Dragan Jovanović Žena Foto: Wikipedia/Fudbalska reprezentacija Srbije

Kada se spomene ime Dragana Jovanovića gotovo svima na pamet padne čuveni glumac, ali je pre njega status srpske zvezde pod tim imenom nosio jedan neobičan fudbaler još neobičnijeg nadimka - Žena.

Jovanović je rođen u Beogradu 1903. godine, a još kao tinejdžer pokazao je neverovatan fudbalski talenat.

Prema zvaničnim podacima, u periodu od 1921. do 1929. godine odigrao je čak 252 utakmice i za to vreme je postigao 331 gol, no taj podatak nije ni izbliza tačan jer prve dve godine nije bilo statistike, te nije poznato koliko puta je Jovanović tresao protivničku mrežu 1921. i 1922. godine.

PROČITAJTE JOŠ:

A kada je to postalo deo fudbalske svakodnevice, Jovanović je tri puta zaredom bio najbolji strelac prvenstva.

Negde u to vreme, pored fantastičnih partija na fudbalskom terenu, istakao se i kada je u pitanju sport po imenu hazena kojim se bavila njegova sestra, a čiji je veliki fan bio usled čega je njoj i njenim saigračicama pomagao kada god je mogao, pa je dobio nadimak po kom je postao čuven – Žena.

Karijeru je završio sa samo 26 godina, 1929. godine, ali je samo sedam godina kasnije došlo do tragedije. U trenutku kada se vraćao sa proslave 25 godina od osnivanja BSK-a, automobil u kom je bio je u Nemanjinoj ulici u Beogradu udario u drvo u noći između 1. i 2. juna 1936. godine.

Jedini je Jovanović izgubio život.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar