Foto:Taim Mouneb/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia; Zikica Babović/Nova.rs; Imago / Alamy / Alamy / Profimedia; shutterstock

Dobar fudbal i miris kanabisa dva su jaka utiska iz osmine finala Evropskog prvenstva u Nemačkoj. Domaćin Evra 2024. delimično je legalizovao upotrebu marihuane od 1. aprila, i to nije šala bez obzira na datum.

Foto: Promo

Sve što ti treba ovog leta – Budi deo zabave, budi pobednik. Mozzart Euroforija!

Foto Nova .rs

Popuštanjem mera staće se na put crnom tržištu i pojačaće se kontrola, mišljenje je onih koji su zakon doneli. Cilj je i da se poboljša kvalitet proizvoda, jer je i pre zabrane bar milion ljudi uživalo u kanabisu.

Nemačka je, dakle, donela odluku da sve starije osobe od 18 godina mogu kod sebe da imaju do 25 grama „trave“, da odrasli smeju u kućnim uslovima da odgajaju do tri stabla i poseduju 50 grama, a pušenje je zabranjeno u blizini pešačkih zona od sedam do 20 sati, ali i u blizini škola, sportskih centara…

Nemci su takođe predvodeli da se marihuana nabavlja samo preko „društvenih klubova“, koji mogu da broje do 500 članova, da članovi mogu da budu punoletne osobe, te da uzgajanje i distribucija može da bude isključivo na neprofitnoj osnovi.

PROČITAJTE JOŠ

Svaki gram konoplje iz „društvenog kluba“ jeste gram koji neće biti na crnom tržištu, rezon je onih koji su doneli ovaj zakon o „rekreativnom duvanju“.

I legalizacija marihuane je naravno donela mnoge probleme, dileme, kontroverze.

Jedna je, na primer, kako razlikovati konzumenta od dilera, ako kod sebe sme da ima 25 grama kanabisa?!

Mnoge velike firme žele da radnicima promene ugovore o radu u kojima će sada pisati da je u toku radnog vremena strogo zabranja konzumacija marihuane.

O tome smo u Dizeldorfu razgovarali s grupom mladih Nemaca.

„Da li je dozvoljno napiti se na poslu? Svi ovde vole da piju pivo. Naravno da nije! Da li je dozvoljeno koristiti kanabis na poslu? Naravno da nije! Ok, možete to da uradite i da snosite posledice. E, tu Nemci povlače ručnu. Da li mi se isplati da rizikujem posao zarad konzumacije alkohola ili marihuane? Mnogi moji prijatelji uveče u provodu zastanu i kažu: ‘Sutra me čeka mnogo posla’. Imaju neku vrstu samokontrole jer neki su odgovorni, a neki se plaše da li će im posao biti ugrožen zato što ga neće obaviti kako treba. Možda je zato u Nemačkoj marihuana legalizovana“, razmišljaju naglas naši sagovornici.

Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

BBC je preneo istaživanja iz 2021. u Berlinu koje je pokazalo da je 10,7 odsto muškaraca i 6,8 odsto žena koristilo kanabis bar jednom u poslednjih 12 meseci. Naravno da je deo lekara zabrinut zbog legalizovanja marihuane, a konzervativni članovi društva su ubeđeni da će ovaj zakon podstaći upotrebu droge u Nemačkoj.

I sami Nemci su zbunjeni i ne znaju kako da se ponašaju.

Na ulici smo mnogo puta za prethodnih 20 dana videli mlade ljude kako šetaju i „lože granje“, ima ih i u fan zonama, ali kanabis u šopovima i dalje ne može da se kupi. Dakle, sve je još uvek na crnom tržištu, samo što je sada dilere mnogo teže identifikovati, jer im zakon dozvoljava da kod sebe imaju 25 grama kanabisa „za ličnu upotrebu“.

Čak je i mnogo liberalnija Holandija počela da „uskraćuje prava“ uživaocima marihuane, ali Nemačka je krenula u drugom pravcu.

Radio „Slobodna Evropa“ je pisao da je i na Malti i u Luksemburgu legalizovana „rekreativna upotreba kanabisa“, međutim, deluje da je Nemačka otiša korak dalje i da je veoma neizvesno kako će se izboriti sa sopstvenim odlukama.

Sada svi deluju zbunjeno. Oni koji prodaju, naravno.

Oni koji kozumiraju doneti zakon su shvatili kao apsolutnu slobodu.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare