Foto: Raffaele Conti/IPA/IPA / Sipa Press / Profimedia

Crvena zvezda u sredu od 21.00 igra odlučujući meč za plasman u Ligu šampiona protiv Bodo/Glimta. U prvom meču slavio je Bodo sa 2:1, te je Zvezdi potreban preokret kako bi bila član istorijske Lige šampiona, koja je doživela promene iz korena.

Zaboravite na takmičenje od osam grupa od po četiri kluba, „prođu“ do proleća u Evropi sa trećeg mesta u grupi, minimum šest mečeva za svaki tim… Sve se menja.

Pod pritiskom zbog osnivanja Superlige bogatih, pre dve godine jednoglasno je izglasan novi sistem takmičenja u Ligi šampiona koji je uspostavljen od sezone 2024/25.

PROČITAJTE JOŠ

Najveća promena je ta što će od ove sezone 36 timova činiti jednu ligašku tabelu. Dakle, nema nikakvih grupa.

Svaki tim će igrati osam mečeva protiv osam različitih protivnika u LŠ i LE, dok će se u LK igrati šest mečeva. Po dva rivala će dolaziti iz svakog od četiri šešira, a svaka ekipa će odigrati četiri meča na domaćem terenu i četiri u gostima.

Već tu dolazimo do toga da domaći teren nema za svaku ekipu isti značaj, pa se postavlja pitanje koliko je ovaj sistem zaista dobar i koga favorizuje.

Takođe, prvih osam ekipa prolazi direktno u nokaut fazu. Ekipe koje završe od devetog do 24. mesta igraće plej-of i boriće se za još osam mesta u nokaut fazi, odnosno osmini finala.

Novi format trebalo bi da donese i mnogo više derbija u prvoj fazi, što nije bio baš slučaj u Ligi šampiona kakvu smo do sada poznavali.

Pored osnovnih razlika koje smo naveli, od sledeće jeseni nema revanš mečeva.

Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

„Na ovaj način klubovi će imati priliku da se testiraju protiv šireg spektra protivnika, a ljubitelji fudbala videće više okršaja vrhunskih timova u ranoj fazi takmičenja“, navedeno je u jednom od objašnjenja iz Niona.

Što se tiče šešira, biće ih četiri, po devet klubova, međutim u prvom mesta neće biti rezervisana za šampione najjačih liga (kao do sada). Jedno mesto ima šampion Evrope, a preostalih osam mesta popuniće klubovi s najjačim koeficijentom na UEFA rang listi. Na isti način biće popunjeni, drugi, treći i četvrti šešir.

Plasmani liga, odnosno nacionalni koeficijent idu u drugi plan, dok je sada mnogo bitniji klupski koeficijent. Ovo u praksi znači da će biti nemoguće (kao recimo jesenas) da u drugom šeširu budu Real Madrid, Mančester Junajted, Inter – klubovi s jačim koeficijentom od Sevilje, Benfike, Fejenorda, koji su se našli u prvom. Takođe, klubovi iz istih liga će od nove sezone moći da se sastanu pre nokaut faze, kao i u osmini finala.

Od osmine finala, u kojoj će igrati 16 klubova, pa nadalje, takmičenje nastavlja da prati postojeći format.

Ekipe ispod 24. mesta završavaju takmičenje, nema više selidbe u Ligu Evrope ili u Ligu konferencija, kako je do sada bio slučaj.

Kada je reč o kalendaru, prvih šest rundi biće odigrano od 17. septembra do 11. decembra 2024, dok poslednja dva kola prelaze u narednu godinu i biće na programu u drugoj polovini januara. Baraž je predviđen za februar, a od marta kreće nokaut faza – sve do 31. maja, kad bi trebalo da bude finale na „Alijanc areni“ u Minhenu.

Foto: EPA-EFE/ANNA SZILAGYI

Zahvaljujući novom formatu, biće mnogo više utakmica u elitnom takmičenju, umesto 125 gledaćemo ukupno 189 mečeva tokom jedne sezone.

Svako od tri evropska takmičenja u novom sistemu će imati po jednu „ekskluzivnu nedelju“. Primera radi, u „ekskluzivnoj nedelji“ Lige šampiona neće biti utakmica Lige Evrope i Lige konferencije. Utakmice elitnog takmičenja u toj nedelji biće podeljene na utorak, sredu i četvrtak.

BONUS VIDEO Kafana Crvena zvezda u Parizu: Novak je tu, nema više Putina i Karađorđa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare