Foto: Starsport

Ovo će se dugo pamtiti

Navijači Crvene zvezde ispunili su stadion „Rajko Mitić“ za duel sa Jang Bojsom u drugom kolu grupne faze Lige šampiona, a atmosfera je bila neverovatna.

Koreografija pre početka meča bila je inspirisana remek-delom „Zvezdana noć“ čuvenog slikara Vinsenta van Goga.

PROČITAJTE JOŠ:

„U tihoj noći toj, uz šapat vetrova… A ta noć je ‘Zvezdana noć’, termin koji od 4. marta 1945. oslikava noć u kojoj se slavi Zvezdin uspeh, Zvezdino ime i Zvezdine boje – noć koja pripada Crvenoj zvezdi. Još od 1946. na Zvezdinim košarkaškim terenima na Malom Kalemegdanu organizovane čuvene igranke pod nazivom „Zvezdane noći“ na kojima se okupljala Beogradska omladina. Košarkaši Zvezde su radili kao vratari, konobari, a od zarade od prodatih karata i piće se klub finasirao. I kada su igranke prestale zvezdane noći su okupljale zvezdine sportiste, tako je zabeleženo da je 1965. povodom 20 godina kluba organizovana tradicionalna Zvezdana noć na Kalemegdanu. Nebrojano puta su se u novinskim izveštajima i člancima velike Zvezdine pobede opisivale čuvenom sintagmom koja u dve reči sažima veliku ljubav i veliki trijumf – ‘Zvezdana noć’. I inostrani novinari su tako doživljavali i opisivali Zvezdine pobede rečima „Starry night“.

Inspirisani zvezdaškom tradicijom i željom da još jednom napravimo iskorak u podršci Zvezdi kroz koreografije i spektakl na Marakani odlučili smo da zvezdanu noć prikažemo kroz umetnost. Čuvena slika Vinsenta van Goga ‘Zvezdana noć’ preneta je i oslikana na punim tribinama Marakane u mozaiku od 50.000 najlona, uz poruku – Ovo je noć smelih, ovo je noć hrabrih“, piše u objašnjenju „delija“.

Foto: Nova.rs

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare