Foto: Twitter/Eric Persson

Teška priča.

Ponekad nas život stavi pred iskušenja koja nismo mogli ni da zamislimo. Takav je slučaj zadesio i švedskog fudbalera.

Jesper Bjorkman (26) boluje od amiotrofične lateralne skleroze (ALS), neizlečive bolesti nervnog sistema, koja se najčešće javlja kod osoba između 40 i 70 godina. Početni simptomi su slabost i atrofija malih mišića šake, dok kasnije oslabe mišići pazuha i međurebarni mišići, pa pacijent ne može samostalno da diše. Oboleli obično umiru u roku od dve do pet godina od pojave simptoma, dok deset posto preživi deset godina ili više.

PROČITAJTE JOŠ

Bjorkman je defanzivac koji je igrao za švedske niželigaše Helsingborg, Angelholms, Gefle, Eskilstunu i Akropolis. U početku je osetio slabost u levoj ruci, što je pripisao ranijoj povredi ključne kosti. Lekari su mu u početku pogrešno dijagnostikovali multifokalnu motornu neuropatiju.

Pregledom kičmene moždine utvrđeno je da je odsečenih nervnih ćelija deset puta više nego normalno, a potvrđeno je i da boluje od ALS-a

„Bilo je užasno. Bio sam potpuno slomljen. Mnogo sam plakao, nisam mogla da prihvatim da sam smrtno bolestan. Video sam samo smrt“, rekao je Bjorkman za Helsingborgs Dagblad.

Uskoro će napuniti 30 godina, sprema se da oženi svoju verenicu Lin i želi da postane otac.

„Bio sam kod psihologa. Teško mi je da odgovorim ljudima koji me pitaju kako sam. S obzirom na sve, osećam se relativno dobro. Ali stalno sam pod stresom. Kao da sam u noćnoj mori. Moram da naučim da živim sa njom. Ipak, nastavio sam sa svakodnevnim životom. Pokušavam da ispunim svoje snove“, rekla je Bjorkman.

BONUS VIDEO Neverovatna greška golmana Borusije, primljen gol sa pola mogao bi da košta titule

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar