Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Momak iz pariskog predgrađa Bondi biće i zvanično slobodan igrač od 30. juna, slavni španski klub je u pol poziciji da ga dovede i njegovim dolaskom bi zaista pokrenuli novu dinastiju.

Kako je i najavljivano tokom prethodne dve godine, Kilijan Mbape, francuski fudbaler, napustiće Pari Sen Žermen po završetku sezone. Nakon višemesečnih nagađanja o tome gde će maestralni krilni napadač igrati, srušena je i poslednja prepreka da ode u neki drugi klub.

Italijanski novinar Fabricio Romano, najpouzdaniji fudbalski insajder na svetu, kao i portal „The Athletic“, pišu da je Mbape preneo čelnicima kluba iz Pariza poruku da će po završetku sezone promeniti sredinu.

PROČITAJTE JOŠ

Uslovi njegovog odlaska će tek biti dogovoreni, s obzirom na to da je PSŽ trebalo da mu da oko 180 miliona evra na konto bonusa lojalnosti, zato što je ostao još ovu sezonu. Međutim, na kraju će otići bez obeštećenja jer mu na leto ističe ugovor sa „svecima“.

Francuz je već viđen kao novo pojačanje Real Madrida, ali postoji još uvek mogućnost da se u njegov transfer umešaju Liverpul i Arsenal, ali je to više u domenu teorije nego stvarnosti.

Foto: AP Photo/Michel Euler

Momak iz pariskog predgrađa Bondi postaće i zvanično slobodan igrač od 30. juna. Real je u pol poziciji da dovede prvaka sveta iz 2018. godine i njegovim dolaskom bi zaista pokrenuli novu dinastiju.

Uz već asove Vinisijusa Žuniora, Džuda Belingema, Rodriga, Eduarda Kamavingu i Aurelijena Čuamenija, Madriđani bi bili glavni favoriti za sve trofeje u narednoj i ovoj deceniji.

Mbape je 1998. godište, Vinisijus 2000, Belingem 2003. Ne zaboravimo da je Real već kaparisao 17-godišnjeg Endrika, koji na leto slavi punoletstvo i stiže iz Palmeirasa za početnu cenu od 42.500.000 evra.

Foto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Sada predvođeni upravo Mbapeom, Vinisijusom i Belingemom bi nasledili čuvene „galaktikose“ iz ere Zinedina Zidana, Ronalda, Dejvida Bekama, ali i ništa manje poznatih zvezda iz druge ere u režiji Kristijana Ronalda, Kake, Karima Benzeme, Luke Modrića i Gereta Bejla.

Florentino Perez, predsednik „kraljevskog kluba“, željan je još trofeja i slave, i baš se nada da bi dolaskom Mbapea rešio sve probleme. Francuz bi trebalo da izabere Real, iako će uzeti mnogo manje para, nego što trenutno ima u Parizu. Na stadionu „Santjago Bernabeu“ trenutno je najplaćeniji Toni Kros sa bruto godišnjom platom od oko 25.000.000 evra.

David Alaba ima 22.500.000, Luka Modrić nešto manje od 22.000.000, Vinisijus i Belingem su na 21.000.000, dok u Madridu tvrde da Mbape neće dobijati više od 25.000.000 evra.

Kilijan Mbape
Foto: Tanjug/AP Photo/Michel Euler

Francuz trenutno ima 55 miliona u PSŽ-u, te bi bio znatno veliki udarac za njega, bar kada je plata u pitanju. Ipak, s obzirom na to da još uvek nije osvojio Ligu šampiona, malo je verovatno da će mu nešto „tanji novčanik“ previše smetati.

Mbape je fudbaler Pari sen Žermena od 2017. godine kada je prvo stigao na pozajmicu iz Monaka, da bi leto kasnije bio otkupljen za 180 miliona evra. Od tada je postigao 243 golova i asistirao za još 105 u dresu „svetaca“.

Španska „Marka“ piše da bi Mbape, da je pristao da ostane na „Parku prinčeva“, sledeće godine sa sve bonusom za ostanak mogao da izađe na nepojmljivih 222.000.000 evra. Jer na sve pobrojano, moralo bi da se uračuna i 60.000.000 evra kao treća rata od 180.000.000 koliko mu je PSŽ dao kada je 2022. potpisivao novi ugovor na tri sezone. Dve je odslužio, treća je bila opciona.

Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Francuski napadač i ove sezone zaista igra neverovatan fudbal i jedan je od najboljih pojedinaca u Evropi, ali i svetu. Na 30 utakmica postigo je 31 gol, a uz to je dodao i sedam asistencija. Predvodi PSŽ u svim statističkim kategorijama, dok je doveo francuski tim do osmine finala Lige šampiona i prvog mesta u Ligi 1.

Ipak, od leta je vreme za pisanje istorije u nekom drugom dresu…

BONUS VIDEO Primer kada se pokazalo da je VAR potreban u fudbalu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar