Foto: Soccer Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Fudbalska reprezentacija Engleske trenutno na papiru možda ima i najbolji tim na svetu. Na prethodnom Evropskom prvenstvu, gde su bili domaćini, izgubili su od Italije u finalu nakon penala, a sada će u Nemačkoj sigurno tražiti osvetu zbog toga.

Sudbina je htela da Engleska svoj put na Evru ovog leta krene protiv Srbije koja teži zadatak na početku nije mogla da dobije.

Tog 16. juna od 21 čas Srbija će biti „domaćin“ Engleskoj u Gelzerkirhenu, mestu na kome je 2006. godine tokom grupne faze Mundijala poražena od Argentine sa 6:0.

PROČITAJTE JOŠ

Nadamo se svi da će ishod ovog duela biti drugačiji nego kao tada sa „gaučosima“, ali daleko od toga da Engleska nije veliki favorit.

Već dugo se smatra da Englezi imaju tim koji je sposoban za najveća dela, iako su gotovo svi igrači iz „zlatne generacije“ koja je igrala tokom početka 21. veka sada u penziji.

Foto: EPA-EFE/Rolex dela Pena

Vrednost reprezentacije Engleske je 1,09 milijardi evra i zasita će „orlovima“ biti teško da ih zaustave. Pretnje će dolaziti sa svih strana, pa i iz defanzive, jer je Engleskoj jedna od jačih strana igra iz prekida.

Kada pogledate skup fudbalera kojim upravlja selektor Geret Sautgejt, jasno je da bi Engleska mogla da pošalje i „B“ tim na međunarodno takmičenje, te da se i sa njim nada dobrom rezultatu.


Selekcija Engleske će do početka kontinentalnog šampionata odigrati dve prijateljske utakmice, protiv Islanda i Bosne i Hercegovine.


Zbog povreda, ili slabe forme uslovljene ranijim povredama, na spisku se nisu našli Džordan Henderson, Ris Džejms, Markus Rašford i Ben Čilvel…

„Bile su to teške odluke. Govorimo o sjajnim igračima koji su bili važan deo reprezentacije dugi niz godina. Razgovarali smo i dobro su podneli vesti, svi su oni veliki profesionalci“, rekao je Sautgejt.

Foto: EPA-EFE/Ronald Wittek

Svakako da je pozicija golmana najslabija u Engleskoj, te se možda u tome može tražiti šansa Srbije, čiji je najveći adut napad.

Bilo da branio Džordan Pikford, Eron Remsdejl ili Din Henderson, jasno je da nijedan od njih nije golman svetske klase, poput Tiba Kurtoe, Đanluiđija Donarume, Alisona, Edersona…

Prelazak u odbranu već daje odgovor na to zbog čega je Engleska jedan od favorita na Evru u Nemačkoj.

Heri Kejn
Foto: EPA-EFE/Neil Hall

Na desnoj strani za poziciju startnog beka bore se Kajl Voker, Trent Aleksander-Arnold, ali i Kiran Tripije – trio najboljih bočnih igrača Premijer lige.

Sautgejt je svakako tu na slatkim mukama i gotovo da ne postoji pogrešna odluka. Štoperi koji su zakucani u timu su Hari Megvajer, Džon Stouns, dok će na levoj strani igrati neko od Džoa Gomeza, Luka Šoa ili Ezrija Konse.

Vezni red držaće Deklan Rajs, „zlatni“ momak Arsenala, ali i supertalentovani Kobi Mejnu, „spasilac“ Mančester junajteda.

E, sada, ono najbolje – napad Engleske. Nestvarno koliko kombinacija i opcija u ovom delu terena ima Sautgejt.

Foto: Tanjug/EPA-EFE/Peter Powell / POOL

Iza Harija Kejna, najboljeg igrača ekipe, mogu da igraju Džud Belingem, Fil Foden, Džjems Medison, ali i Kol Palmer, drugi najbolji strelac (22 gola) u Premijer ligi ove sezone.

Levo će pretiti Džek Griliš, Fil Foden ili Džerod Boven, dok sa desne strane „zakucano“ mesto ima Bukajo Saka.

Ukoliko dođe do penala Engleska ima specijalistu Ajvana Tonija, dok će kao rezerva Kejnu od pomoći biti i Oli Votkins, napadač Aston Vile.

Neuspeh ove selekcije zaista bi bio veliki udarac za engleski fudbal, a Srbija će imati priliku baš njima da pomrsi planove.

Standings provided by Sofascore

Širi spisak Engleske za Evropsko prvenstvo u Nemačkoj (2024)

Golmani: Din Henderson, Džordan Pikford, Aron Ramzdejl, Džejms Traford;

Odbrana: Džared Brantvajt, Luis Dank, Džo Gomez, Mark Gueji, Ezri Konsa, Hari Megvajer, Luk Šo, Džon Stons, Kiran Tripije, Kajl Voker;

Sredina: Trent Aleksander-Arnold, Konor Galaher, Kurtis Džons, Kobi Mainu, Deklan Rajs, Adam Varton;

Napad: Džud Belingem, Džarod Boven, Ebereči Eze, Fil Foden, Džek Griliš, Entoni Gordon, Hari Kejn, Džejms Medison, Kol Palmer, Bukajo Saka, Ivan Toni, Oli Votkins;

BONUS VIDEO Gol Pavlovića protiv LASK

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare