Lionel Mesi
Foto: Tanjug/AP Photo/Michel Euler)

Nova era.

Leo Mesi je osvojio svoju osmu Zlatnu loptu za najboljeg igrača sveta i tako samo povećao sopstveni rekord, ali je to i poslednji put da je neko dobio nagradu u ovakvom obliku jer se od sada sve menja.

UEFA je donela radikalnu odluku.

Organizacija kojom predsedava Slovenac Aleksandar Čeferin objavila je dogovor sa „Amauri grupom“, vlasnikom „Ekipa“ i „Frans fudbala“, o podeli nagrade, što je FIFA već uradila od 2010. do 2015. godine, kada je došlo do raskola između dve strane.

PROČĆITAJTE JOŠ

„UEFA i grupa Amauri, vlasnik medijskih kompanija Frans Fudbala i Ekip, danas su objavili partnerstvo u zajedničkoj organizaciji prestižne Zlatne lopte od 2024. Zajedno, UEFA i „Amauri“ imaju za cilj da povećaju status i globalni doseg nagradu, uz negovanje osećaja zajedništva i saradnje unutar fudbalske zajednice. UEFA i Zlatna lopta su sinonimi za sportsku izvrsnost, tako da će naše partnerstvo biti prirodan spoj istaknutosti i sinergije koja obećava da će biti ništa drugo do izuzetna“, objasnio je Čeferin.

Skoro 70 godina Zlatna lopta ostaje najprestižnija individualna nagrada u svetskom fudbalu i dokaz je izuzetne veštine, posvećenosti i uticaja fudbalskih legendi i njihovog trajnog traga u istoriji sporta“, dodao je Slovenac.

Amauri Grupa će nastaviti da poseduje brend „Ballon d’Or“ i nadgleda sistem glasanja, koji će ostati nepromenjen i nezavisan.

UEFA će doprineti svojim fudbalskim iskustvom, tržišnim globalnim pravima i organizovati godišnju svečanu ceremoniju dodele nagrada. Pored toga, u program će biti uvrštene i dve nove nagrade: Trener godine i Trener godine, koje će odati priznanje za neprocenjiv doprinos trenera uspehu na terenu.

Trenutna lista trofeja će ostati ista: Zlatna lopta, Zlatna lopta za žene, Trofej Kopa (najbolji igrač do 21 godine), Trofej Jašin (najbolji golman), Trofej Gerd Miler (najbolji strelac prethodnih sezona), Muški Klupski trofej sezone, ženski klupski trofej sezone i Sokratova nagrada (humanitarni rad).

Mesija će teško da će neko nadmašiti u bliskoj budućnosti, pošto Argentinac ima osam Zlatnih lopti, a prati ga Kristijano Ronaldo sa pet. Ipak, obojica trenutno igraju van Evrope i pri kraju su karijere, pa se očekuje da će neko drugi zauzeti tron.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar