Foto: EPA-EFE/ANNA SZILAGYI, EPA-EFE/CAROLINE BLUMBERG, EPA-EFE/VASSIL DONEV,Abd Rabbo Ammar/ABACA/Shuttersto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Olimpijski tim zauzeo je 27. mesto u ukupnom bilansu medalja na Olimpijskim igrama 2024. godine u Parizu, dok su Sjedinjene Američke Države bile prve sa ukupno 126 medalja.

Foto: Nova.rs

Srbija je sa tri zlata (Zorana Arunović i Damir Mikec u streljaštvu, vaterpolisti i Novak Đoković), te po jednim srebrom (Aleksandra Perišić, tekvondo) i bronzom (košarkaši) iza sebe ostavila Hrvatsku (30, dva zlata, dva srebra, tri bronze), Sloveniju (34, dva zlata i jedno srebro), Švajcarsku (48, jedno zlato, dva srebra, pet bronzi), Argentinu (52, jedno zlato, jedno srebro, jedna bronza), Tursku (64, bez zlata, tri srebra, pet bronzi), ali i najmnogoljudniju zemlju sveta, Indiju, koja je Igre završila kao, verovali ili ne, 71. na tabeli – nijedno zlato, jedno srebro i pet bronzanih medalja.

PROČITAJTE JOŠ...

Podsećamo, plasman na listi uspešnosti na Olimpijskim igrama određuje se prema broju zlatnih medalja, nakon čega, ukoliko su dve selekcije poravnate, sledi odnos u srebrima, odnosno bronzama, ukoliko je i broj drugih mesta poravnat.

Ako su dve ekipe u potpunosti poravnate, dele mesto na tabeli.

Sa druge strane, tim SAD je imao isti broj zlata kao i Kina, 40, pa je generalni plasman odlučen zahvaljujući srebrima, gde su Amerikanci imali 44 (uz 42 bronze), a Kina 27 (uz 24 bronze)

Kina je kao druga imala ukupno 91 medalju.

Srbija vaterpolo zlato Foto:Tanjug/AP Photo/Luca Bruno

Treće mesto zauzela je selekcija Japana (20 zlata, 12 srebrnih i 13 bronzanih medalja), četvrta je bila Australija (18 zlata, 19 srebara, 16 bronzi), Francuska je kao domaćin bila peta (16 zlata, 26 srebrnih i 22 bronzane medalje), a u deset najboljih su jođ Holandija (15, 7, 12 – ukupno 34), Velika Britanija kao sedma (14, 22, 29 – ukupno 65), Južna Koreja (13, 9, 10 – ukupno 32) je bila osma, Italijani su sa 12 zlata, 13 srebara i 15 bronzi, te 40 medalja ukupno bili deveti, a Nemačka je sa 12 zlata, 13 srebara i osam bronzi zauzela deseto mesto.

Interesantno je da je ispred Srbije i Bugarska, koja je kao 26. na Olimpijskim igrama imala tri zlata – dva u rvanju, jedno u dizanju tegova, jedno srebru i tri bronze.

Bar jedno zlato osvojile su 63 zemlje, a na začelju se nalazi osam zemalja koje dele 84. poziciju sa samo jednom osvojenom bronzom, a to su Obala Slonovače, Zelenortska Ostrva, Olimpijski izbeglički tim, Peru, Katar, Singapur, Slovačka i Zambija.

“Soccerbet iz Pariza – sponzor izveštavanja”

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare