Dragan Stojković Piksi, Aleksandar Mitrović i Dušan Vlahović
Dragan Stojković Piksi, Aleksandar Mitrović i Dušan Vlahović Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©/Stephen Flynn/ProSports / Shutterstock Editorial / Lisa Guglielmi / AFP / Profimedia

Fudbalska reprezentacija Srbije nakon neuspeha na Evropskom prvenstvu kreće u novi ciklus učešćem u elitnoj grupi Lige nacija.

A izazov na startu ne može biti veći. Evropski prvak Španija dolazi u Beograd 5. septembra (20.45) na otvaranje novog ciklusa, da bi nakon tri dana usledilo gostovanje Danskoj.

Umesto da u iščekivanju istinskih spektakla pričamo o fudbalu, analiziramo prednosti i mane i šanse protiv prvaka Evrope, na talonu su ponovo priče o atmosferi, odnosima, sujeti i zašto odjednom spisak reprezentacije izgleda kako da je sklepan po principu daj, šta daš.

Nakon fijaska na najvećoj evropskoj fudbalskoj smotri, selektor Dragan Stojković Piksi našao se na žestokim udarima medija, sportskih radnika, pa čak i najviših državnih funkcionera i sve je bilo spremno za njegovu smenu.

PROČITAJTE JOŠ

Naročito kada su krenule da se pojavljuju priče o velikom nezadovoljstvu najboljih igrača tretmanom koji imaju kod selektora Srbije. Ipak, kao u staroj poslovici, tresla se gora, rodio se miš, Piksi je preživeo još jednu dramu i ostao selektor Srbije i na početku novog ciklusa.

Uprkos pokušaju da se kroz medije plasira priča da ne postoji bojkot ili otpor igrača, objavljivanje preliminarnog, a kasnije i konačnog spiska pokazali su da problemi postoje i da su veći nego što se mislilo.

Jasno je bilo da posle svega Dušan Tadić neće više igrati za Srbiju, što je i javno saopštio odlukom da završi reprezentativnu karijeru, ali je usledila nova ujdurma kada je objavljen širi spisak.

Piksi je odlučio da ne pozove osmoricu fudbalera sa Evropskog prvenstva, a veliko je pitanje da li je pričom o odluci samo pokriveno odbijanje tih igrača da igraju za nacionalni tim.

Euro 2024 Srbija vs Danska Foto:Michael Zemanek / Shutterstock Editorial / Profimedia

Vanja Milinković-Savić se nije našao na spisku, a iako Srbija ima jaku konkurenciju na mestu golmana, zanimljivo je da je as Torina za kratko vreme prošao put od prve jedinice Srbije do toga da ga nema ni na spisku na kojem su se našli veteran Aleksandar Jovanović i novi golman Zvezde Marko Ilić koji teško da su po kvalitetu ispred, a Jovanović nije ni zalog za budućnost.

Po brojnim pričama, upravo je Vanja bio jedan od najnezadovoljnijih gubitkom mesta u startnoj postavi i pitanje je da li je odluka bila selektorova ili njegova. Kada se na to doda da se na spisku nisu našli ni Filip Mladenović i Filip Kostić i da je jedini levi bek Aleksa Terzić povređen, teško je poverovati u priču da se Piksi tek tako odrekao svih opcija po levoj strani i da će morati da improvizuje i pomera Živkovića na tu poziciju.

Ali, to je bio tek početak problema.

Nekoliko dana pred skraćivanje spiska, oglasio se na Instagramu Dušan Vlahović koji je istakao da iz porodičnih razloga neće igrati za Srbiju u ovom trenutku i samo otvorio Pandorinu kutiju.

Sa jedne strane, i on je nezadovoljan već neko vreme činjenicom da se igra ne vrti oko njega i svojom ulogom u timu, ali se postavlja pitanje da li je sve moralo baš ovako. Informacija je plasirana preko ličnog Instagram naloga, ni selektorovo objašnjenje nije delovalo kao da su tu čista posla, jer nije želeo da komentariše, a Vlahović je ovim potezom ili zaista u teškoj situaciji, ili…

Iako je jasno da je Stojković izgubio sve konce i da će teško povratiti poverenje glavnih igrača, teško da je ovakav vid bojkota najvećih zvezda srpskog fudbala adekvatan odnos prema dresu.

Euro 2024 fudbalska utakmica Slovenija vs Srbija Foto:Tanjug/AP Photo/Ariel Schalit

Usledio je i šlag na tortu kada je stigla informacija da zbog navodnih povreda neće biti ni Aleksandra Mitrovića i Sergeja Milinkovića-Savića. Iako su obojica od starta sezone non-stop na terenu i igraju u dresu Al-Hilala, Piksija su „odjavili“ pričom o povredama koju žele da saniraju.

Brže-bolje je i sam selektor požurio da sanira situaciju pričom da su stvarno povređeni i da igraju pod injekcijama, ali teško je poverovati u priču.

Prvo, jer su obojica pominjana kao igrači koji su bili posebno nezadovoljni nakon kraha na Evropskom prvenstvu, a drugo, veliko je pitanje da li bi u Al-Hilalu rizikovali da igrači u koje su uložili toliki novac igraju povređeni na startu prvenstva i tako dožive teže povrede.

Jasno je da čim mogu da igraju pod injekcijama, da nisu u pitanju teže povrede i verovatno bi propustili dvadesetak dana koji bi bili dovoljni za oporavak, a nisu igrani odlučujući mečevi za titulu, da je toliki rizik bio potreban.

Deluje da je to poslužilo kao izgovor da se izbegne igranje za nacionalni tim koji predvodi Dragan Stojković.

Iako se teško može zameriti bilo šta Aleksandru Mitroviću kada je u pitanju odnos prema nacionalnom timu, deluje da bi bilo poštenije da su otvoreno izašli u javnost sa informacijama zašto i zbog čega u ovom trenutku ne žele da nastupaju za Srbiju.

PROČITAJTE JOŠ

Umesto toga, informacije dolaze posrednim putem, problemi se ponovo guraju pod tepih a Srbija će osakaćena na igračkom planu uoči mečeva sa evropskim prvakom.

Ponovo su intenzivirane priče o promenama u FSS-u, da Piksiju visi mesto selektora i mnoge druge koje se pojavljuju u trenucima krize.

Ono što nisu priče i što je činjenično stanje jeste da će Srbija u novi ciklus ući bez najboljih igrača, selektorom koji vodi lične ratove i mnogo pitanja bez odgovora.

Reprezentacija je ponovo postala centralno mesto skandala i igrica koje samo dodatno narušavaju ugled srpskog fudbala koji se ponovo raspada.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare