Španija-Francuska, polufinale EURO 2024 Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

Fudbaleri Francuske eliminisani su od Španije u polufinalu Evropskog prvenstva u Nemačkoj sa 2:1 i kad se stvari sagledaju sa određene distance, čovek se zapita kako su dotle i došli?

Naravno, neozbiljno bi bilo pitanje kako je ekipa koja je pre manje od dve godine igrala finale Mundijala i koja je pre šest godina bila svetski prvak stigla do završnice nekog velikog takmičenja, ali ne i kad je reč o ovom turniru.

PROČITAJTE JOŠ:

Očekivalo bi se da imaju više od igre, a jedino čega su imali više bili su promašaji.

Skoro ništa im nije polazilo za nogom i u nekim momentima je to poprimalo obrise komedije.

Ljudi su stigli do polufinala, a da nisu dali ni gol iz igre. Pobeđivali jesu, ali kako?

Već se u šali pisalo kako je najbolji strelac šampionata koje ulazi u završnicu u nedelju finalom Španije i Engleske – autogol.

Kilijan Mbape
Foto: Tanjug/(AP Photo/Antonio Calanni)

Autogolova je bilo napretek i Francuzima je sa takvim pogocima sreća bila naklonjena. Malo na sopstveni kvalitet, malo i uz oko fortune pobeđivali su Austriju i Belgiju.

Maksimilijan Veber je gurnuo loptu u svoju mrežu u grupi u kojoj su Austrijanci svejedno završili na prvom mestu, dok je Jan Fertongen presudio svojoj Belgiji u osmini finala.

Holandija je bila daleko ubedljivija, pa je svejedno bila treća u toj istoj grupi i stigla je do polufinala gde se „potukla“ s Englezima i uz određene kontroverze – izgubila.

U čitavoj toj priči sa Francuzima koji su igrali bez golova sa Holanđanima i Portugalcima i onda Ronalda i družinu pobedili na penale, izdvaja se jedno ime.

Kilijan Mbape. Došao je na turnir u naponu snage i tonom iskustva iz prethodnih godina.

Vunderkind, vodio je kao tinejdžer Monako do titule, preselio se u Pari Sen Žermen i onda se tamo natezao sa klubom sve do ovog leta kad je konačno ispunio dečački san i prešao u Real Madrid.

Nema sumnje da ima kvalitet zbog kog ga je PSŽ još pre sedam godina platio 180 miliona evra, samo što taj kvalitet ne zna, ne želi, ili ne može da prikaže na Evru.

Španija-Francuska, polufinale EURO 2024 Foto: AP Photo/Hassan Ammar

Potpuna suprotnost onome što radi kada dođe vreme za Mundijal, za koji kaže da je jednostavniji za osvajanje od Evra.

Ok, za to možemo i da mu poverujemo jer je čovek uspeo da osvoji „boginju“ i ušao je već odavno među besmrtne na fudbalskom Olimpu.

Pokazao je i da zaslužuje „Zlatnu malinu“ bez konkurencije kad je reč o ovogodišnjem prvenstvu u Nemačkoj, gde nije uspevao da se pokupi, jer je više vodio računa o dizajnu maske koju će nositi na licu zbog povrede, nego kako da se adaptira na takmičenje i kvalitet igre i realizacije.

Euro 2024 Francuska vs Poljska Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Još maja 2022. je Mbape žacnuo južnoameričke ekipe nazivajući ih „nedovoljno naprednim u odnosu na evropske“, da bi kasnije od jedne takve izgubio finale u kom je dao tri gola.

Kasnije je kazao i da je Evropsko komplikovanije za osvajanje, dok je Leo Mesi, nekadašnji Mbapeov saigrač ove godine odgovorio zbog čega to nije tačno.

„Takođe je rekao i da južnoamerički timovi nemaju isti novi takmičenja kao Evropljani. Svi cene šta oni igraju. Evropsko prvenstvo jeste bitno, ali ono isključuje Argentinu, trostrukog šampiona sveta, Brazil, petostrukog šampiona, Urugvaj, dvostrukog prvaka. Ima mnogo svetskih prvaka izostavljenih kad se kaže da je Evro najteže takmičenje, zar ne? Na Mundijalu su najbolje ekipe, svi prvaci sveta su tamo i zato svako hoće da bude prvak sveta“, objasnio je Mesi pre nekog vremena.

Foto: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Ove reči sada stvarno dobijaju na težini, dok ćete od francuskih novinara da čujete kritike kako je Didije Dešam kompletku taktiku i planove A, B, C… zasnivao isključivo na Mbapeu.

Pa, zar nije i PSŽ u jednom trenutku napravio istu grešku? Sećate se već te sapunice kada je bilo drži-ne daj hoće li da ostane ili neće, pa je dobio neke ogromne pare i sve moguće uslove ovog sveta da bi produžio ugovor i želju da ode gurnuo pod tepih dok opet rapidno nije izbila na površinu.

Već tada se videlo da sa Mbapeom nije više sve isto i da to nije baš isti igrač koji je dotle štrikao po terenu i nije glumio primadonu.

Španija-Francuska, polufinale EURO 2024 Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

Neće moći to da radi ni u Realu, jer od najvećeg kluba na svetu nema većeg pojedinca, ali će bar sad ovih dana moći da se okreće „kraljevskom klubu“ i uči o njemu iz prve ruke kad već finale može da gleda sa strane.

„U fudbalu ste dobri ili to niste. Ja nisam bio dobar. Moj turnir je bio neuspeh. Hteo sam da budem evropski šampion. Otići ću na odmor, dobro ću se odmoriti i to će mi koristiti, a onda ću se spremiti za novi život. Ima mnogo toga što treba da uradim“, kazao je Mbape posle ispadanja od Španije.

Ni na tome niko ne može da mu zameri, pošteno je rekao ono što su svi videli. Možda je on hteo, ali nije pokazao, iako je asistirao Rendalu Kolo Muaniju za gol protiv Španaca.

Euro 2024 Francuska vs Poljska Foto:Bernd Feil/M.i.S. / imago sportfotodienst / Profimedia

Jedan gol (s penala protiv Poljske) i jedna asistencija u jednom od timova favorita za osvajanje Evra, kad dolaziš s epitetom prve zvezde – malo je.

Kristijano Ronaldo je takođe došao kao zvezda, pa makar imao i 45 godina, ali on odavno nije u naponu snage, pa je imao nula golova i jednu asistenciju. Sam Lamin Jamal, koji treba da napuni 17 godina pred finale, dao je jedan gol i podelio tri asistencije.

To dovoljno govori kad je reč o ovom Evru, a ako se vratimo na prošlo prvenstvo, na četiri utakmice nije dao nijedan gol iz 14 šuteva dok su neki poput Škrinjara, bili efikasniji, jer je Milan imao gol na tri utakmice iz jednog jedinog udarca.

Euro 2024 Francuska vs Poljska Foto:Tanjug/Friso Gentsch/dpa via AP

„Što se mene lično tiče, mislim da je najveće razočarenje ipak Kilijan Mbape, pogotovo ova utakmica protiv Španije gde kao da nije bio prisutan. Jednostavno kao da nije želeo da ekipa prođe u finale. Mislim da je on najveće razočaranje“, rekao nam je o Mbapeu naš proslavljeni fudbaler Dragan Mladenović u emisiji „Priče iz kornera“.

Ni Emanuel Peti, nekadašnji šampion sveta sa Francuskom nije štedeo kritike na račun svog zemljaka.

„Za mene nije dobar kapiten sa svim onim signalima koje je slao od ovog, skoro prinudnog preuzimanja. U svom vođenju i izjavama svojim kolegama takođe, kad on izgovori: ‘Nemam dobra dodavanja, nema Pola Pogbu u ekipi, Antoan Grizman ne igra dobar Evro’, da li je uloga kapitena da ukazuje na nedostatke svojih saigrača? Nije bio dobar u tome. I oprostite mi, ali čitava ona pompa oko maske kad je polomio nos. Nije nas briga“.

„Ti nisi prvi koji igra sa slomljenim nosem, nećeš biti ni poslednji. Posle toga, nije njegova krivica. Imam problem sa tim što je rekao mnogo stvari da bi dobio traku, a na terenu nema liderski kapacitet, kao ni van njega… Sećam se njegovih izjava pre Evra, gde je pričao: ‘Ja više brinem o svojoj mentalnoj snazi nego o svojoj fizičkoj snazi’. A mentalno si bio faličan, fizički takođe i u svojoj ulozi kao kapiten si isto bio loš. Za mene je to bezvredan kapiten“, rekao je Peti i ukazao na to šta će Mbape morati da promeni ako hoće da njegova reprezentacija u nekim dolazećim mesecima i godinama bude konkurentna ovako dobroj i ega oslobođenoj Španiji.

BONUS VIDEO: Potukli se navijači Holandije i Engleske, pun Dortmund policije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar