Foto: Starsport

Lopta stigne do igrača Lajpciga, odbrana Zvezde stiže dve sekunde kasnije. Dok ona dođe do igrača, Raum ili neko drugi na krilu već je stigao do Hrama Svetog Save.

Tako je ukratko izgledalo sa strane kad se gledalo mučenje srpskog šampiona u odbrani protiv veoma brzog, kompaktnog i tačnog nemačkog tima. Posle 3:1 u Lajpcigu, poraz Zvezde i u Beogradu, ovog puta nešto blaži – 2:1.

PROČITAJTE JOŠ:

Lajpcig kao da je lošim partijama pred okršaj sa Zvezdom hteo da zavara crveno-bele, da mogu da urade ono što su uspeli da urade Majnc i Volfsburg u Bundesligi i Kupu Nemačke.

Zvezda je bila daleko od pobede koju je priželjkivao stručni štab na čelu sa Barakom Baharom, ali nije bila tako daleko od remije. Za to je potrebno da odigra dva poluvremena kao što je odigrala drugo bar u napadu. Odbrana je neka druga priča. Sve stvari navedene u rečenici malo gore bili su razlozi što je Lajpcig na Marakani bio bolji.

Previše nepreciznih dodavanja, kašnjenja u trčanju nazad i u stranu kad se prati lopta, neki strah koji se uvukao od primljenih golova, pa onda i to da mahom nije bilo jasno čemu su služili In Bom Hvang i Gelor Kanga, sve to je otežavalo posao.

Kanga je centaršutem uz mnogo sreće iznudio autogol Henrihsa, ali nije time i još nekolicinom udaraca nadomestio sve ono loše što se dešavalo na drugom kraju terena gde je ostajala prevelika rupa u sredini gde je trebalo da njega i Hvanga bude na sve strane.

Crvena zvezda vs RB Leipzig Foto:Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Marko Roze je sa Lajpcigom uz kamatu naplatio za onu sreću koja je Zvezdu ispratila dok je Marko vodio Salcburg pre pet godina i ispao u plej-ofu za Ligu šampiona. I tada je Salcburg bio brži i kreativniji tim, pa nije pobedio u dvomeču. Lajpcig je sve to što je bio Salcburg, samo koplje iznad i ne čudi što je epilog ovakav.

Milan Rodić je svojim greškama otvorio dve opasne šanse za Nemce, a onda je pored njega Openda dao drugi gol Lajpciga, Omri Glazer je skinuo čist zicer i još nekoliko šuteva, a Mirko Ivanić se tražio na terenu i nije se pronašao dok nije seo na klupu.

Navijanje, čini se, dugo nije bilo ovako bučno od prvog minuta i ni to nije pomoglo odbrani Baraka Bahara i mreži Glazera. Na kraju su navijači poželeli titulu u Superligi, kada je već neki veći rezultat u Ligi šampiona sada već gotova stvar.

Omri Glazer – Kod gola opet nije mogao da uradi ništa, a onda kada jeste mogao, skinuo je čist zicer Opendi u situaciji jedan na jedan, pred nadoknadu prvog poluvremena. Openda je presekao loptu i imao sve vreme ovog sveta da se namesti, ali je nestvarno koliko hladnokrvan može da bude Glazer. Pitanje je da li bi Glazer mogao da obrani i loptu koju je sredinom prvog dela igre blokirao Mijailović. Imao je još dve, tri dobre odbrane pa se u novinarskoj loži moglo čuti da „opet on spasava“ ekipu i to radi već više utakmica unazad – 6,5.

Aleksandar Dragović – Već u prvih nekoliko minuta je dva puta morao da interveniše i jednom je dobro usporio napad Lajpciga, drugi put je glavom poslao loptu u korner. Više puta je morao da uleće u blokove i odigrava glavom i ta slika ga je do kraja poluvremena činila jednim od pouzdanijih u odbrani. Problem se dešavao ispred šesnaesterca, gde odbrane nikakve nije bilo. Kupio je Dragović šta je mogao i u nastavku, a kod drugog gola Nemaca nije bio ni blizu u akciji gde je Openda nadtrčao Rodića – 6.

Naser Điga – Poigravao se pred svojim šesnaestercem i pokušavao da dribla, pa umalo prodao loptu za opasnu akciju Nemaca, a onda je dobro uklizao Šlageru u sedmom minutu i sprečio jednu opasnu situaciju. Blokirao je Opendu u 32. minutu u šesnaestercu, u međuvremenu je imao još nekoliko solidnih poteza, ali se uklopio u generalno loše izdanje u prvom delu. Lepo je zaustavio Opendu neposredno iza 80. minuta i bio je uglavnom solidan u defanzivi, bez iskakanja ili kardinalnih grešaka – 6.

Foto: Starsport

Milan Rodić – Dve ne baš sigurne reakcije u prvih pet minuta. Onda nije uspeo da zatvori kontru i pas Šlagera ka Šešku posle kog je moglo da bude opasno i samo je ispratio dodavanje igrača Lajpciga u 24. minutu. Koliko je već neko vreme veća opasnost po svoj tim nego po tuđ pokazuje i momenat s kraja poluvremena kada se okliznuo i poklonio loptu u noge Opendi. Imao je sreće pa ga je Glazer čudesno odbranio. Kasnije je imao poneki centaršut, a jedan dobar presekao je Simakan i onda se pored njega stvorio Openda i postigao pogodak u kontri. Izašao je u 85. minutu i ustupio mesto Kataiju – 5.

Srđan Mijailović – Videlo se od početka da će preko njegove strane Lajpcig napadati i to je radio u prvih dvadesetak minuta. Upravo je „livada“ otvorena na desnoj strani zbog sporog pomeranja odbrane udesno i bila razlog što se Mijailović našao u nebranom grožđu, ne znajući da li da brani Rauma ili da pokuša da blokira Simonsa. Posledica je bila Simonsov gol. Blokirao je Šeška u prilici kad je pitanje da li bi Glazer mogao da odbrani. Izmenjen je na poluvremenu, nije mogao da izdrži pritisak navale nemačkog tima – 5,5.

Gelor Kanga – Bio je jedan od prvih koji je zaradio faul odmah čim je igra krenula, ali je ubrzo propustio i jedan pas Ivanića i izgubio loptu. Njegovo kašnjenje zajedno sa Hvangom na sredini posle izgubljene lopte Bukarija, otvorilo je ne tako brzu kontru, ali dovoljno preciznu da se pretvori u gol Lajpciga. Imao je poneki izlet na polovinu protivnika, probao je uigranu kombinaciju s Bukarijem iz slobodnog udarca na desnoj strani i nije prošlo najbolje. Trebalo je da bude stub veznog reda sa Hvangom, a bio je kilometar ispod temelja kuće. U nastavku je imao jednu akciju u kojoj je sve zakomplikovao i upropastio šansu, pa onda i jedan neprecizan šut sa distance sve u do 55. minuta. Pred kraj je njegov centaršut bio dovoljno nezgodan da prevari Blasviča jer se lopta odbila od Henrihsa i ušla u mrežu Lajpciga. Imao je još jedan šut sa distance – 6.

Crvena zvezda vs RB Leipzig Foto:Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

In Bom Hvang – Jedna od prvih stvari po kojima može da se pamti na ovoj utakmici je kašnjenje koje je prethodilo golu Ćavija Simonsa. Uspavao se i čuvao se sa Kangom, pa je krivica bila obostrana što Mijailović nije znao gde će. Nije dovoljno agresivno gurao loptu napred, a ni na svojoj polovini nije defanzivno bio bolja verzija Marka Stamenića. Napravio je dve greške za kratko vreme između 25. i 30. minuta, obe u dodavanju. Kod druge je upropastio kontru jer je šutnuo loptu kao da ništa celog dana nije jeo. I sam kaže da mora još da radi i tačno je, jer je u nekim duelima fizički ispadao samo zato što je fizički slabiji. Ni početak drugog poluvremena nije bio bolji, jer je pored njega Šeško pogodio stativu u 51. minutu. Trudio se on, ali to nije dovoljno – 5,5.

Mirko Ivanić – Čim se ukazala kakva-takva šansa, uklizao je na centaršut Mijailovića i probao da zatrese mrežu proitvnika u 17. minutu. Mimo toga se u prvom poluvremenu uglavnom nervirao jer se njegov tim više branio nego što je napadao, dok je Lajpcig već tada prebacio dvocifren broj šuteva. Ako se izuzme to što je izblokirao jedan od 15 šuteva protivnika i što je jednom bio u ofsajdu, ne može da se kaže da je blistao. Dobio je žuti karton na početku nastavka zbog povlačenja i nije mnogo pokazao jer je izmenjen na pragu 70. minuta – 5,5.

Vladimir Lučić – Skoro da se nije ni video u prvom poluvremenu. Levitirao je negde između odbrane i napada, s tim da u ofanzivi nije dobijao upotrebljive lopte, niti je povlačio akcije. Bio je generalno jedan od slabijih u bledom timu Zvezde. Na početku drugog dela je imao nekoliko driblinga levo kad se težište igre malo pomerilo na polovinu Lajpciga. Blokiran mu je i jedan šut, dok ga je u jednom duelu odneo Henrihs i zaradio žuti. Popravio je utisak u drugom delu jer je i u 62. minutu proigrao Hvanga koji je izblokiran u kaznenom prostoru. Šest minuta kasnije se brzo vratio u odbranu i zaustavio potencijalnu opasnost presečenim dodavanjem i oduzetom loptom, a onda i otvorenom kontrom za Bukarija, gde je pas trebalo da bude malo jači. Piše se i pokušaj glavom iz 71. minuta. Zamenio ga je Mijatović – 6.

Osman Bukari – Uvalio je vruć krompir Đigi već u trećem minutu kada je štoper morao da ispucava loptu. Pokušavao je da ide napred kad god bi dobio loptu, u jednom trenutku je predriblao sam trojicu igrača što svedoči o njegovom samopouzdanju, ali nije vredelo, jer ga ostali nisu pratili. Jeste prokockao šansu u 45. minutu kada mu je doduše dosuđen ofsajd, ali bi bar za samopouzdanje značilo da je pogodio mrežu. Probao je da istrči na dodavanje Lučića i napravio je faul za karton jer je i Simakan bio brz kao munja. Trudio se do kraja, pokušavao da probije i nije ostavio loš utisak – 6.

Žan-Filip Kraso – Uglavnom se tokom celog prvog poluvremena rvao sa po dvojicom ili trojicom igrača Lajpciga i nije pravio razliku sve dok nije dobio malo prostora za disanje. Onda je iz jednog poteza u padu pronašao Bukarija u punom trku i da je Bukari postigao pogodak, gledao bi se VAR pa bi odluka sudija o ofsajdu možda otišla u ruke video sistema. Pored toga nije pokazao mnogo već je morao da se vraća u odbranu u više navrata da pomogne – 6.

Crvena zvezda vs RB Leipzig Foto:Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Kosta Nedeljković – Zamenio je Mijailovića od starta drugog poluvremena. Jedan slab centaršut i jedno neprecizno dodavanje za Hvanga nisu mu bili idealna uvertira, ali se videla želja da odmah popravlja greške. Otvarao je prostor desno sa Bukarijem jer je Bukari brz i prodoran, a Kosta se dobro ubacivao i odatle je išlo više centaršuteva. Međutim, morao je da zaustavi Šlagera zajedno sa Olanjinkom, jer je Šlager poslao pas napred za gol Opende – 5,5.

Šerif Endiaje – Ušao je umesto Žan-Filip Krasoa od prvog minuta nastavka. Nije ga bilo praktično nigde do 73. minuta kada je uhvatio odbitak posle šuta Olanjinke i odbrane Blasviča i promašio zicer. Neverovatno je šta nije uspeo da pogodi. Imao je još poneku solidnu reakciju u pritisku na loptu – 5,5.

Piter Olanjinka – Pojačao je napad i odmah u prvoj prilici pritisnuo golmana Lajpciga i naterao ga na paničan potez. Videlo se da će biti korisniji nego Ivanić umesto koga je ušao i to je potvrdio u 73. minutu kada je primio loptu od Nedeljkovića i šutirao. Odbranio mu je Blasvič. Izblokiran je u 80. minutu kada je iznudio korner, a u odbrani nije presekao pas Šlagera pre drugog gola Lajpciga. Nije mu htela lopta u gol u nadoknadi kad je gađao bližu stativu. Popravio je krvnu sliku u napadu svog tima – 6,5.

Jovan Mijatović i Aleksandar Katai – Odigrali su poslednjih petnaestak minuta ali bez nekog konkretnijeg učinka.

BONUS VIDEO: Predstavljanje Zvezdinih igrača pred meč sa RB Lajpcigom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar