Foto: AP Photo/Martin Meissner/Tanjug

Francuska je sa 1:0 savladala Austriju u meču prvog kola Evropskog prvenstva u Nemačkoj u okviru Evropskog prvenstva u fudblau.

Foto: Promo

www.winnerbet.rs – registruj se i oseti pobedu!

Žikica Babović, Direktno iz Nemčake, Euro 2024
Foto: Nova.rs

Od bukvalno prve sekunde Francuska je krenula po gol, i napadala iz minuta u minut. Nezaustavljivi su bili Kilijan Mbape, Antoan Grizman, Usman Dembele, gotovo svaki kontakt sa loptom bio je začetnik prilike za „galske petlove“, ali nije bilo gola.

Sa druge strane, Austrija je na momente uspevala da pripreti, ali ne i da ozbiljnije ugrozi Majka Manjana, iako su Kristof Baumgartner i Marsel Zabicer u više navrata uspevali da stave poslednju liniju francuske ekipe na muke, da bi u 34. minutu konačno „probili“ odbranu Francuske, Baumgartner jer posle pasa Zabicera izašao sam ispred Manjana, ali je golman Francuske uspeo fantastično da spreči prednost rivala.

Kazna je usledila gotovo momentalno – u 38. minutu Mbape je dobio dobru loptu po desnom boju, prošao, centrirao, a Maksimilijan Veber očajno reagovao i loptu zakucao u mrežu svog tima.

Iako je bilo očekivano da će drugi deo doneti hrabru Austriju i Francusku koja čeka grešku rivala iz kontre, usledilo je 45 minuta opšte tuče na terenu.

Prvo je Antoan Grizman posle jednog duela glavom udario u reklamu zbog čega je krvave glave napustio teren, zatim su Austrijanci tražili penal nakon što je Zabicer pao posle duela sa dvojicom igrača Francuske, da bi u 79. minutu Baumgartner uklizao na jednu loptu sa jedne strane, Manjan sa druge, golman Francuske je stigao do nje, ali je za uzvrat dobio udarac u lice kopačkom reprezentativca Austrije. Srećom, Baumgartner ga nije udario kramponima, pa je Manjan izbegao ozbiljnije posledice.

Foto: AP Photo/Martin Meissner/Tanjug

No, najviše zebnje kod navijača Francuske privukla je povreda Kilijana Mbapea, koji je dobio veoma snažan udarac u glavu zbog kog je morao da izađe iz igre. Uspeli su Francuzi da slave sa 1:0 (moglo je da bude ubedljivije da su Mbape i Žiru bili malo više fokusirani – Kilijan promašio situaciju „jedan na jedan“ malo pre izlaska iz igre, dok je Žiru promašio čitavu loptu na šest metara od gola), čime su napravili korak ka prolasku u narednu rundu.

Podsećamo, u istoj grupi Holandija je sa 2:1 savladala Poljsku.

Austrija – Francuska 0:1

(Veber autogol 38)

Stadion: Dizeldorf; Sudija: Hesus Hil Mansano (Španija)

Austrija: Penc – Poš, Danso, Veber (od 60. Trauner), Mvene (od 88. Pras) – Zajvald, Grilič (od 60. Vimber) – Lajmer (od 90+1 Šmid), Zabicer, Baumgartner – Gregorič (od 60. Arnautović)

Francuska: Menjan – Kunde, Saliba, Upamekano, Teo Ernandez – Kante, Rabio (od 71. Kamavinga) – Dembele (od 71. Kolo Muani), Grizman (od 90. Fofana), Mbape (od 90. Žiru) – Tiram

Standings provided by Sofascore

Austrija - Francuska 0:1 (0:1)

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare