Foto: EPA-EFE/BOGDAN CRISTEL

Fudbaleri Partizana odmeriće snage protiv Dinama iz Kijeva u oviru 2. kola kvalifikacija za plasman u Ligu šampiona, a crno-bele ne očekuje ni najmanje jednostavan zadatak, ni iz perspektive kvaliteta rivala, ali ni istorijske tačke gledišta.

Crno-beli su protiv Dinama dosad odigrali četiri utakmice, i sve četiri je tim iz Humske izgubio.

Prvi put su se sastali pre skoro pola veka, kada je u okviru šesnaestine finala tadašnjeg Kupa šampiona Dinamo, kao predstavnik Sovjetskog Saveza, slavio sa 3.0 u Kijevu, odnosno 2:0 u Beogradu.

PROČITAJTE JOŠ...

Na novi duel dva tima navijači su čekali 41 godnu, gde je u grupnoj fazi Lige Evrope ukrajinski sastav u Beogradu bio bolji sa 3:2 nakon velike drame, a potom u Ukrajini slavio sa ubedljivih 4:1.

Kijevljani su prošle sezone bili drugi u prvenstvu Ukrajine sa samo dva boda manje u odnosu na prvoplasirani Šahtjor iz Donjecka.

U istoriji su osvojili 16 titula u Ukrajini po čemu su rekorderi, uz 13 titula u eri SSSR, dok su tri puta osvojili evropski trofej – dva puta Kup pobednika kupova (1975. i 1986), te jednom Superkup Evrope (1975).

Prva zvezda je Vladislav Vanat, 22-godišnji napadač, a „mozak tima“ je 25-godišnji vezista Mikola Šaparenko, dok su od ozbiljnijih imena tu još Gerorgi Buščan, golman, te kapiten tima Vitali Bujalski, a ozbiljnu ulogu trebalo bi da ima i Andrij Jarmolenko, reprezentativac Ukrajine i jedna od najvećih legendi tamošnjeg fudbala od raspada SSSR-a.

A da u pitanju nije naivan rival pokazuje i to što se u timu Dinama nalazi čak šest fudbalera koji nastupaju za ovu reprezentaciju na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj.

Prvi duel na programu je 23. ili 24. jula na terenu Dinama, dok će Partizan domaćinstvo uzvratiti sedma dana kasnije.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar