Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Priča ono "što ne bi smelo"

Na iznenađenje mnogih, čak i velikog broja „grobara“, fudbaleri Partizana igraju odlično ove sezone u Superligi Srbije, pa su nakon 10 kola prvi na tabeli sa 28 bodova, odnosno devet pobeda i samo jednim remijem.

Za petama Partizanu nalazi se Crvena zvezda sa 24 boda, dok je TSC na 21, a svi ostali već daleko iza, pa se već nazire ko će se boriti za titulu ove sezone.

Igor Duljaj došao je u Partizan u možda najtežim vremenima za klub, kada verovatno niko drugi nije hteo, ali deluje da je njegov trenerski put krenuo uzlaznom putanjom i da „grobari“ imaju čemu da se nadaju već ove sezone.

PROČITAJTE JOŠ:

Iako je Partizan dobrano „isprašen“ u kvalifikacijama za Ligu konferencija od Nordsjelanda u dvomeču, Duljaj nije odustao, ulio je nadu igračima i navijačima, pa je borba za titulu sasvim realna ove sezone, uprkos tome što je Crvena zvezda trenutno mnogo skuplji tim, sklopljen da bude konkurentan i u Ligi šampiona.

Crno-beli su u prvom kolu prvenstva remizirali sa TSC-om u veoma burnom meču, a onda su vezali devet pobeda, došli na prvo mesto nakon više od 550 dana i iskoristili Zvezdina dva kiksa protiv Voždovca i Čukaričkog. Veliku zaslugu za sve uspehe ima Duljaj, kojeg podržava veći deo navijača, koji i dalje bojkotuje domaće utakmice zbog Miloša Vazure i ostalih u upravi, ali se zato Partizan podržava na svakom gostovanju.

Poslednja od pobeda izvojevana je u Subotici protiv Spartaka, Partizan je slavio sa 3:0, ali najviše pažnje privukao je Duljaj izjavom posle meča.

„Prvo bih želeo da posvetim ovu pobedu našem kolegi Saši Tomiću, čija je majka danas preminula i ja kao trener i ceo moj kolektiv i igrači mu posvećujemo pobedu. Saša je izuzetno važan za naš klub. Zahvalio bih se i svim akterima meča, jer je bila fer i korektna igra. Kolega je pripremio ekipu odlično, da u niskom bloku nismo imali mogućnost da nađemo prostor“, rekao je Duljaj.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Prebacio se odmah i na neke od problema koji su van terena mučili i muče njegov klub.

„Ali, na kraju krajeva, znate šta, postoji dosta problema i meni štošta leži na srcu. Moram da kažem PFK Partizan nije ‘pomozite fudbalskom klubu’. Ovi momci igraju, nek se ljuti ko god hoće, neka rade sa mnom šta god žele, ovi momci treniraju, a ja treba da razmišljam da li će nekoga da izbace iz stana, da li će neko da primi platu, ja treba od njih da tražim, šta treba da im pričam – zelena trava, plavo nebo, cveta cveće u proleće? Ovi momci su junaci. Nek dođe ko god hoće, ruka koja daje je uvek iznad ruke koja prima. Neka neko dođe ko hoće, neka promeni trenera, ali dajte ovim momcima, neka imaju uslove da prehrane sebe i svoje porodice, familije, rođake, prijatelje jer dosta njih živi od toga. Meni to leži na srcu, morao sam to da kažem zbog igrača. Ja da ih gledam u oči i da im pričam: ‘dajte’, ja to ne mogu“.

Partizan već dugo ima mnogo problema, koji su uglavnom prouzrokovani (ne)radom Milorada Vučelića i Miloša Vazure.

„Neka bude sa mnom šta bude, evo i ovi navijači ovi dolaze ovde da nas gledaju o svom trošku. Neka neko da ideju, ja ne mogu više da razmišljam da li neko ima za kiriju, hoće li nekog da izbace iz stana i da li je neko dobio platu i dao detetu mleko. Ali, to je tako“, zaključio je trener Partizana.

Foto: Starsport

I nije samo Duljaj zbog ovih reči bio u centru pažnje, već i zbog sukoba sa Kvinsijem Menigom, pa je između njih dvojice došlo čak i do fizičkog kontakta tokom utakmice. Međutim, Menig je dan nakon sukoba objavio sliku sa Duljajem na društvenim mrežama, pa je jasno da su nesuglasice rešene, što nije ni čudo, jer Duljaj nije neko ko je sklon svađama i obračunima (setimo se i da je sa Dijabateom hteo da reši probleme).

Ujedno, ovo nije prvi put da Duljaj ima zanimljive izjave, a u bliskoj prošlosti se nije libio da odgovori i onima koji su vređali njega i njegove igrače.

Posle fijaska protiv Nordsjelanda, trener Partizana odgovorio je na prozivke pojedinih navijača sa tribina u Humskoj.

„Veoma je teško posle 5:0 izaći i odigrati ovakvu jednu utakmicu, to je jedan izuzetno kvalitetan tim. Važna je izjava trenera da oni imaju sistem i da su stabilni i u tim uslovima ti možeš da radiš. Mlada su i brza ekipa koja zna šta hoće i sve to je uticalo i na moje igrače i mene i nisam mogao ni da slušam kako neko vređa nekog igrača sa tribina i to je mnogo ružno“, rekao je trener Partizana posle utakmice.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Nije se tu zaustavio, pa je pozvao navijače da dođu, kao što ih je pozivao i ranije, da podrže klub i ekipu, kakva god ona bila na terenu u tom trenutku.

„Ako hoćeš da podržiš igrača, dođi. Nemoj da mi diraš familiju, oca, burek ili bilo koga… To je mnogo ružno i to nije opravdanje. Pobedio je bolji tim. Svaka čast kolegi, čestitam“.

Tada je jasno stavio do znanja da uvrede neće trpeti, da ih ne zaslužuje ni on ni njegovi igrači, da je za osnovane kritike uvek otvoren, ali da poštovanje mora da se pokaže, koliko god teška situacija bila.

Isto tako još sredinom septembra Duljaj je najavio borbu za titulu.

„Tradicija kluba uvek nalaže da se boriš za prvo mesto, bez obzira u kakvom je stanju tim, ko je trener. To je jednostavno tako“.

PROČITAJTE JOŠ:

A već dugo mu fale navijači u Humskoj…

„Malo sam ljubomoran na košarkaše. Ona atmosfera na Tašmajdanu… Iskren da budem, voleo bih da tako bude i na našem stadionu. Na nama je da ih svojim igrama nateramo da se vrate na stadion. Znam da oni vole igrače, njihova podrška nam je neophodna“.

To nas vraća na izjavu s početka sezone, kada je imao šta da poruči i aktuelnoj upravi Partizana, u kojoj očigledno Vazura vodi glavnu reč, iako ga najveći broj „grobara“ odavno ne želi u klubu.

„Prvo ću zamoliti one koji su uzeli članske karte da ih vrate, da im se vrati novac i da se omogući navijačima besplatan ulaz ili da bude simbolična cena. Znam da svaka organizacija utakmice dosta košta, ali ništa nema cenu ako napunite stadion. To je moja poruka ljudima koji su u klubu, a naravno i navijačima da dođu“, rekao je Duljaj posle pobede nad Vojvodinom.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Kada god je bilo loše, Duljaj nije imao problem da preuzme odgovornost, nikada do sada nije dao na svoje igrače, uvek je stajao ispred njih i branio ih, uvek je priznavao kada je igra bila loša, kada je zalaganje moralo da bude veće, ali klupa Partizana mu znači sve i tu iskrenu emociju i dobru volju prepoznaju mnogi.

„Videli ste da ovaj tim drugačije izgleda kada ima podršku i kada nema podršku, kad nema navijača. Ja opet pozivam, ne čitam novine, ali dolaze do mene informacije o tome da li će biti Juga ili neće, ko god da dođe, dobrodošao je. Svaka podrška znači. Kako meni, tako i svakom igraču. Znam da sam došao u nekom najtežem trenutku, ne tražim nikakav alibi. Mene nije sramota da budem trener Partizana. Ja sam ponosan i meni je čast što sam trener. Partizan mi je mnogo dao. Otići ću onog trenutka kada budem dao poslednji atom svoje snage. Tada ću otići. Poražen si samo kad se predaš, ja se ne predajem. Imam, birao sam ove momke, verujem u njih, znam i oni veruju u ovo što radimo i to je jedini i pravi put“.

I ne samo da je spreman da prizna grešku, već je uspeo da ubedi igrače da veruju i kada ne ide. Ophrvani problemima, stalnim kritikama, lošom atmosferom oko kluba, igrači bi prošle sezone često padali čim bi nastao i najmanji problem, dok je ova ekipa spremna da igra do koske i do samog kraja. To najbolje pokazuje i potvrđuje stanje na tabeli Superlige, iako igra Partizana nije blistava i ima mnogo prostora za napredak i učenje, što je najbolje potvrdio neuspeh u Evropi, iz kog crno-beli mogu da izvuku mnoge pouke, ali i da se nakon svega fokusiraju samo na prvenstvo i Kup.

Foto: Starsport

Tokom leta Partizan nije baš mogao da dovodi zvučna pojačanja, ali je Duljaj uz pomoć prijatelja i bivšeg saigrača Darija Srne, koji radi u Šahtjoru iz Donjecka, pronašao ono što mu je potrebno, pa su se neke pridošlice, poput Saldanje i Kanutea, pokazali kao veoma korisni. „Drim tim“ svakako nije napravljen, ali je zato Mihajlo Ilić svojim igrama zaslužio poziv reprezentacije, Kristijan Belić je sve bolji, neretko se i mladom Trifunoviću pruži šansa na krilu, a Partizan konačno ima čemu da se nada i to nakon možda i najgore sezone u istoriji kluba.

Partizan se pod komandom Duljaja opet poštuje, a navijači se nadaju da će se uskoro i kompletna uprava promeniti, pa da podrška i u Humskoj opet bude gromoglasna.

I dok Vazura i njegovi bliski saradnici ne prestaju da urušavaju ime Partizana, igra na terenu sluti na bolje dane, u koje Duljaj iskreno veruje. O tituli je možda još rano govoriti, nije odigran još nijedan derbi u sezoni, ali Partizan je makar u igračkom delom našao pravi put, kojim treba da nastavi.

Ukratko, veliko srce i hrabrost ima Igor Duljaj, ne boji se da kaže istinu i realno stanje, iako mu je trenersko iskustvo skromno, on ipak zna šta želi, viziju i plan ima, ne ispada iz okvira, svestan je mogućnosti i problema, a Partizanu želi najbolje.

Možda sve to bude i dobitna kombinacija.

Zamislite tek da u upravi Partizana sede ljudi nalik Duljaju…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar