Foto: Nova.rs

Najprijatnije iznenađenje na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj jeste reprezentacije Gruzije.

Foto: Promo

Sve što ti treba ovog leta – Budi deo zabave, budi pobednik. Mozzart Euroforija!

Foto Nova .rs

I ne samo što se kvalifikovala na Evro 2024, kojoj joj je prvo veliko takmičenje na kojem u istoriji učestvuje, ne računajući kada je bila deo Sovjetskog Saveza, već zato što je uspela i da prođe grupu.

PROČITAJTE JOŠ:

I to na spektakularan način, tako što je u poslednjem kolu pobedila Portugal sa 2:0. Tako je 74. reprezentacija na FIFA rang listi dobila nove simpatizere jer su uradili ono što Srbija ne može već četvrto uzastopno veliko takmičenje.

Na listi je smeštena iza Crne Gore, koju je dobila inače u u junu u Podgorici u prijateljskom meču (3:1), a ispred Bosne i Hercegovine.

Najbolji plasman joj je bilo 42. mesto 1998. godine, ali nikad nije uspela da zabeleži neke značajnije rezultate. Zato fudbal u Gruziji i nije bilo u prvom planu sve do 2024. i Evropskog prvenstva.

To nam potvrđuje i grupa Gruzina koje smo sreli isped Doma u Kelnu. Gruzija i Španija večeras se bore za osminu finala, a upravo “furija” im je nanela najveći poraz u istoriji, i to u septembru prošle godine – 7:1.

Foto: Nova.rs

“Očekujemo tešku utakmicu, nismo došli ovde da bismo se predali. Ne, borićemo se”, kažu nam Gruzini.

Gruzija je sjajna u borilačkim sportovima, pa je logično pitanje da li je fudbal sada preuzeo prioritet kad je popularnost u pitanju.

“Do 2024. U Gruziji su rvanje i džudo bili najpopularniji sportovi. Ali sada se to promenilo. Sada svi prate fudbal”, ponosni su Gruzini na rezultate svojih fudbalera.

Ali, prva ljubav zaborava nema, znaju sve o rvanju, džudou, MMA.

Pitamo ih da li znaju ko je Zurabi Datunašvili, Gruzin koji je za Srbiju osvojio bronzanu olimpijsku medalju i Tokiju 2021, dva svetska zlata u Oslu 2021. I Beogradu 2022, te evropsko zlato u Varšavi 2021.

Foto: Nova.rs

“Da, naravno da znamo, 2022. godine je bio izabran na za najboljeg sportistu Srbije”, ponosno i iz širok osmeh nam odgovaraju kad su čuli odakle smo, nakon što smo im postavili pitanje.

U prvi mah oni su bili zbunjeni otkud mi znamo za Zurabija, a onda i mi cinjenicom da znaju gotovo sve o Zurabiju, pa i da je zbog povrede odlučio da završi karijeru 2023.

Sada i jedan od momaka iz ekipe Gruzina ima pitanje za nas. Pokazuje na fudbalskom dresu Gruzije potpis MD i pita nas da li pratimo borilačke sportove.

A, na dresu potpis Meraba Dvalašvilija, poznatog kao „Mašina“, UFC borca sa skorom 10-3-1. Na kraju nam pozira kao Merab, pozdravlja Srbiju i nada se čudu protiv Španije.

BONUS VIDEO: Posetili smo naselje u Nemačkoj u kojem se godinu dana stanuje za 88 centi, uslov je i da se za dušu osnivača molite triput dnevno

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar