Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Ako je neko očekivao da će 172. večiti derbi biti dosadan (2:2) i u maniru nekih iz prethodnih godina, prevario se. Vladan Milojević je ove sezone ušao u derbi gledajući u leđa ekipi Partizana i to se videlo na terenu od prvog minuta.

Gledali smo dobar fudbal, derbi je opravdao na terenu ono zbog čega se zove najvećom utakmicom srpskog fudbala, ali smo videli i greške koje Zvezda nije ispravila iz Lige šampiona od jesenas.

PROČITAJTE JOŠ

Kad se šansa ukaže i ne iskoristiš je, budeš kažnjen. Na to se bilo svelo u grupnoj fazi i onim mečevima koje je Zvezda mogla da dobije pod Barakom Baharom. Trener je u međuvremenu promenjen, ali su neke navike ipak ostale. Znali su to igrači Vladana Milojevića pa su zato na kraju pognutih glava ili ležeći na travi dočekali kraj utakmice.

Bilo je mnogo šansi, četiri gola, preokret, crveni karton, povreda, neizvesnost, promašaji, prečke, stative… sve živo!

Bilo je sa tribina i međusobnih prozivki, onih nemilih stvari poput lomljenja stolica, Gelor Kanga je umalo ostao bez sluha kad je blizu njega pala petarda ili topovski udar, Šerif Endiaje je dao gol ali i promašivao, Osman Bukari je delovao kao da ne može da da gol ni da mu od toga život zavisi, Aleksandar Katai je zaigrao, odbrana Zvezde je bila bušna i Partizan je koristio šta mu se nudilo, dok crveno-beli to nisu radili koliko su mogli.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Previše neiskorišćenih prilika stalo je u stotinak minuta fudbala zbog čega će svoju šansu da prestignu Partizan morati da traže u kiksu rivala za kojim ostaju da kaskaju za bod.

Crno-beli ostaju ispred večitog rivala i do kraja prvenstvene trke ćemo imati napetost i neizvesnost zbog koje ova sezona može da bude zanimljivija od ostalih šest, sedam unazad.

Omri Glazer – Glazer je bio besposlen u prvih desetak minuta, a onda je u 14. skinuo odličan udarac glavom Markovića, tek toliko da pokaže da je zagrejan. Kod prvog gola Saldanje nije briljantno ispucao loptu, ali možda nije ni mogao bolje nego do Brazilca, kod drugog gola nije mogao da uradi ništa, a između je imao jedno nesigurno boksovanje posle centaršuta igrača Partizana. Ni dobro kao što je bilo u Ligi šampiona, ni loše – 6.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Srđan Mijailović – Solidno je pokrio grešku koju je napravio njegov saigrač kada je otvorio prostor na desnom napadačkom boku Partizana. Generalno je pokušavao da krpi rupe gde bi ih bilo, ali je jednu otvorio i sam. Pogrešio je u dodavanju za Endiajea, Antić mu je presekao loptu u nadoknadi prvog poluvremena, a onda Mijailović nije ispratio Gohov centaršut iz kog je kao posledica pao gol. Našao se uz Spajića na startu drugog poluvremna kada je trebalo da se izblokira veoma opasan šut Natha. Na strani koju on treba da brani pukla je kontra iz koje je pored njega Aldo Kalulu dao drugi gol Partizana u 49. minutu. Neretko je ostajao kao poslednji u odbrani svog tima i kao neka vrsta osigurača, pomagao je povremeno na desnoj strani u udvajanjima i do kraja nije bio na najvišem mogućem nivou – 5,5.

Milan Rodić – Nije možda delovao potpuno skoncentrisano od starta u defanzivi, ali je bio raspoložen da izlazi napred i to je radio dobro uz Hvanga i Ivanića. Odigrao je više dobrih dodavanja, ali nije bio nagrađen direktno asistencijom bar u prvom poluvremenu u kom je bio jedan od boljih pojedinaca u Zvezdi. Već u prvih sedam minuta je na tacni servirao loptu Stameniću i Novozelanđanin je promašio zicer. U nastavku nije ostao u istom ritmu, ali je malo falilo da namesti gol Bukariju u 78. minutu kada je Bukari glavom tresao prečku – 6,5.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Uroš Spajić – Zauzeo je centralno mesto u odbrani izlaskom Dragovića i onda najveći doprinos igri svog tima dao potezom – u napadu. Tamo je u 44. minutu dao gol posle prekida za 1:0 i prekinuo mučenje posle gomile promašenih šansi saigrača iz ofanzive. Ipak, nije bio zajedno sa ostalima na visini zadatka kada je odbrana Zvezde pogrešila i kad je Mateus Saldanja u nadoknadi prvog poluvremena izjednačio. Dobro je intervenisao kod opasnog šuta Natha na startu drugog dela, a onda je oduzeo loptu Saldanji da spreči kontru. Gol kao da mu je dao samopouzdanje, pa je dobio i neke vazdušne duele i pred kraj boravio sve češće i ispred šesnaesterca rivala – 7.

Gelor Kanga – Služio je kao neko ko doslovno povezuje redove, vraćao se da iznosi loptu ako je bilo potrebe, nije srljao ili preterano istrčavao napred (bar u početku) jer je bilo igrača koji su se bavili tim delom posla i bavio se slobodnim udarcima. Iz jednog od njih je gađao preko gola posle dvadesetak minuta igre, kasnije u drugom poluvremenu je sporadično pokušavao sa distance i išao više napred, otvarajući tako prostor rivalima da trče brže kontre. Jedna takva kontra bila je i ona u kojoj ga je Goh nadmudrio, poslao pas za Zahida, a ovaj asistirao Kaluluu. Zamenio ga je Piter Olanjinka u 56. minutu – 5,5.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Marko Stamenić – Prvu veliku priliku promašio je na pragu sedmog minuta kada mu je Mirko Ivanić poslao idealnu loptu sa strane, a Stamenić gađao pored gola. Trudio se, vraćao nazad i presekao poneki napad rivala, ali onda u drugom delu poluvremena nekako nije bio vidljiv, bar ne na onaj način na koji bi možda želeo da bude. Izašao je posle 56 minuta i zamenio ga je Ognjen Mimović – 5,5.

Osman Bukari – Ako se ne računa Endiaje, imao je nekoliko ozbiljnih promašaja i onda je utisak podeljen između onoga što je dobro za njegov tim, a to je da je ulazio u situacije za gol, i onoga što je loše, a to je da ih nije koristio. Nije iskoristio jednu od velikih šansi Zvezde u 16. minutu kad je gađao tik pored stative, imao je još jednu solo akciju iz koje je gađao u golmana, a u 43. minutu je promašio drugi zicer na pas Hvanga. U ranoj fazi drugog poluvremena mu je lopta izbačena sa gol linije, kada je intervenisao Kovačević i do kraja se videlo da mu raste i nervoza, kako ništa nije mogao da smesti u mrežu, pa ni udarac glavom iz 78. minuta kad je pogodio prečku – 6.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

In Bom Hvang – Borbeno je ušao u meč i već ima svest o tome kakva je utakmica derbi od decembra. Uglavnom je gurao lopte napred i centrirao, ali i pokušavao da u začetku prekida akcije protivnika. Sa njegove i Ivanićeve strane je pogođena stativa pred kraj poluvremena, Hvang je iznudio faul na rubu šesnaesterca i dobro odigravao ka napred, što je uradio i kad je servirao stopostotnu šansu Bukariju u 43. minutu. Kasnije nije toliko imao loptu u nogama sve dok nije oboren u 65. minutu blizu sredine igrališta. Dotle je imao u 54. minutu jedno lepo proigravanje za centaršut iz kog je Kovačević sprečio gol Bukarija. Očajno je izveo dva slobodnjaka do 73. minuta i onda morao da pravi faul za žuti da bi zaustavio kontru Partizana, ali je i asistirao za gol Endiajea – 6,5.

Mirko Ivanić – Odmah se videlo da je raspoložen jer je u prvih deset minuta dva puta slao lopte napred i umalo upisao asistenciju, ali i gol. Agilan na levoj strani, dobro je sarađivao i razumeo se sa Hvangom pa je otvarao prostor. On je svojim prodorom izborio dovoljno mesta da pogodi i stativu tokom prvog poluvremena. U nastavku nije imao istu energiju, ili se bar tako činilo. Da li zbog umora, ili čega već, Olanjinka je levom stranom uglavnom pokušavao da kreira nešto, a Ivanić je u nekoliko navrata ostajao uz aut liniju. Pošto mu je tonus opao, Milojević ga je zamenio i uvek Kataija u završnih 15 minuta – 6,5.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Šerif Endiaje – Već u prvih osam, devet minuta je imao dve velike šanse koje je mogao da reši bolje, ali treba odati priznanje golmanu Partizana Jovanoviću koji je skinuo dva zicera, mada je prvi svakako bio ofsajd. Videla se želja kada je napravio faul na Markoviću dok je pokušavao pred njegovim golom da mu uzme loptu. Nakon toga je ostao najistureniji, ali nije ulazio u tako opasne situacije, dok su saigrači pokušavali da rešavaju akcije. Kad je dobio šansu u 41. minutu pogodio je mrežu ali se našao u ofsajdu pa je gol poništen. Trud mu se isplatio tek u 67. minutu kada je na petercu ostavio sebi prostor za udarac glavom i 2:2. Našao se na pravom mestu i kad je Rodić poslao centaršut, a Šerif glavom poslao loptu u prečku – 6,5.

Naser Điga – Ušao je rano umesto Dragovića zbog povrede i već posle desetak minuta imao dve intervencije, jednu u svom kaznenom prostoru kad je prekinuo potencijalno nezgodan nalet Markovića i crno-belih i jednu preventivnu da bi onemogućio kontru. Gledao je da ne komplikuje previše, ako bi odlagao loptu saigračima napred, odmah bi trčao nazad, a ako je morao da je vuče ka svom golu, povratna je uglavnom išla Glazeru, pa je bar tu otklanjao rizik koliko je mogao. Međutim, u postavljanju u odbrani ako je bilo problema, u napadu se dobro namestio kad je glavom gađao u gol u 81. minutu. Jovanović je još jedanput odbranio izvrsno – 6.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Piter Olanjinka – Dobro se gradio i čuvao loptu, ordinirao levim krilom i pokretao akcije dok se Ivanić pomerio više ka sredini iza Šerifa. Nudio se na toj strani, probijao i u 69. minutu izborio slobodnjak i žuti karton za Severinu. Do kraja je tražio loptu i nervirao se što ni on ni saigrači nisu mogli do trećeg gola, ali je malo popravio igru svog tima od kada je ušao – 6.

Ognjen Mimović – Sjajno se snašao u 85. minutu kada je pokupio loptu iz gužve i probao da direktno gađa u gol Partizana, nateravši golmana na intervenciju. Bio je u onom karambolu i kada je pogođena prečka Partizana. Dotle nije ni grešio ni pravio neke vanserijske poteze kojima bi stvarao prednost u prostoru, pa je odigrao solidno za priliku koja mu je ukazana – 6.

Aleksandar Dragović – Povredio se posle dvadesetak minuta, dotle nije ni stigao da ostavi neki utisak da bi dobio ocenu.

Aleksandar Katai – Ušao je u završnih 15 minuta umesto Ivanića i imao je jedan zapažen pokušaj ka golu protivnika.

BONUS VIDEO Kakva majstorija i gol Žana Filipa Krasoa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar