Vahid Halilhodžić
Vahid Halilhodžić; Foto: EPA-EFE/JALAL MORCHIDI

Nije mu lako, jer je Mundijal propušta tri puta, iako je svaki put bio nadomak toga da ode

Vahid Halilhodžić uspeo je da sa reprezentacijom Maroka ostvari plasman na Mundijal u Kataru, ali je odlukom tamošnjeg Fudbalskog saveza dobio otkaz zbog sukoba sa rukovodstvom.

To je poznatom selektoru bio treći put da neposredno pred Mundijal ostane bez posla, a sada je na to uticao i loš odnos sa Hakimom Ziješom, koga nije želeo da uvrsti u reprezentaciju.

„Osećam se osramoćeno… Umesto da sam u Kataru, ja sam ovde na kiši. Zaista sam investirao mnogo sebe u projekat tokom prethodne tri godine i ovo je Mundijal koji propuštam, ali to je život“, rekao je Halilhodžić za francuski portal „So Foot“.

PROČITAJTE JOŠ:

Legendarni golgeter, a sada uspešan trener, tvrdi da je obnovio reprezentaciju Maroka, sa njom postigao veliki uspeg, ali da su mu sukobi „došli glave“.

„Kada dođete u državu ne znate sve dobre igrače, morate da ih tražite. Koliko sam ih gledao? Hiljadu! Obnovio sam 80 odsto tima, a trenera dobrim trenerom čine rezultati. Nikada bolje Maroko nije prošao nego sa mnom. Ono što nisam poštovao su negativne kampanje da bi se kreirao animozitet među navijačima, među lokalcima i Marokancima u inostranstvu… Pritisak je trajao dugo, hteli su da dodam ekipi tri, četiri igrača, iako smo već imali rezultate. Neki su čak odbili Maroko zbog drugih država, a eto ih sad na Mundijalu! A trebalo je da budu tu kada se išlo u Kinšasu ili u Gvineju tokom puča!“

Kao selektor potpuno se posvetio svom poslu.

„Napisao sam jedan dokument, siže svega šta opisuje identitet tima, u odbrani, u napadu, u slobodnim udarcima, u zonama, sve je prevedeno na pet jezika jer Marokanci žive svuda. Pisao sam to tokom pandemije, jedini smo stručni štab koji je radio u to vreme. I želeo sam da završim karijeru uspešnim nastupom na Mundijalu!“

PROČITAJTE JOŠ:

Nije želeo da odstupa od svojih stavova, čak ni u najtežim okolnostima.

„Da sam sipao vodu u svoje vino ja ne bih bio Vahid, više bih voleo da umrem sa svojim idejama. Nisam ni glup, ja mogu da promenim stav ako je to dobro za ekipu, ali ako će ekipa eksplodirati zbog tako nečega… Trener odlučuje, na kraju krajeva, ja nisam lažan lik, ja nikada neću pripadati nekakvom lobiju“.

Prokomentarisao je i reprezentaciju Francuske, koja će u finalu SP igrati protiv Argentine.

„Odlični su u odbrani, Dešam je škola Juventusa, pragmatična i realna, za pobedu. Što se tiče Maroka, ne pratim, majka jednog igrača me je zvala i plakala jer on nije na spisku. Ne možete da shvatite, on je igrao kvalifikacije, ali nije pozvan i uništilo mu je život. Ja i dalje imam traume jer sam malo igrao na Mundijalu 1982. godine“, istakao je Halilhodžić.

BONUS VIDEO Navijači Srbije grme u Dohi: Ko da mi otme…