Žoze Murinjo dovodi Matića
Žoze Murinjo; Foto: EPA-EFE/Neil Hall / POOL

S pravom nosi nadimak "Gospodin Posebni"

Žoze Murinjo je još jednom pokazao kakva je trenerska veličina, jer je sa Romom uspeo da dogura do polufinala Lige Evrope, nakon veoma zanimljivog dvomeča sa Fejenordom.

Holandski tim je favorit za titulu u svojoj zemlji, ali će u Evropi ostati praznih ruku, iako se činilo da je bliži polufinalu nakon što je prvi meč protiv Rome dobio sa 1:0.

PROČITAJTE JOŠ:

„Vučica“ je u revanšu povela sa 1:0 sredinom drugog poluvremena, postigla je gol i za 2:0, ali je on poništen. Igor Paiksao poravnao je rezultat u 80. minutu i činilo se da će Fejenord napraviti veliki uspeh, ali je Paulo Dibala pokvario te planove i u 90. minutu golom odveo utakmicu u produžetke.

Dibala nije bio 100 odsto spreman za ovaj meč, Murinjo ga je najpre sačuvao na klupi, ali ga je uvek kao džokera u 72. minutu i to mu se i te kako isplatilo. Sličan slučaj je i sa Tamijem Abrahamom, koji je u produžetku asistirao kod dva gola, koji su postigli El Šaravi i Pelegrini, te postavili konačnih 4:1 i odveli Romu u polufinale.

Murinjo je na kraju utakmice imao svoj šou. Ustao je sa klupe i prošetao ispred tribina pozivajući navijače Rome da navijaju još jače. Oko 70.000 ljudi na stadionu se diglo na noge. Definitivno scene koje samo portugalski stručnjak može da napravi.

„Sada vidite zašto sam tako sed. Imam 150 utakmica u Evropi i mislio sam da sam sve video… Sada sam u fazi karijere kada su mi igrači važniji od mene samog. Zato je Dibala ovde procvetao. Našao je trenera koji ga voli. Misli da može da igra za neke od najvećih klubova, ali ovde je pronašao sreću i ljubav. I ostali zaslužuju sve pohvale. Pobedili smo impresivno u meču koji je teško odigrati i voditi. Već u 21. minutu se povredio Vajnaldum, a ja sam uveo Dibalu iako je bilo pitanje da li će uopšte moći da igra zbog povrede. Uprkos svemu, impresivno smo pobedili sjajnu ekipu, koja će verovatno biti šampion Holandije“, rekao je Murinjo.

Kad pogledate lik, ime i prezime Žozea Murinja učini vam se da je sto godina u fudbalu. A onda vidimo da ima „tek“ 60 godina i onda nam postane jasno koliko je zapravo mlad ušao u svet vrhunskih menadžera. U rasponu od skoro 20 godina osvojio je pet velikih evropskih klupskih trofeja i kolekciju je zaokružio prošle sezone, kada je sa Romom osvojio Ligu konferencija, pobedivši baš Fejenord u finalu sa 1:0.

Murinju je to bila 13 pobeda u 16 finala raznih Kup takmičenja koja je igrao u karijeri. Međutim, kada je u pitanju Evropa, Murinjo ne pravi greške. U pet finala koja je igrao, svaki put bi izlazio kao pobednik. Da stvar bude fascinantnija, samo je u prvom finalu, 2002. godine kao trener Porta njegov tim primio gol.

Osvojio je „Posebni“ po dva puta Ligu šampiona i Ligu Evrope, a jednom se popeo na krov Lige konferencija. Treba istaći i da je dvaput gubio u UEFA Superkupu, ali to nema istu važnost kao prethodno pomenuti uspesi.

Murinjo je četvorostruki osvajač priznanja za najboljeg evropskog trenera, ali nijednom to nije bio posle 2011. Ipak, njega to ne interesuje mnogo, a više puta je pokazao da titule može da osvaja sa klubovima koji ne važe za gigante ili najveće favorite.

Žoze Murinjo
Žoze Murinjo; Foto: EPA-EFE/ANGELO CARCONI

Najbolji primer toga bio je Porto na početku dvehiljaditih, a sada se sa Romom pišu nove stranice istorije. I ove sezone će „vučica“ ostati bez Skudeta, ali će u polufinalu Lige Evrope igrati protiv Bajerna iz Leverkuzena, dok se sa druge strane žreba sastaju Sevilja i Juventus, tako da je moguće da vidimo italijanski derbi u finalu.

Murinjo je trenutno na 111 evropskih pobeda u karijeri, a još u oktobru 2022. godine prestigao je legendarnog sera Aleksa Fergusona po tom pitanju i sada se trka samo sa Karlom Ančelotijem, koji zaostaje samo jedan trijumf.

Ančeloti je je sa Realom izborio plasman u polufinale Lige šampiona, gde će odmeriti snage sa Mančester sitijem, pa će borba do kraja ove sezone biti izuzetno neizvesna i kada su klubovi i kada su treneri u pitanju.

PROČITAJTE JOŠ:

A kada su rekordi portugalskog trenera u pitanju, verovatno je najupečatljiviji bio niz utakmica bez poraza na domaćem terenu. Kada je kao trener Porta izgubio od Beira-Mara na „Dragau“ sa 3:2, malo ko je mogao da preptostavi da će u narednih 150 utakmica kao domaćin ostati neporažen. Za vreme njegovog prvog boravka u Čelsiju, londonski tim nikada nije izgubio meč na „Stamford bridžu“, isto se dogodilo i dok je bio na klupi Intera u Seriji A, sa kojim se popeo i na krov Evrope. Prekid tog niza je došao pomalo neočekivano u Realu kada je Sporting Hihon šokirao kraljevski klub i pobedio sa 2:1. Time su raspršene sve nade da bi Real u toj sezoni mogao do titule, jer je već tada imao osam bodova zaostatka za Barselonom.

Vredno je nevesti i da je Murinjo prošle sezone postao jedini uz ser Aleksa Fergusona i Đovanija Trapatonija, koji je tokom tri različite decenije osvajao trofeje, a da još nije napunio ni 60 godina.

Zli jezici zameriće Murinju da je već godinama u stagnaciji, kao na primer Totenhem i Mančester junajted, da neguje previše defanzivan i dosadan stil fudbala, da je previše arogantan i tome slično.

Međutim, zbog svega toga s pravom nosi nadimak „Poseban“, a rezultati najbolje govore u njegovo ime, jer uvek će se oni pamtiti više od bilo čega drugog.

Foto: EPA-EFE/Matt Dunham

Možda mu se lepota fudbala i može osporiti, ali ne može to da zna da igra na rezultat, posebno kad dođe do finala, jer kako on kaže „finala se ne igraju, finala se dobijaju“, a njegova karijera najbolje je oličenje toga.

Nije gubio ni ono što je mnogo bitnije da bi nastavio da „gura“ u svom poslu. Nije izgubio strast, što se može videti sa kolikom dozom emocija predvodi Romu, desi mu se i da zaplače, a navikli smo već da je bez dlake na jeziku i da uvek može i ume da odgovori na kritike, kako na terenu tako i van njega.

Kolega Aleksandar Stojanović je pre nekoliko godina otkrio da Murinjo svaki dan zove svoje igrače kako bi im rekao da su najbolji na svetu. Da li to još uvek radi, nije poznato, ali i sam Murinjo zaslužuje epitete najboljeg u svom poslu i to je više puta pokazao i dokazao uprkos svima i svemu.

Kada pređete sve nivoe na nekoj igrici obično pređete na neku drugu, pa tako i Murinjo sada sebi smišlja nove izazove i konstantno uspeva da pređe neke nove granice samo njemu znane. A mi ostali? Pa, nama ostaje da uživamo u predstavi italijanskog stručnjaka i poklonimo se pred takvom veličinom.

BONUS VIDEO Igrači Rome prekinuli konferenciju za novinare Murinja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar