Euro 2024 fudbalska utakmica Srbija Engleska Foto:Tanjug/AP Photo/Frank Augstein

Fudbalska reprezentacija Srbije nije razočarala na otvaranju Evropskog prvenstva, ali utisak iz utakmice sa Engleskom neće biti dovoljan za prolaz dalje.

„Orlovi“ su malo bojažljivo ušli u meč sa jednim od, ako ne i najvećim favoritom za evropsku titulu, ali kada su videli da sa „moćnim“ Englezima može da se igra, situacija na terenu se okrenula.

Zahvaljujući Džudu Belingemu i pomalo srećnom golu u 13. minutu, Engleska je na kraju slavila sa 1:0, ali setićemo se i da je Srbija bila bolja u drugom poluvremenu, napadala je, nije se povukla, ali je izostalo ono najvažnije – gol i pozitivan rezultat.

PROČITAJTE JOŠ:

Kao i obično, selektor Dragan Stojković Piksi je istakao da njegov tim nije nagrađen za sve što je uradio i da je minimum trebalo da bude nerešno, ali isto tako veruje da će se kolo sreće okrenuti.

Još jednom nam je Piksi potvrdio da najviše veruje u sistem sa trojicom u zadnjoj liniji, a slika o takvoj formaciji iskristalisala mu se još tokom pripremnih mečeva, pa treba očekivati da Srbija tako nastupi i protiv Slovenije i Danske u nastavku Evropskog prvenstva u Nemačkoj.

Kako mi Srbi često volimo da upoređujemo, treba istaći da je Srbija mnogo bolje izgledala protiv Engleske nego na primer protiv Brazila u Kataru na Mundijalu pre dve godine. Tada smo poraženi 2:0 na otvaranju, ali igra je bila slabija i neubedljiva, a izgleda da su sada neke pouke ipak naučene.

Euro 2024 fudbalska utakmica Srbija Engleska Foto:Hollandse Hoogte / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ni u kvalifikacijama za Evro „orlovi“ nisu izgledali baš najbolje, ali su se izgleda dobro spremili i naoštrili da u Nemačkoj pokažu da imaju kvalitet za nokaut fazu.

Međutim, posle prvog meča Dušan Tadić je uzburkao javnost izjavom da je on najspremniji i najbolji igrač reprezentacije, te da bi trebalo da nastupi od početka utakmice. Piksi je imao nešto drugačije zamisli od Tadića za meč sa Engleskom, a najbolje će se na terenu videti kako je njihovo „prepucavanje“ uticalo na ekipu, pošto ne znamo šta se dešavalo iza zatvorenih vrata.

Naredni protivnik je Slovenija, ekipa koja je na papiru slabija od Srbije, ali isto tako tim koji se nikako ne sme potceniti. S jedne strane očekuje se da Tadić startuje i pokaže na terenu ono što je pričao, ali s druge strane postoji pitanje šta će uraditi Piksi i kako je on sve to posle Engleske shvatio i prihvatio.

U svakom slučaju, tim treba da bude iznad pojedinca, pa tako pred Sloveniju ne sme samo Tadić biti u fokusu, a ukoliko je atmosfera u reprezentaciji stvarno dobra, kako svi igrači ističu, to će se pokazati i na terenu i kroz rezultate.

NE PROPUSTITE:

Biće zanimljivo videti i za koga će se Piksi odlučiti u veznom redu i napadu, da li će na terenu u isto vreme biti Tadić, Sergej Milinković-Savić, Dušan Vlahović i Aleksandar Mitrović, ili će neko ego morati da ostavi po strani i sačeka priliku sa klupe.

Iako Englezi nisu bili na najvišem nivou protiv Srbije, nećemo zaboraviti da su „orlovi“ naterali favorita da se brani u dobrom delu drugog poluvremena, bilo je tu i nekoliko ozbiljnih prilika, ali izostao je taj završni potez, koji bi doneo makar bod. Protiv Slovenije gol ne sme da zafali, pogotovo znajući da se dugo hvalimo kako nam završnica nije problem i kako želimo da igramo napadački fudbal.

Poredeći sa Katarom, utisak nakon prve utakmice je mnogo bolji. Na Mundijalu je bilo i mnogo više problema sa povredama, pa je nekako sve bilo turbulentno i naziralo se već posle Brazila da neće na dobro da ispadne, iako je nada bila živa do praktično poslednjeg minuta utakmice sa Švajcarskom.

Euro 2024 fudbalska utakmica Srbija Engleska Foto:Hollandse Hoogte / Shutterstock Editorial / Profimedia

Meč sa Slovenijom (četvrtak, 15 sati) u Minhenu može da bude presudan za prolaz grupe, dok 25. juna od 21 sat igramo protiv Danske, koja nije opravdala ulogu favorita u prvom kolu i deluje ranjivo.

„Orlovi“, teško da možete dobiti bolju šansu za prolaz grupe – vreme je da pokažete da protiv Engleske ništa nije bilo slučajno i da imate kvalitet dovoljan makar za osminu finala, a onda se možda i žreb otvori, ko zna.

Znamo da Srbija može da prođe grupu, znamo i da Slovenija i Danska mogu da se napadnu i pobede, te da sada nema nazad. Samo da „orlovi“ sami sebe ne sputaju i ne zakoče, kako to neretko biva.

www.winnerbet.rs – registruj se i oseti pobedu!

Foto: Promo

Igrajte kod nas Fudbalski Fantazi i zabavljajte se uz Euro 2024 i najbolji fudbal na kontinentu.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare