Euro 2024 fudbalska utakmica Slovenija vs Srbija Foto:EPA-EFE/ANNA SZILAGYI

U četvrtak, 5. septembra počinje Liga nacija i ponovo ćemo bodriti Srbiju i pratiti i ostale reprezentacije, a ovo je ono što bi trebalo da znate o ovom takmičenju.

Reprezentacije su podeljene u četiri divizije. Najbolje rangirana je A divizija, u kojoj je i Srbija, a takođe imamo i divizije B, C i D.

U okviru A divizije imamo četiri grupe, u koje su timovi raspodeljeni odlukom žreba.

Svaki tim sa svakim iz svoje grupe igra po dva puta, jednom kao domaćin, i još jednom kao gost.

Pročitajte još

Srbija će se takmičiti u grupi 4 i to protiv protiv Španije koja je branilac trofeja, kao i Švajcarske i Danske.

„Orlovi“ u prvom kolu dočekuju Španiju na stadionu „Rajko Mitić“ u četvrtak od 20.45. Selektor Dragan Stojković Piksi ima mnogo problema pred ovaj okršaj, ne samo zbog snage protivnika koji je postao prvak Evrope ovog leta, već i zbog toga što je veliki broj srpskih igrača otkazao učešće.

Prvoplasirane dve ekipe iz svake od grupa igraće u završnom plej-ofu gde će se boriti za trofej šampiona Lige nacija. S druge strane, trećeplasirane idu u plej-aut u borbi za opstanak, gde će dve ekipe ostati u diviziji, a poslednje ispadaju u niži rang, odnosno B diviziju.

U grupi 1 nalaze se Poljska, Portugal, Hrvatska i Škotska. Jasno je da je Portugal apsolutni favorit, ali i Hrvati će pokušati da ostvare dobre rezultate nakon neuspeha na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj gde su „vatreni“ ispali već u grupnoj fazi.

Grupa 2 je „grupa smrti“. Sasvim sigurno će svetska fudbalska javnost najviše ispratiti okršaje u ovoj grupi. U njoj igraju Francuska, Italija, Belgija i Izrael. Čak tri tima iz kategorije najboljih, barem na papiru, igraju u ovoj grupi, kao i Izrael koji će tražiti senzaciju kakva nije viđena odavno.

U grupi 3 na prvi pogled deluje kao da Nemci i Holanđani neće imati težak posao protiv Mađarske i Bosne i Hercegovine. Međutim, Mađarska je i te kako ekipa koja ume da iznenadi i one najveće. Navijači se sećaju poniženja koje je Engleska doživela pred svojim navijačima protiv ove ekipe (4:0) takođe u ovom takmičenju.

I Bosanci su ekipa koja ima potencijal, tako da Nemačkoj i Holandiji možda neće biti tako lako kao što se u prvi mah mnogima učinilo.

Švajcarska Nemačka, utakmica, fudbal UEFA EURO 2024
Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Kada je u pitanju divizija B, imamo znatno manje atraktivne protivnike, ali i ujednačenije grupe, barem na papiru, tako da rezultatskog uzbuđenja ne bi trebalo da manjka.

U grupi 1 igraju Češka, Albanija, Ukrajina i Gruzija. S obzirom na prikazano tokom Evropskog prvanstva i u nekom ranijem periodu, Gruzija bi mogla ozbiljno da se umeša u borbu za prva dva mesta, ali nikako ne treba zaboraviti ni Češku, kao i Ukrajinu. Albanci će imati ulogu autsajdera.

Kada je u pitanju grupa A, tu se već nazire pobednik. Engleska, koja je šokantno ispala iz prve divizije prošle sezone. Aktuelni vicešampion Evrope igraće protiv Grčke, Irske i Finske i s obzirom na igrački kadar koji poseduje selekcija „tri lava“, u ovoj grupi ne bi trebalo da bude problema, ali ostaje da se to vidi na terenu.

U grupi C gledaćemo mečeve između ove četiri reprezentacije: Slovenija, Austrija, Kazahstan, Norveška koja je, pre svega zbog činjenice da ima Erlinga Holana i Martina Edegarda, ipak blagi favorit.

Poslednju grupu ove divizije čine Turksa, Island, Crna Gora i Vels.

Euro 2024 fudbalska utakmica Srbija Engleska Foto:EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

U C diviziji situacija je nešto drugačija. Prvi ide direktno u viši rang, drugi u plej-of, ali je razlika u tome što treći ostaje u diviziji bez igranja plej-auta, dok će poslednje ekipe na tabelama grupa biti razvrstane u poredak četvrtoplasiranih, a najloše dve odatle se sele u najniži rang.

U grupi 1 igraju Švedska, Estonija, Slovačka i Azerbejdžan. Grupu 2 čine Rumunija, Litvanija, Kipar i tzv. Kosovo. U grupi 3 boriće se Severna Irska, Belorusija, Bugarska, Luksemburg. U četvrtoj grupi nalaze se Severna Makedonija, Jermenija, Letonija i Farska Ostrva.

Što se tiče D divizije, imamo samo dve grupe u kojima nastupaju po tri tima. San Marino, Lihtenštajn i Gibraltar čine grupu 1, a u grupi 2 će igrati Moldavija, Andora i Malta.

Prvoplasirani timovi idu u viši rang, a drugoplasirani u baraž.

Standings provided by Sofascore

Standings provided by Sofascore

Standings provided by Sofascore

Standings provided by Sofascore

Standings provided by Sofascore

Standings provided by Sofascore

Standings provided by Sofascore

Standings provided by Sofascore

Standings provided by Sofascore

Standings provided by Sofascore

Standings provided by Sofascore

Standings provided by Sofascore

Standings provided by Sofascore

Standings provided by Sofascore

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar