Holandija Poljska Euro 2024 Nemačka fudbal
Foto: TANJUG/AP Photo/Petr Josek

Fudbaleri Holandije pobedili su Poljsku u prvom meču grupe D na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj sa 2:1, na stadionu Folkspark u Hamburgu.

Foto: Promo

Oseti pobedu.

Igrajte kod nas Fudbalski Fantazi i zabavljajte se uz Euro 2024 i najbolji fudbal na kontinentu.

Holanđani su se mučili, promašivali, ali gotovo sve vreme bili bolji, više kombinovali i na kraju uspeli da preokretom dođu do trijumfa.

PROČITAJTE JOŠ:

Poljska je u ofanzivi bila oslabljena neigranjem Roberta Levandovskog, u odbrani ju je držao sjajni Vojčeh Ščesni, ali ni on nije mogao sam da odgovori na sve udarce i izazove.

A bilo ih je više od 20 u timu Holandije, od čega je šest išlo u okvir gola do trenutka kada su „lale“ uspele da prelome utakmicu.

Strelci za pobednički tim su bili Kodi Gakpo i Vut Vehorst, a u oba slučaja im je asistirao Nejtan Ake, dok je jedini gol za Poljsku postigao Adam Buksa.

Prvo poluvreme je igrom potpuno pripalo Holandiji. Možda se malo ko nadao da će Poljska bez Roberta Levandovskog moći da parira jačem rivalu i „lale“ su se potrudile da to opravdaju već u prvim minutima utakmice.

Holandija Poljska Euro 2024 Nemačka fudbal
Foto: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Igrao se drugi minut kada je Vojčeh Ščesni morao da pokazuje da je već zagrejan, a Kodi Gakpo je dokazao da je raspoložen za igru.

Driblao je Gakpo iskosa sa leve strane i pucao u bliži ugao po zemlji, ali je golman Poljske odbranio.

Uradio je to isto i kada je Virdžil Van Dajk uhvatio volej iz kornera u 21. minutu, s tim što je problem što je Holandija u tom trenutku već gubila sa 0:1.

Poljaci su nagovestili u 13. minutu da bi mogli da naprave probleme odbrani Holandije, a Adam Buksa je to potvrdio na centaršut Pjotra Zjelinskog u 16. minutu.

Holandija Poljska Euro 2024 Nemačka fudbal
Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Iz kornera je Buksa glavom matirao golmana Holandije, koja je nastavila da igra svoju igru. Kao da se taj gol nije ni desio.

Vezli su njeni igrači u ofanzivi i bilo je pitanje trenutka kada će se to pretvoriti u gol. Memfis Depaj je do 23. minuta promašio dve dobre šanse i iz jedne sa desetak metara gađao preko gola, da bi u 29. minutu rezultat poravnao Gakpo uz malo sreće.

Šutnuo je loptu sa distance, lopta je zakačila Bartoša Salamona i prevarila Ščesnog za 1:1, posle čega je Holandija do poluvremena imala još nekoliko prilika preko Gakpa i Depaja, ali se rezultat nije menjao.

Prva pretnja u nastavku bila je pokušaj Denzela Damfrisa da glavom proigra saigrača u srcu peterca kada je Ščesni rukavicom zakačio loptu i osujetio taj pokušaj.

Holandija Poljska Euro 2024 Nemačka fudbal
Foto: EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH

Holandija je od prvog minuta stavila do znanja šta joj je namera, ali je mogla i da primi još neki gol Ferbrugen nije bio priseban na gol liniji kod šuta Jakuba Kiviora.

Kivior je pucao iz okreta i ne tako velike udaljenosti, da bi golman Holandije koji sekund kasnije skinuo i šut Zjelinskog bez problema.

Simons je imao odličnu situaciju posle nešto manje od sata igre iz kontre, a onda je i Damfris promašio u 65. minutu još jednu izglednu šansu.

Dotle je Poljska imala inicijativu nekih šest, sedam minuta, a Holanđani su nastavili po starom i u 74. minutu kada je Depaj izveo korner, a De Fraj glavom neometan poslao loptu preko prečke sa sedam, osam metara.

Holandija Poljska Euro 2024 Nemačka fudbal
Foto: EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH

I baš kad se učinilo da Holandija neće moći da postigne pogodak, sevnuo je odličan pas Akea kroz sredinu za Vuta Vehorsta koji se tek zagrejao i iz prvog kontakta sa nekoliko metara pogodio bliži ugao gola Poljske za 2:1 u 83. minutu.

Poljska je imala šansu preko Sviderskog da izjednači u 90. minutu ali je Bart Ferbrugen bio na visini zadatka i zaustavio je udarac u bliži ugao posle čega su Holanđani odbranili gol i slavili.

Naredni meč u grupi D igraju protiv Francuske 21. juna od 21 sat, dok Poljaci pojačani Levandovskim napadaju Austriju istog dana od 18 časova.

BONUS VIDEO: Ceo trg peva pesmu Aleksandru Mitroviću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar