Foto: Luigi Canu/IPA Sport / Zuma Press / Profimedia

Fudbaleri Fjorentine i Olimpijakosa igraće od 21 sat na stadionu "AEK arena" u Atini finale Lige konferencija.

Italijani su osmi na tabeli Serije A sa 57 bodova, a do kraja sezone odigraće još samo meč sa Atalantom.

Klub iz Firence će bez obzira na rezultat tog duela sezonu završiti na osmom mestu na tabeli, te im je ovo prilika da obraduju navijače.

PROČITAJTE JOŠ

Fjorentina je pet puta igrala u finalima evropskih kup takmičenja, a „ljubičasti“ su samo jednom uspeli da osvoje trofej. „Viola“ je tada 1957. godine u finalu tadašnjeg Kupa evropskih šampiona poražena od Reala (0:2).

Klub srpskog reprezentativca, Nikole Milenkovića, 1961. godine je osvojio Kup pobednika Kupova, pošto je u dva meča finala ovog takmičenja bio bolji od Rendžersa (2:0, 2:1).

Fjorentina je godinu dana kasnije poražena u finalu KPK od madridskog Atletika. Prvi duel je završen bez pobednika, 1:1, a u ponovljenom meču Atletiko je slavio sa 3:0.

Milenković i družina imaće priliku za osvetu pošto su i prošle sezone igrali u finalu Lige konferencija, ali je Vest Hem osvojio trofej, pošto je u finalu slavio sa 2:1.

Očekuje se da će „bleki“ Milenković igrati svih 90 minuta i da će početi u startnoj postavi, a sve to će odlučiti trener Vinćenco Italijano.

Foto: EPA-EFE/CLAUDIO GIOVANNINI

Fudbaleri Olimpijakosa su sezonu u grčkoj Superligi završili na trećem mestu na tabeli sa 84 boda, a grčku ekipu predvodi Španac Hoze Luis Mendilibar.

Klub iz Atine je osvojio 47 titula u grčkom šampionatu, 28 nacionalnih Kupova, kao i četiri Superkupa Grčke. Međutim, fudbaleri Olimpijakosa će po prvi put igrati u finalu jednog evropskog kup takmičenja.

Mladi fudbaleri Olimpijakosa su ove sezone osvojili juniorsku Ligu šampiona, pošto su u finalu pobedili Milan 3:0. Treba naglasiti i da su atinski crveno-beli put „klesali“ i u Bačkoj Topoli.

Foto: AP Photo/Thanassis Stavrakis

U revanšu osmine finala na stadionu TSC domaćin mu je bio Makabi iz Tel Aviva, silom prilika jer u Izrtaelu nije mogao da igra, koji je u Pireju pobedio s 4:1.

Prežaljeni crveno-beli, koji su u Bačkoj igrali i protiv TSC u grupi Lige Evrope (2:2), isklesali su na produžetke podvig sa 6:1, nezabeležen u istoriji evropskih klupskih nadmetanja.

UEFA je za glavnog sudiju finala Lige konferencija odredila Portugalca Artura Dijasa, a njegovi pomoćnici biće Paulo Soareš i Pedro Ribeiro. Za četvrtog sudiju određen je Šveđanin Glen Niberg.

U VAR sobi biće Portugalac Tijago Martins, kao i Nemci Kristijan Dingert i Marko Fric.

Kladionice kažu da je blagi favorit italijanski tim, ali nakon što je Olimpijakos u polufinalu izbacio Aston Vilu to nikako ne možemo da tvrdimo.

Pre toga je nakon penala izbacio Fenerbahče, a najbolji igrač ekipe je svakako i najbolji strelac Ajub El Kabi.

Napadač Olimpijakosa je i najbolji strelac takmičenja sa 10 golova, dok Fjorentinu predvodi Argentinac Lukas Beltran.

Cup tree provided by Sofascore

Na prilazima stadionu će biti pet kontrolnih tačaka na kojima će se proveravati navijači, a poslednji je udaljena nekih 70 metara od samog ulaza na tribine.

U tu svrhu angažovano je više od 3.000 policajaca koji će brinuti samo o dolasku navijača na stadion, a u taj broj nisu uračunati pripadnici specijanih snaga i antiterosističke jedinice, pa se prognozira da će tog dana na ulicama glavnog grada Grčke biti više od 4.000 policajaca.

Navijačima iz Italije je upućen apel da u Atinu dolaze u grupama, a onima koji, ipak, budu želeli da dođu individualno se preporučuje da kontaktiraju ambasadu svoje zemlje.

BONUS VIDEO Zagrevanje za EURO: Krađa protiv Španaca, lekcija anonimusa iz Slovenije i traume Bate Mirkovića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar