Foto: STARSPORT

Možda ovaj bod i ne bi bio toliki problem da je igra čete Dragana Stojkovića Piksija bila kvalitetna, konkretna i agresivna, ali to nije bio slučaj

Fudbaleri Srbije odigrali su još jednu poprilično lošu utakmicu u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2024. u Nemačkoj, pa su u Razgradu remizirali sa Bugarskom 1:1.

Bleda igra „orlova“ mogla je da bude okončana i porazom, ali je rezervista Darko Lazović izvukao bod efektnim golom u poslednjim sekundama meča. Kiril Despodov je doveo Bugare u prednost još u 47. minutu nakon loše intervencije i postavke odbrane Srbije.

I možda ovaj bod i ne bi bio toliki problem da je igra Srbije bila kvalitetna, konkretna i agresivna, ali to nije bio slučaj. I nije da nam je to prvi put da nismo ubedljivi u ovim kvalifikacijama, razlika je samo što je sada stigla i kazna, dok smo se protiv Litvanije i Crne Gore provukli sa po tri boda.

PROČITAJTE JOŠ:

„Sigurno da smo napravili nekoliko grešaka u defanzivi i da smo morali kod završnih pasova i centaršuteva da budemo smireniji napred. Opet, kako se kretala utakmica, na kraju smo uzeli bod i bitno je što nismo izgubili“, naveo je Lazović.

Jeste odlika velikih timova da pobede i kada igraju loše, te da se iz takvih predstava pamti samo tri boda, jer svakome se desi poneki loš dan. Međutim, Srbija ne odaje utisak ekipe koja je popravila greške iz Katara i tima koji može nešto značajno da uradi čak i ako se plasira na Evro i to posle 24 godine.

„Orlovi“ jesu imali nešto veći posed od Bugara, ali su tek dva šuta išla u okvir gola. Ne treba zaboraviti da je domaćin imao i više prilika za drugi gol, a jednom je i prečka spasila Vanju Milinković-Savića na našem golu.

Ako nam je loša igra protiv Jordana i jedna izvojevana pobeda od 3:2 bila opomena za buđenje, onda je remi sa Bugarskom definitivno alarm na koji moramo da se dignemo, jer ćemo u suprotnom i plasman na Evro 2024 dovesti u pitanje.

Foto: EPA-EFE/VASSIL DONEV

„Uzeli smo bod. Moguće da će na kraju možda biti i presudan. Imali smo dosta prilika, nismo ih iskoristili. Na kraju je došao gol, uzeli smo bod. Idemo kući sada i da se bolje pripremimo za septembar“, istakao je Sergej Milinković-Savić.

U poslednjih nekoliko godina Srbija je gubila od selekcija poput Ukrajine (dva puta), Maroka, Čilea, Rusije, Mađarske, Japana, ali nijedna nije bila ovako slaba i igrački nepoznata kao Bugarska. To shvatite i kada pogledate spisak igrača koji je protiv Srbije došao do boda.

Bugarska se na FIFA rang listi nalazi tik iza Zelenortskih ostrva, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Omana, Uzbekistana i El Salvadora. I nećemo sada one priče kako svi igraju fudbal, kako su svi znali da će biti teško, kako je bod dobar…

Foto: EPA-EFE/VASSIL DONEV

Igra Srbije nije dobra i to je ono što treba da bude fokus selektoru Draganu Stojkoviću i njegovim izabranicima.

Iako je jun mesec, igrači su uglavnom van forme i bez jakog treninga, sezone u klubovima su gotove, ali ništa od toga nije izgovor. Ako Hrvatska može da igra u finalu Lige nacija, zašto Srbija ne bi mogla da bez problema pobedi Jordan i Bugarsku.

„Rekao sam pre meča i sad ću ponoviti. Bugari pojma nemaju! A zašto ih nismo pobedili? Kraj je sezone, nezgodan termin, žene i devojke nestrpljive, hoće na more, na odmor, dugo čekaju… Da smo bili u fokusu i kompletni, mi bismo ovo dobili. Plasiraćemo se na Evropsko prvenstvo“, objasnio je na zanimljiv način Rade Bogdanović.

Ne treba zaboraviti ni da smo bili bez Dušana Vlahovića i Aleksandra Mitrovića, kao i Luke Jovića. Bez njih trojice napadačka oštrica jeste otupela, ali reprezentacija u kojoj su igrači poput Dušana Tadića, Sergeja Milinković-Savića, Filipa Kostića i ostalih, mora da pronađe rešenje i u takvim situacijama, makar da se ne obruka protiv na papiru daleko slabijih rivala.

PROČITAJTE JOŠ:

Čak se i Dejan Joveljić sa dva gola nametnuo protiv Jordana, ali već protiv Bugarske nije iskoristio priliku od prvog minuta. Ipak, kao najveći problemi Srbije nametnuli su se opet oni u odbrani. Deluje kao da Piksi još uvek nije našao igrača koji bi u formaciji sa tri pozadi mogao da igra centralnog, pa je tako ta uloga opet pripala Nemanji Gudelju.

„Uvek je nezgodno, kada napadaš celu utakmicu, za odbranu je teško da drži fokus i za sve nas u veznom redu i napred. Protivnik vreba jednu ili dve prilike. Bugari su jednu priliku iskoristili, jednu nisu. Treba da imamo bolju komunikaciju između sebe, da se bolje postavimo, bilo bi nam lakše“, rekao je Tadić i podsetio na lošu komunikaciju i postavku odbrane kada smo u Kataru primali golove kao na traci.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Izgleda da problemi u poslednjoj liniji i njenoj vezi sa sredinom i napadom još uvek nisu rešeni.

Uprkos remiju i dalje smo na deobi prvog mesta u grupi zajedno sa Mađarskom sa sedam bodova (rival nije primio gol – 5:0, mi imamo gol-razliku 5:1), realno je da odemo na Evro, ali put je dug, a glavno pitanje kada ćemo proigrati i zaličiti na onu Srbiju koja je pobedila Portugal, Norvešku…

Ako se u nekim trenucima činilo da je Piksi našao pravu formulu za uspehe naše reprezentacije, sada se pokazalo da ništa nije tako jednostavno. Pred Srbijom je još mnogo rada i uigravanja, a na Piksiju je nimalo lak zadatak. Vremena, po pravilu, nemamo mnogo, praktično ni u jednom reprezentativnom prozoru, ali individualni kvalitet naših momaka treba da se iskombinuje u tim pred kojim će i najbolji u Evropi i svetu morati dobro da se oznoje.

Za sada to nismo, mnogo ispod smo očekivanog nivoa, vreme je da se dignemo i u nastavku kvalifikacija pokažemo zašto zaslužujemo plasman na Evropsko prvenstvo, na kom cilj ne treba da nam bude samo grupna faza, već bar korak više.

BONUS VIDEO Svi golovi i asistencije Džuda Belingema u Bundesligi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare