Foto: Bildbyran / ddp USA / Profimedia, Mary Evans/Allstar/Richard Selle / Mary Evans Picture Library / Profimedia; DIEGO TUSON / AFP / Profimedia

Evropsko prvenstvo u fudbalu jedno je od takmičenja o kom sanjaju svi igrači rođeni na tlu starog kontinenta, ali će ono proći bez mladog Đorđa Sklavinija, koji se pridružio grupi igrača koji su zbog bizarnih razloga ili propuštali velika takmičenja svoje reprezentacije, ili na njih odlazili roviti i nespremni da daju maksimum.

Doduše, povreda Sklavinija nije toliko bizarna koliko okolnosti i trenutak u kom sedogodila

PROČITAJTE JOŠ...

Mladi štoper Atalante je uvršten na spisak Lučana Spaletija, trebalo je da bude jedna od uzdanica fudbalske reprezentacije Italije, ali je jedan od najtalentovanijih defanzivaca „azura“ šest minuta pre kraja rezultatski nebitne odložene utakmice 29. kola italijanske Serije A (od ranije već bilo poznato da će Atalanta u Ligu šampiona, pa je nebitno bilo da li sa treće ili četvrte pozicije) ostao da leži na terenu.

Nakon što je iz pomoć doktora svoje ekipe izveden sa terena podvrgnut je pregledima a oni su potvrdili crne slutnje – pokidao je ligamente kolena, pa mu sledi pauza od najmanje pola godine, posle koje bi tek u januaru 2025. trebalo da se vrati fudbalu.

Tako će mladi fudbaler morati da sačeka na debi na nekom velikom takmičenju zahvaljujući bizarnoj odluci trenera da ga ostavi do samog kraja, iako nije bilo potrebe da se nađe na terenu.

Malo je nedostajalo da se na listi nađe i jedan rival Srbije, pošto je Kjeran Tripije u prijateljskoj utakmici u Australiji, gde su igrali njegov Njukasl i Totenhem, izašao iz igre nakon jednog grubog duela vidno šepajući, ali je uspeo ne samo da se oporavi već i kao kapiten predvodi Englesku do pobede protiv Bosne i Hercegovine u prijateljskoj utakmici u sklopu priprema za Evropski šampionat.

Neki drugi fudbaleri, međutim, nisu bili tolike sreće.

Aleksandar Kocić 

Foto: Starsport/Srdjan Stevanovic

Reprezentativac Jugoslavije trebalo je da bude uzdanica „plavih“ na Evropskom prvenstvu 2000. godine u Holandiji i Belgiji, ali je nakon poslednjeg treninga reprezentacije stigla šokantna vest – Kocić je polomio prst?!

I to na krajnje čudan način. On se, naime, okliznuo u kupatilu i tom prilikom polomio prst na desnom stopalu zbog čega nije bio deo sada već kultne selekcije koja je odigrala tri neverovatna meča u grupnoj fazi šampionata (remi sa Slovenijom 3:3, poraz od Španije 4:3 i pobeda nad Norveškom 1:0).

Nenad Bjeković 

Foto: Srdjan Stevanovic/starsport

Bjeković, tada fudbaler Partizana, je trebalo da bude deo reprezentacije Jugoslavije na Svetskom prvenstvu 1974. godine u Minhenu, ali je dan pred odlazak u Nemačku doživeo sudar – sa tramvajem:

„Našao sam se na spisku selektora Miljana Miljanića za Mondijal 1974. godine i bukvalno veče uoči puta za Nemačku doživeo sam saobraćajnu nesreću. Bili smo u karantinu hotela „Slavija”, pozajmio sam „fiću” od golmana Zlatka Milića da skoknem do Vojvode Stepe i pozdravim sa decom. Na kružnom toku je došlo do sudara sa tramvajem. Završio sam na odeljenju ortopedije i propustio životnu šansu da budem deo najveće smotre svetskog fudbala“, rekao je Bjeković za Žurnal.

Santjago Kanjizares

Foto: EPA-PHOTOEPA/JENS WOLF

Golman reprezentacije Španije doživeo je bizarnu povredu pred Svetsko prvenstvo 2002. godine. Tadašnji čuvar mreže Valensije je trebalo da bude prva opcija na golu „crvene furije“, ali je malo pred put u Japan i Južnu Koreju nakon brijanja ispustio bocu sa losionom za posle brijanja koja mu je pala na nogu i rasekla mu tetivu.

Četiri godine kasnije ispravio je to – ovog puta kao zamena Ikeru Kasiljasu, doduše, pa je zabeležio samo jedan nastup na Mundijalima.

Brajan Robson 

Foto: Mary Evans/Allstar/Stewart Kenda / Mary Evans Picture Library / Profimedia

Kapiten Engleske je na Svetskom prvenstvu u Italiji 1990. godine trebalo da bude nosilac igre „gordog albiona“, ali je na terenu proveo samo 154 minuta – 90 protiv Republike Irske i 54 protiv Holandije, a po završetku i povratku u Englesku podvrgnut je operaciji. I dok je protiv „lala“ zadobio povredu Ahilove tetive zbog čega je morao da bude operisan, pitanje je da li bi do nje došlo da nije bilo bizarnog „okršaja“ sa Polom Gaskojnom.

Prilikom jurnjave po hotelu Robson je gurnuo Gaskojna, krevet je tom prilikom skliznuo i pao na prst Robsona.

„Otkinuo mi je deo nokta, tako da sam imao dosta problema sa kretanjem u prvoj utakmici“, rekao je Robson u sećanju na taj događaj.

Son Jong-min

Foto: SOPA Images / Sipa Press / Profimedia

Na Kupu Azije 2023. godine reprezentacija Južne Koreje je imala veliku šansu da dođe do finala, prvog posle osam godina, ali su u borbi za finale doživeli razočaravajući poraz od Jordana, 2:0, u dobroj meri usled veoma slabe igre prve zvbezde tima i fudbalera Totenhema, ali je nedugo potom isplivala pozadina zbog koje je Son bio van ritma.

Naime, tokom večere pred polufinalni meč Sonovi saigrači su otišli u salu kako bi odigrali partiju stonog tenisa. Sonu se to nije svidelo pa je odlučio da ih pozove da se vrate za sto, što se mladim fudbalerima Koreje nije svidelo te je došlo do rasprave.

Nakon što su se u nju uključili stariji saigrači kako bi zaštitili Sona, malo je nedostajalo da rasprava preraste u fizički obračun, a Son je tom prilikom u pokušaju da smiri strasti dislocirao dva prsta na ruci zbog čega je neko vreme nosio zavoj.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar