Foto: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL CONDITIONS - ATTENTION:

Neverovatna sezona.

San polako postaje java. Bar kada je u pitanju Borusija Dortmund i svi njeni navijači. Nemački gigant ima kolosalnu šansu da ponovo postane šampion Bundeslige prvi put posle 2012. godine.

Bilo je to zlatno doba kada je Borusija sa Jirgenom Klopom na čelu dve sezone u nizu bila prvak Nemačke i igrala neverovatan fudbal, a potom zamalo došla i do titule u Ligi šampiona.

Od tada su osvojili dva Kupa Nemačke i tri Supekupa, dok je šest puta ekipa završavala kao vicešampion.

Ali, glavnog pehara nije bilo i u subotu bi taj post mogao da bude prekinut.

PROČITAJTE JOŠ

Dortmund je lider na tabeli sa dva boda više od Bajerna i pred svojim navijačima protiv Majnca (subota, 15.30) ima priliku da se domogne titule. Poslednji put je bila ovako blizu pre četiri godine, ali su tada upravo falila ta dva boda.

Ipak, malo ko je očekivao da će uopšte biti u konkurenciji ove godine uzevši u obzir kvalitet Bajerna i činjenicu da niko od Borusije nije očekivao da ima u svojim redovima za išta više od borbe za drugo mesto i debelog zaostatka za večitim šampionom.

Pogotovo što je na klupi bio široj javnosti anonimni Edin Terzić koji je dobio šansu kao prelazno rešenje, a sada je na pragu istorijskog uspeha.

On je u prvom mandatu nasledio na klupi Lusijana Favra u sezoni 2020/2021 nakon blamaže i poraza od Štutgarta od 5:1 i doneo svom timu trofej Kupa Nemačke, a onda to mesto prepustio Marku Rozeu. Kada je i taj pokušaj uprave Borusije ostao bez rezultata, ponovo su se okrenuli Terziću verovatno kao privremenom rešenju na početku ove sezone koji je sa pozicije tehnčkog direktora doveo klub na prag najvećehg uspeha posle toliko godina.

Foto: Tanjug/Martin Rose/Pool via AP

Rođen 1982. od roditelja koji su emigrirali iz Jugoslavije, Terzić je odrastao u gradu Mendenu – oko pola sata vožnje od Dortmunda. Kao napadač u mladosti, igrao je kao poluprofesionalac u regionalnim ligama kako bi pomogao u plaćanju studija o sportskim naukama na Rur univerzitetu u Bohumu. Na tom kursu je upoznao svoju suprugu Koru i aktuelnog selektora Nemačke do 20 godina Hanesa Volfa.

Obojica će uskoro završiti da rade u Dortmundu, a Terzić je nagrađen jer je naučio detalje trenerskog rada još kad je bio tinejdžer.

„Studirao sam za UEFA A licencu i upoznao glavnog skauta Borusije Dortmund, a nekoliko meseci kasnije me je nazvao i ponudio mi posao. Prestao sam da igram 2010. godine i počeo da radim kao trener u Dortmundu“.

Krajem prošle decenije je dobio priliku da radi u klubu kada je na klupi bio Jirgen Klop koji je poslednji trener koji je „milionerima“ doneo titulu i u tom periodu mogao da kupi zanat.

Nakon toga otvorila su mu se vrata Premijer lige.

Zbog hrvatskih korena, Slaven Bilić ga je pozvao da sa njim ode u Vest Hem i tako je dobio šansu da radi u najjačoj ligi na svetu. Iskustvo koje je godinama vredno sticao na kraju je blizu da dođe na naplatu u vidu titule Bundeslige.

Trofej bi mogao da ima posebnu težinu, veću i od onih koje je osvajao Klop jer Dortmund na papiru nije imao ni blizu toliko dobbar tim.

Tada su žuti dres nosili Reobert Levandovski, Mario Gece, Mats Humels, Marko Rojs, Ilkaj Gundogan i još nekoliko velemajstora.

Foto: TANJUG/AP Photo/Matthias Schrader

Humels i Rojs su ponovo tu, iako nisu na nivou iz tog perioda, ali je kombinacija supertalentovanih klinaca i nekoliko zrelih igrača donela konačnu prevagu. Džud Belingem je pokazao sav svoj raskošni talentat i genijalnost koji će ga u narednoj sezoni odvesti put Real Madrida, dok je ove godine briljirao i Rafael Gereiro koji je najbolji asistent Bundeslige.

Iako nisu imali strelca klase Levandovskog, Donijel Malen, Sebastijan Ale i Džulijan Brant su sa po devet golova u različitim periodima vodili napad, dok su efikasni bili i klinci. Pored Belingama opasni su bili i Đovani Rejna i Jusufa Mukoko, a u nekim važnim mečevima i Karem Adejemi.

Sve to uz lošu sezonu Bajerna koji je menjao trenere i tražio identitet je doveo Dortmund na korak od potpune erupcije. U subotu u 15.30 utakmica protiv Majnca biće ona o kojoj će verovatno pričati generacije.

BUNDESLIGA, 34. KOLO

Subota:

Borusija Menhengladbah – Augzburg 15.30

Bohum – Bajer Leverkuzen 15.30

Borusija Dortmund – Majnc 15.30

Ajntraht – Frajburg 15.30

Keln – Bajern 15.30

Lajpcig – Šalke 15.30

Štutgart – Hofenhajm 15.30

Union Berlin – Verder 15.30

Volfsburg – Herta 15.30

BONUS VIDEO Majstorija fudbalera Srbije za vođstvo protiv Španije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar