Lamin Jamal
Foto: Tanjug/AP Photo/Ebrahim Noroozi)

Fudbaleri Španije i Srbije sastaju se u utorak od 20.45 u Kordobi u okviru 4. kola grupne faze A divizije Lige nacija.

Španija je trenutno prva u grupi sa sedam poena, dok Srbija ima četiri i sada je iza Danske, koja ima šest, ali ispred Švajcarske, koja je i dalje na nuli.

„Orlovi“ se uopšte nisu loše pokazali u dosadašnjem toku Lige nacije, koju su otvorili upravo remijem (0:0) sa „crvenom furijom“ u Beogradu. Jeste da je Španija u tom meču bila bolja sveukupno gledano, ali je Luka Jović imao ubedljivo najbolju šansu na utakmici, međutim, promašio je zicer i razočarao naše navijače.

PROČITAJTE JOŠ:

Posle toga Srbija je izgubila od Danske u gostima sa 2:0, što jeste loš, ali ne katastrofalan rezultat, znajući kvalitet i kontinuitet koji ima skandinavska selekcija.

Rane „orlova“ zalečene su nedavno u Leskovcu, pobedom nad Švajcarskom od 2:0, koja sada daje krila i pred duel sa Španijom.

Ono što je bitno napomenuti jeste da se selektoru Draganu Stojkoviću Piksiju više sviđao plan i program reprezentacije pred put u Španiju, nego što je to bio slučaj pred put u Kopenhagen. Tada su „orlovi“ rano ujutru putovali, što nikako nije bilo dobro za njih, pa se umor osetio i na utakmici.

Sada fudbaleri i stručni štab Srbije nisu putovali „pekarskim letom“, već su u nedelju oko podne imali avion, a do utorka će imati vremena i da se odmore i pripreme i treniraju kako žele u Španiji.

Srbija, Španija, fudbal
Foto: STARSPORT

Španija pokazala da je ranjiva

Iako je Španija letos osvojila evropsku titulu, nakon što je u finalu u Nemačkoj pobedila Englesku sa 2:1, u Ligi nacija se za sada nije najbolje pokazala.

Prvo je protiv Srbije bila neubedljiva u Beogradu, mada je onda razbila Švajcarsku u gostima, na lošem terenu u Ženevi, a konačan rezultat bio je 1:4.

I na poslednjoj utakmici je tim selektora Luisa de la Fuentea imao problema, ali je na kraju savladana Danska golom Martina Zubimendija za 0:1.

PROČITAJTE JOŠ:

Poslednji zvanični poraz Španije je bio još 28. marta prošle godine, kada je Škotska slavila u kvalifikacijama za Evro rezultatom 2:0, dok je 22. marta ove godine „crvena furija“ izgubila od Kolumbije sa 0:1, ali je to bio prijateljski meč. Bez obzira na ovu rezultatsku dominaciju, Španija u ovom trenutku izgleda zrelo za neki neuspeh, a videćemo da li Srbija to može da iskoristi i napravi iznenađenje u Kordobi, odnosno ode korak dalje nego u Beogradu.

Ko ne igra za Španiju?

Za meč sa Srbijom selektor Luis de la Fuente neće moći da računa na petoricu važnih fudbalera, koji su praktično osnova ovog tima.

Desetkovana Španija će protiv „orlova“ igrati bez Lamina Jamala, Rodrija, Danija Karvahala, Nika Vilijamsa i Robina Le Normanda.

Srbija, Španija, fudbal
Foto: STARSPORT

Fudbalski savez Španije pustio je Jamala natrag u Barselonu posle zahteva kluba, zbog preopterećenja, odnosno rizika od povrede.

Rodri je nedavno imao operaciju, kao i Karvahal, pa obojica propuštaju ostatak sezone, dok Vilijams nije ni bio na spisku zbog povrede. Le Normand je u derbiju Atletika i Reala doživeo tešku povredu glave, pa ga još neko vreme neće biti na terenu, što je hendikep za odbranu Španije.

Dakle, na svakom delu terena Španija će biti oslabljena protiv Srbije, što „orlovi“ moraju da probaju da iskoriste.

PROČITAJTE JOŠ:

Sastav Španije za meč sa Danskom bio je sledeći: Raja – Grimaldo, Laport, Vivijan, Poro – Ruiz, Zubimendi – Pedri – Ojarzabal, Morata, Jamal. Sa klupe su šansu dobijali Merino, Baena, Hoselu i Serhio Gomez.

Ko ne igra za Srbiju?

Piksi za duel sa evropskim prvakom ne može da računa na Sašu Lukića, koji je doživeo povredu desnog ramena u duelu sa Švajcarskom.

Takođe, poziv za ovaj „prozor“ nisu dobili Dušan Vlahović (zbog porodičnih problema) i Sergej Milinković-Savić, koji nisu bili deo tima ni za prva dva kola u Ligi nacija. Van tima je i Ivan Ilić, takođe zbog povrede, ali to se znalo i pre Švajcarske.

Srbija, Španija, fudbal
Foto: 2024 Dimitrije Vasiljevic/STARSPORT

Ne treba očekivati da će Piksi mnogo menjati u odnosu na meč sa Švajcarskom, mada će vezni red izgledati drugačije. Na golu je „zacementiran“ Predrag Rajković, a u zadnjoj liniji trebalo bi da budu Eraković, Milenković i Pavlović. Po krilima su skoro sigurni Nedeljković i Birmančević, dok su protiv Švajcarske „u vezi“ počeli Grujić, Maksimović i Lukić. Sada će Piksi morati da napravi minimum jednu promenu, a nije nemoguće i da Grujić bude na klupi. Ispred njih trebalo bi ponovo da bude Samardžić, a u špicu Mitrović, dok će šansu sa klupe vrebati Jović u nadi da će se iskupiti za promašaj u prvom duelu.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare