Foto: Crystal Pix / SplashNews.com / Splash / Profimedia

De la Fuente ili Sautgejt? Nadigravanje ili čekanje? Magija ili taktika? Jamal i Vilijams ili Kejn i Foden? "Furija" rekordni četvrti put ili "Gordi albion" na tronu?

Žikica Babović, Direktno iz Nemčake, Euro 2024
Foto: Nova.rs

Kada u nedelju u 21.00 Fransoa Leteksje, arbitar iz Francuske, bude označio početak finala, Engleska i Španija će u direktnom duelu dati odgovor na pitanje koja selekcija će kući odneti trofej namenjen prvaku Evrope.

Videćemo sudar dve sušte suprotnosti sa ovog Evropskog prvenstva – najatraktivniji tim predvođen dvojicom mladića, od kojih jedan dan dan pre puni 17 godina, odmeriće snage sa najvećim razočaranjem, ekipom prepunom zvezda koja liči na sve sem na ozbiljnu fudbalsku reprezentaciju.

PROČITAJTE JOŠ...

A šta kažu brojke?

Španija je na pogon Nika Vilijamsa (21 godina) i Lamina Jamala (16) u dosadašnjem toku šampionata dala 13 golova, primila tri, zabeležila sedam pobeda od čega jednu posle produžetaka (protiv Nemačke u četvrrtfinalu).

Redom su padale Hrvatska (3:0), Italija (1:0), Albanija (1:0) u grupnoj fazi, potom Gruzija u osmini finala (4:1), već spomenuta Nemačka, i na kraju posle preokreta Francuska u polufinalu 2:1, uz spektakularan pogodak i rekord najmlađeg strelca u istoriji EP, Lamina Jamala.

Foto: EPA-EFE/MOHAMED MESSARA

Ujedno, Španci su zahvaljujući dopadljivom, ofanzivnom i atraktivnom fudbalu mnogima postali favorit turnira.

„Furija“ je dosad četiri puta igrala finale, uz tri osvojene titule (1964, 2008, 2012), pa će imati šansu da nadmaši Nemačku, sa kojom je poravnata po broju trofeja.

Sa druge strane nalaze se Englezi koji će pokušati da „fudbal vrate kući“, što zvuči paradoksalno, jer nikada dosad nisu osvojili EURO.

Engleska-Holandija, polufinale Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHER NEUNDORF

No, krilatica „It’s coming home“ po drugi put će se čuti u finalu Evropskog prvenstva, pošto su u Nemačku stigli kao finalisti prošlog izdanja ovog takmičenja, te će izabranici Gareta Sautgejta želeti da naprave iskorak.

A upravo se Sautgejt nalazi na ozbiljnom raskršču. Selektor „gordog albiona“ će po završetku meča put Engleske krenuti kao gubitnik ili ovekovečen oreolom suvog genija koji je ne samo odveo Englesku do titule, već to uradio na krajnje neverovatan način.

Naime, Englezi su u Nemačku otišli kao ubedljivo najveći favorit za zlato, što i ne iznenađuje kad pogledate imena. Hari Kejn, Fil Foden, Bukajo Saka, Džud Belingem i ekipa nisu uspeli da to i potvrde na terenu, pa su bukvalno svaku fazu turnira prolazili – „na mišiće“.

Foto: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

U grupi C su prvo savladali Srbiju 1:0, potom su usledila dva blago rečeno loša meča i remiji sa tvrdim Dancima (1:1) i Slovencima (0:0), da bi potom Slovačku u osmini finala izbacili posle produžetka, Švajcarsku posle boljeg izvođenja penala, dok je za prolaz protiv Holandije u polufinalu bio neophodan preokret i gol Olija Votkinsa u poslednjim sekundama utakmice.

Jednostavno, Englezi su na prvi pogled neubedljivi i nameće se pitanje kako su uopšte stigli tako daleko. Doduše, samo na prvi pogled. A na drugi, situacija je nešto drugačija.

Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Naime, utisak je da su Englezi čitav turnir odigrali sa ozbiljnom rezervom i do finala stigli zahvaljujući ogromnoj razlici u suvom kvalitetu u odnosu na rivale.

Engleskoj na ruku ide i želja Španije da se nadigrava (nismo sigurni da „crvena furija“ zna drugačije da igra), pa će poletni Kobi Maino i brzonogi Saka i Foden i te kako imati prostora da se razigraju.

Gledajući po ceni, Englezi su favoriti – čitav tim „Gordog Albiona“ vredi nešto preko milijardu i po evra, dok su Španci vredni 965 miliona.

Iako su prve zvezde Španije mladi Vilijams i Jamal, Englezi su sa 26,2 godine u proseku za čak godinu dana mlađi od Španaca (27,2).

Španija-Francuska, polufinale EURO 2024 Foto: EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH

Najskuplji igrač Španije je zvezda Mančester sitija Rodri sa 120 miliona, dok Engleze po ceni predvodi Džud Belingem, nosilac igre madridskog Reala, koji vredi 180 miliona evra.

Što se tiče međusobnih duela, Englezi su dobili 14, tri puta je bilo nerešeno dok su Španci slavili 10 puta.

A gledajući samo istorijat šampionata Evrope, Englezima tradicija ide na ruku – 1980. su slavili sa 2:1, dok je 1996. godine rezultat bio 0:0. a Englezi sa penala stigli do 4:2 u četvrtfinalu takmičenja.

www.winnerbet.rs – registruj se i oseti pobedu!

Foto: Promo

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar