U Nemačkoj postoji kvart u kojem godišnji najam stana iznosi 88 centi. Da, dobro ste pročitali. I to je stan na kojem bi mu pozavideli mnogo stanovnici Srbije.

Foto: Promo

Sve što ti treba ovog leta – Budi deo zabave, budi pobednik. Mozzart Euroforija!

Foto Nova .rs

A, i kvart je zaista sjajan. U samom je centru grada. Doduše, još neke sitne novce treba odvojiti da se plati struja, voda i sveštenik.

Ali postoje i tri pravila koja moraju da se ispune da bi se mogao dobiti ovaj stan. Prvo jeste da morate da ste stanovnik Augzburga, da ste socijalno ugroženi i da ste katolik, te da se tri puta molite za dušu osnivača ovog kvarta.

PROČITAJTE JOŠ:

Reč je o Fugeraju, najstarijem socijalnom naselju na svetu, koje je osnovao Jakob Fuger 1521. godine.

U Fugeraju ima 67 zgrada, 140 apartmana i trenutno 150 stanovnika. I sve u njemu funkcioniše kao i pre 500 godina.

U kvartu uglavnom žive stariji ljudi, ali ima i mladih. To su uglavnom deca samohranih majki, koje nisu mogle da zarade dovoljno novca.

Bogati trgovac Jakob Fuger iz Augzburga, osim novca imao je i dušu. Naselje je osmislio kao dom za siromašne nadničare i zanatlije, koji nisu dovoljno zarađivali. A, opet je želeo da se osećaju dostojanstveno.

Osim poštenja i da budu vredni od njih je tražio i da plate godišnju stanarinu od jednog rajnskog Guldena i insistirao je da se cena stanarine nikada ne poveća. To je danas 88 centi, iako su neki posetici Fugeraja imali na prvu loptu neke druge asocijacije.

Foto: Žikica Babović

Da ne širimo temu i objašnjavamo šta znači broj „88“, uglavnom to nema veze s pameću, u pitanju je slučajnost.

Kasnije su mesta u naselju dobijala uglavnom starija lica i samohrane, socijalno ugrožene majke.

Fugeraj je, inače, divan deo grada. Ništa tu ne izgleda socijalno. Lepe stare zgrade, ozelenjene biljkama, široke ulice, fontane, muzej, crkva i naravno – pivnica.

Ušli smo u crkvu, jer smo zamoljeni da ostavimo prilog, ali nismo imali vremena da proveravamo da li se stanovnici i dalje baš triput dnevno mole za dušu trgovca Jakoba Fugera.

PROČITAJTE JOŠ:

Njegovi naslednici su osnovali fond iz kojeg održavaju i čuvaju ovaj kvart. Fugeraj je danas atrakcija, pa i brojni turisti učestvuju kupovinom ulaznica u održavanju ovog socijalnog naselja.

Možda grešimo, ali čini se da u naselju više ne poštuju striktno pravila, jer kako drugačije da objasnimo prolazak pored jedne od kuća, iz čije bašte nas je pozdravio čovek na „maternjem jeziku“. Ali uz pitanje: „A, jeste li vi iz Srbije“.

Nismo, međutim, hteli dalje da remetimo privatnost rezidenata i raspitujemo se o poreklu i brojimo krvna zrnca.

Fuger je bio zanimljiva ličnost, s jedne strane trgovac, bogataš, s druge strane čovek koji je želeo da siromašne porodice održi na okupu. I zato je naselje stalno raslo, a u Drugom svetskom ratu igrađen je i bunker u kojem su stanovnici kvarta mogli da nađu spas od bombardovanja. U savezničkom bombardovanju Augzburga 1944. godine stradao je i Fugeraj.

Foto: Žikica Babović

Samo tri kuće su sačuvane, dve su bile delimično razrušene, a jedna je ostala netaknuta. To su kuće sa brojevima 13, 14. i 15. Sve ostale su morale da se grade iznova. I tokom bombardovanja Fugeraja poginuo je samo jedan čovek. On je bio baš zadužen za upozoravanje na opasnost, dok su ostali stanovnici naselja spas pronašli u igrađenom bunkeru.

Kada ste u Fugeraju nekako se stalno prepliću prošlost i sadašnjost. Na ulasku u naselje nalazi se kapija koja se zatvara u 22 sata. Ko posle toga želi unutra mora da plati globu od 50 centi jer nije došao na vreme. Kada je osnovano naselje u njemu logično nije bilo struje. I postojao je čovek koji je bio zadužen za paljenje i gašenje baklji. I znao se red. Kada u stanovnici kvarta morali da se vrate kući. Ali „kazne“ i za one neposlušne nisu bile drastične. Ok, ostali su bez svetlosti baklji, ali na svakom ulazu u kuću različiti metalni znak koji je ujedno bio i zvono. Tako da su i u mrklom mraku mogli da po obliku zvona znaju da li stoje ispred svojih vrata.

Foto: Žikica Babović

Fugeraj je posebna priča o solidarnosti. Naravno da su verski zahtevi odgovarali vremenu kada je naselje nastalo, ali danas priča može da se promeni.

Ne mora u Fugeraju, može ovaj koncept da se primeni bilo gde u svetu, jer je dobar i postoji pet vekova.

Foto: Žikica Babović
Foto: Žikica Babović
Foto: Žikica Babović
Foto: Žikica Babović
Foto: Žikica Babović
Foto: Žikica Babović
Foto: Žikica Babović
Foto: Žikica Babović
Foto: Žikica Babović
Foto: Žikica Babović

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare