Foto: JMP / Shutterstock Editorial / Profimedia

Malo ko je verovao da će uspeti da napravi još bolju karijeru u biznisu nego u fudbalu. Ipak, ovaj momak je sve samo ne prosečni fudbaler.

Matje Flamini je igrao pod trenerskom palicom Arsena Vengera, a sakupio je 246 mečeva za Arsenal. Nakon toga se otisnuo u Milan gde je sakupio još 122 nastupa, a poslednji meč odigrao je 2019. godine u dresu Hetafea.

PROČITAJTE JOŠ

Ipak, ključni trenutak u njegovom životu desio se 2010. godine. Tada je odlučio da uloži novac u projekat koji je tražoio ekološku zamenu za petrohemikalije koje se nalaze u plastici.

Danas je on vlasnik 60 odsto deonica te kompanije i obavlja funckiju izvršnog direktora GF Biohemikalsa.

Flaminijeva kompanija uzima biomasu, kao što je đubrivo ili đubre iz kuće i pretvara je u levulinsku kiselinku koja zamenjuje petrohemijske proizvode koje koristimo svakodnevno. Na tač način se može smanjiti emisije ugljen dioksida čak do 80 odsto, što je veliki korak napred ka rešavanju zagađanja koje toliko brine sve ljude u Srbiji.

Forbs je procenio da njegov udeo u kompaniji vredi oko 10 milijardi funti tokom 2020. godine, a to je 30 puta od neto vrednosti Kristijana Ronalda (370 miliona funti).

Foto: Promo

Flamini je svoje ideje širio i u Srbiji.

„Klimatske promene su već neko vreme tema broj jedan većine vlada i velikih korporacija, ali ono što dodatno uliva nadu je činjenica da ljudi sada žele da se aktivno uključe i da budu deo rešenja. Tehnologije koje su bazirane po modelu održivosti nam pomažu da oblikujemo budućnost i tu su da podrže razvoj nove ekonomije. Ubrzanim ulaganjem u održiva rešenja ne samo da vršimo pozitivan uticaj na našu planetu, već kreiramo i profitabilan poslovni model. Stoga više nemamo izgovora da se osvrćemo unazad, jer živimo u svetu koji je mnogo brži nego ranije, i koji zahteva da se prilagođavamo brže nego ikada ranije“, poručio je Flamini prilikom gostovanja u Srbiji.

Za građane Srbije, pitanja životne sredine zauzimaju četvrto mesto na listi prioriteta. Više od 45 odsto građana Srbije brine zbog stalnog zagađenja vazduha, dok je više od 80 odsto izrazilo veliku zabrinutost zbog klimatskih promena.

BONUS VIDEO Arsenal – Lester siti golovi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar