Fudbalska reprezentacija Maroka
Fudbalska reprezentacija Maroka; Foto: EPA-EFE/Georgi Licovski

Drugo uzastopno finale Mundijala za "trikolore" koji brane tron ili istorija za afrički fudbal u kojem više ništa neće biti isto

Polufinale između Francuske i Maroka (20.00) teško da je mogao da očekuje i najzagriženiji Marokanac, ali će selekcija „atlaskih lavova“ imati priliku da odmeri snage sa šampionom sveta i pokuša da ode i korak dalje – do meča za titulu.

Spektakl ćete moći da gledate ma kamalu RTS 1.

Ni najluđa mašta nije mogla da zamisli ovaj scenario posle velikog haosa koji je vladao u selekciji sa severa Afrike zbog smene selektora Vahida Halilhodžića pred turnir i njegovog sukoba sa glavnim zvezdama tima, ali su igrači sa novim selektorom Validom Regraguijem pobedili sve verovatnoće i pobrali sve simpatije neutralnih navijača.

PPROČITAJTE JOŠ

Za većinu igrača ove selekcije ništa neće biti isto nakon ovog Mundijala kako god da se završi meč sa Francuskom i onaj posle toga u finalu ili borbi za treće mesto.

Osim večne slave u domovini i priče o herojstvu za naredne generacije svetskog fudbala, mnogi su sebi podigli cenu i našli se na radaru velikih klubova.

Dok su kvaliteti Ašrafa Hakimija (PSŽ) koji je i u Kataru pokazao da je najbolji desni bek na svetu, kao i Hakima Ziješa (Čelsi), Nusera Mazrauija (Bajern) i golmana Bona (Sevilja) bili poznati i ranije, nek nova imena su iskočila u prvi plan.

Sofijan Amrabat, defanzivni vezista Fjorentine, general je armije fanatika koja je postavila zid ispred svog gola i nije dozvolila rivalu da joj postigne pogodak na čitavom turniru, a samo su jednom sami zatresli svoju mrežu. Amrabata po nekim informacijama želi čak i slavni Liverpul i nekoliko drugih premijerligaša, ali se Fjorentina neće tako lako odreći njegovih usluga. Pored njega su u prvi plan iskočili i neki široj publici anonimni igači.

Selim Amalah će najkasnije narednog leta zameniti dres begijskog Standarda i vrlo verovatno krenuti putem Premijer lige. Za vezistu koji je briljirao na ovom turniru zainteresovani su i neki klubovi iz Španije i Francuske.

Možda je još jači utisak ostavio drugi vezista Azedin Unahi koji igra u francuskom fenjerašu Anžeu, ali bi i on mogao put Engleske u neki od timova poput Vulverhemptona.

Ipak, sve ih čeka verovatno najveći izazov do sada. Šamion sveta Francuska uprkos problemima pred početak turnira pokazuje da je u Katar došla da uradi ono što se desilo samo dva puta – odbrana titule.

Pre njih je to uradila Italija na drugom i trećem Mundijalu kada je fudbal bio tek u razvoju, i nešto kasnije Brazil sa Peleom kada je odbranio titulu 1962. godine, pre tačno pola veka.

Francuzi će predvođeni Kilijanom Mbapeom protiv sebe imati zid kakav do sada nisu videli. Nisu briljirali na turniru, ali su pokazali šampionski mentalitet što se naročito videlo u meču protiv Engleske kada su bili nadigrani, ali su pogodili kada je to bilo najpotrebnije.

Za razliku od prethodnih rivala Maroka, selekcija Didijea Dešana u svojim redovima ima ključ za sve odbrane u vidu Olivijea Žirua. Diskretni heroj iz Rusije, koji je dao veliki doprinos osvajanju titule, sada je rešio da preuzme jednu od glavnih uloga jer nema povređenog Karima Benzeme. Postiže golove, razigrava ekipu i maltretira odbrane rivala.

Njegovu ulogu iz drugog plana na ovom turniru je preuzeo Antoan Grizman koji je najbolje ocenjeni igrač Mundijala. Moraće „galski petlovi“ da budu izuzetno oprezni zbog marokanskih kontri, jer je odbrana daleko najlošiji deo tima.

Ono što daje posebnu težinu ovom okršaju jeste i politička pozadina priče.

Maroko je dugo bio pod protektoratom Francuske, a najveća dijaspora im se nalazi upravo u ovoj zemlji. Francuzi se plaše nereda posle meča, a njihovi rivali će biti motivisaniji nego ikad.

Francuska je veliki favorit, ali su to bile i Belgija, Španija i Portugal, a Maroko ih je gotovo rutinski izbacivao.

BONUS VIDEO  Navijači bajaju za finale u Kataru