Aleksandar Mitrović, Fudbalska reprezentacija Srbije
Foto: Starsport

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije, Dragan Stojković Piksi, saopštio je u utorak konačan spisak od 26 fudbalera koji će putovati na Evropsko prvenstvo u Nemačkoj (14. jun - 14. jul).

Samo 11 „orlova“ biće u startnoj postavi protiv Engleske u meču prvog kola grupe C (16. jun, 21.00), a dva pripremna meča Srbije daće jasnu sliku selektoru o tome ko zaslužuje da se nađe u njoj.

Srbija će prvo u Beču protiv Austrije 4. juna igrati prijateljsku utakmicu od 20.45, dok će četiri dana kasnije, 8. juna, igrati protiv Švedske u Stokholmu.

PROČITAJTE JOŠ

Taj meč protiv Šveđana biće posebno emotivan zbog toga što će se Zlatan Ibrahimović, čuveni napadač, oprostiti od fudbala pred domaćom publikom.

Ipak, ono što nas više zanima jeste to kako će Piksi i u kojoj formaciji postaviti igru „orlova“. Ovo drugo se manje, više, već zna, jer se na spisku našao samo Filip Mladenović, kao jedan od onih koji je tokom karijeru igrao poziciju beka.

Đorđe Petrović
Foto: David Klein / imago sportfotodienst / Profimedia

Veliki broj štopera i ving-bekova jasno govori da će se Piksi odlučiti za formaciju sa tri štopera, kao kada je Srbija igrala na Mundijalu u Kataru.

Najveću dilemu sigurno će imati selektor na mestu golmana, za koje će konkurisati Vanja Milinković-Savić (Torino), Đorđe Petrović (Čelsi) i Predrag Rajković (Majorka). Već dugo je prva opcija na golu bio Vanja, koji je i ove sezone bio jedan od najboljih čuvara mreže u Seriji A.

Ipak, Petrović se pokazao u Čelsiju, imao je odlične partije i brzo je postao miljenik navijača kluba iz Londona. Ako pored njih dvojice dodamo i Rajkovića, jasno je da će Piksi biti zaista na slatkim mukama.

Foto: TANJUG/AP Photo/Denes Erdos

Na štoperskim mestima čini se zakucano mesto imaju Strahinja Pavlović i Nikola Milenković, dok će se neko od Miloša Veljkovića, Srđana Babića, Uroša Spajića i Nemanje Stojića boriti za trećeg stuba u odbrani Srbije.

Andrija Živković i Filip Kostić jasna su rešenja na mestu ving-beka, ali ko će biti partner Sergeja Milinković-Savića u sredini još uvek je veliko pitanje.

Naime, to mesto najverovatnije zauzeće neko od Saše Lukića i Ivana Ilića, ukoliko Nemanja Gudelj ne bude bio 100 odsto spreman za nastup u Nemačkoj.

foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Jasno je da će ispred njih igrati dugogodišnji kapiten Dušan Tadić, a malo je verovatno da će Piksi razdvojiti Dušana Vlahovića i Aleksandra Mitrovića u startnih „11“, iako Srbija nije izgledala najbolje u utakmicama gde su njih dvojica bili zajedno na terenu.

Šansu u startnoj postavi mogu još da traže Luka Jović, Mijat Gaćinović, ali i Lazar Samardžić. Sve što je potrebno jeste da Piksiju protiv Austrije i Švedske dokažu to.

Ne kažemo da će biti lako, ali se nadamo da će ova selekcija „orlova“ napraviti pravi „bum“ na Evropskom prvenstvu.

Evro će otvoriti Srbija 16. juna protiv Engleske u grupi C od 21.00, potom će četiri dana kasnije igrati sa Slovenijom (15.00), a poslednji meč grupne faze u Minhenu igraće 25. juna protiv Danske od 21.00.

Standings provided by Sofascore

BONUS VIDEO Zagrevanje za EURO: Krađa protiv Španaca, lekcija anonimusa iz Slovenije i traume Bate Mirkovića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar