Euro 2024 fudbalska utakmica Srbija Engleska Foto:EPA-EFE/CHRISTOPHER NEUNDORF

Fudbalski savez tzv. Kosova žalio se Evropskoj fudbalskoj asocijaciji (UEFA) na dešavanja sa utakmice Srbije i Engleske.

Žikica Babović, Direktno iz Nemčake, Euro 2024
Foto: Nova.rs

Igrajte kod nas Fudbalski Fantazi i zabavljajte se uz Euro 2024 i najbolji fudbal na kontinentu.

Savez koji funkcioniše na teritoriji nepriznate države tužio je Fudbalski savez Srbije zbog povika srpskih navijača na stadionu Feltins arena u Gelzenkirhenu.

PROČITAJTE JOŠ:

Na tribinama su se našle i zastave Kosova i Metohije sa natpisom „nema predaje“, dok je albanski novinar Arlind Sadiku sa atletske staze provocirao Srbe i pokazivao im dvoglavog orla.

Dan ranije su se navijači Albanije na tribinama za meč protiv Italije pojavljivali u uniformama terorističke organizacije OVK, a na ulicama su nosili zastavu takozvane Velike Albanije i to nikome od Albanaca iz Prištine nije smetalo.

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Arlind Sadiku (@arlindsadiku89)

„Fudbalski savez Kosova obaveštava javnost da je zvanično reagovao kod UEFA zbog prikazivanja zastava, slogana i povika srpskih navijača sa političkim, šovinističkim i rasističkim porukama protiv Kosova tokom utakmice Srbija – Engleska, u okviru EURO 2024“, počeli su iz FS tzv. Kosova svoje saopštenje.

„Neprekidno prikazivanje takvih poruka i povika na jednom veličanstvenom događaju kao što je Euro 2024 je nerazumno i apsurdno. Kroz takve povike se dokazuje mržnja koja se širi u javnom mnjenju u Srbiji prema svojim susedima“, pišu kosovski Albanci.

Podsećaju u svom saopštenju i da je njihov savez u žalbi koju je podneo uz neophodne dokaze evropskoj kući fudbala, zahtevao stroge disciplinske mere protiv FSS, kao povratnika u ovakvim slučajevima.

Euro 2024 fudbalska utakmica Srbija Engleska Foto:Tanjug/AP Photo/Martin Meissner

Inače, Fudbalski savez Srbije je protestovao zbog sramne reakcije Sadikua na utkamici Srbije i Engleske, a isto su pre šest godina na terenu u dresu Švajcarske radili i Granit Džaka i Đerdan Šaćiri.

„Istovremeno, tražimo budnost od organizatora kako bi se izbeglo prikazivanje ovakvih transparenata na narednim utakmicama, jer oni predstavljaju ozbiljno kršenje pravila UEFA. Povici protiv države Kosova na velikom događaju kao što je EURO 2024 su motivacija za nacionalističke grupe i ugrožavaju, ionako krhku, bezbednost regiona. Fudbalski savez Kosova stoji čvrsto u odbrani vrednosti fudbala i promociji onoga što UEFA predstavlja: jedinstvo, inkluziju i strast prema fudbalskoj igri, ali istovremeno odlučno brani i dostojanstvo države, koja je stvorena s mnogo truda i žrtava.

Pozivamo UEFA da ljudi sa ponašanjem i filozofijom mržnje prema jednom narodu i državi nemaju mesto na fudbalskim arenama. Fudbal i događaji kao što je EURO 2024 ne smeju služiti šovinistima i rasistima za promociju govora mržnje“, naveli su Albanci u skandaloznom saopštenju.

Podsećamo, albanski navijači su u Gelzenkirhenu u centru grada u nedelju napali grupu srpskih navijača i izazvali opštu tuču posle koje je bilo više povređenih.

www.winnerbet.rs – registruj se i oseti pobedu!

Foto: Promo

BONUS VIDEO: Piksi izašao na teren pred trening Srbije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare