednik Kupa Srbije (ako Vojvodina osvoji) ili trećeplasirana ekipa u Superligi (ako Crvena zvezda dođe do duple krune).

Preostale dve ekipe će u drugo kolo kvalifikacija za Ligu Evrope, odnosno drugo kolo kvalifikacija za Ligu konferencija, a ko će to biti zavisi od završnice Kupa.

Ukoliko Vojvodina dođe do trofeja, situacija je jasna – Voša kao osvajač ovog takmičenja bi išla u plej-of za Ligu Evrope, Partizan u kvalifikacije za Ligu šampiona, TSC u kvalifikacije za Ligu Evrope, a Radnički iz Kragujevca u Ligu konferencija.

Partizan vs Vojvodina Foto:Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Ukoliko, pak, Zvezda dođe do titule – situacija se menja i dolazimo u paradoksalnu situaciju da bi bolje bilo biti treći nego drugi na tabeli.

Naime, drugoplasirana ekipa kreće od drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona. Ako bi izgubili u toj rundi, prešli bi u treće kolo kvalifikacija za Ligu Evrope. Ako bi i tamo bili neuspešni, poslednju šansu za grupnu fazu nekog evropskog takmičenja imali bi u plej-ofu za Ligu konferencija. Neuspeh tamo bi značio i oproštaj od evropskog fudbala za narednu sezonu.

Sa druge strane, trećeplasirana ekipa bi evropsku sezonu započela od poslednje runde kvalifikacija za Ligu Evrope, što samo po sebi znači i grupnu fazu Lige konferencija kao „utešnu nagradu“.

Dakle, zahvaljujući što rezultatima srpskih klubova, što pravilima UEFA, došli smo u situaciju da će evropske kvalifikacije bezbrižnije dočekati trećeplasirani, opet pod uslovom da Crvena zvezda osvoji duplu krunu.

Doduše, drugoplasiranoj ekipi Superlige Srbije bi bilo dovoljno da zabeleži pobedu u bar jednom dvomeču kako bi imala zagarantovano mesto makar u Ligi konferencija – a to ne bi smelo da bude nepremostiva prepreka.

A o borbi za drugo mesto govorio je i Albert Nađ, novopostavljeni trener Partizana koji je zamenio Igora Duljaja na klupi crno-belih:

„Onog momenta kada smo ušli u plej-of i kada smo već imali ozbiljan zaostatak za Zvezdom, naravno cilj je bio da zadržimo to drugo mesto, jer nam to donosi izlazak u kvalifikacije za Ligu šampiona“, otkrio je Nađ.

Do kraja borbe za drugo mesto fudbalere Partizana očekuju dueli sa Napretkom u Kruševcu, Mladosti iz Lučana u Beogradu, Čukaričkog na Banovom brdu, dok će tim iz Humske sezonu zatvoriti protiv Radničkog iz Kragujevca u Humskoj. Sa druge strane, TSC će igrati protiv Radničkog na svom terenu, potom dočekati Čukarički, pa gostovati Mladosti iz Lučana te dočekati Napredak.

Kako bi preskočili Partizan na tabeli, TSC mora da osvoji najmanje pet bodova više od Partizana, što znači da će crno-belima tri pobede garantovati drugu poziciju.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare