Miloš Vazura i Milorad Vučelić Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Godine bez trofeja u taboru Partizana postale su sada već polako navika. Crno-beli iz više razloga nisu u stanju da parriraju večitom rivalu na drugoj strani Topčiderskog brda.

Šest godina u nizu je Zvezda šampion Srbije, a čudo bi trebalo da se desi da ne bude i sedmu godinu, a prethodne tri godine Partizan nije uspeo da osvoji ni Kup Srbije.

U čitavom periodu, samo je jednom uspeo da izazove večitog rivala u šampionatu, a delovalo je da bi to uprkos svim očekivanjima mogao da uradi i ove godine.

PROČITAJTE JOŠ

Međutim, Partizan se ovog proleća raspao, a čini se da je na kraju došla do izražaja razlika u kvalitetu.

Ipak, uprkos svim problemima i nedaćama i ranoj eliminaciji iz evrokupova, ova sezona Partizana bi mogla da se tretitra i kao uspešna bar u jednom segmentu.

Ali… Da u upravi sede čestiti i sposobni ljudi, situacija na kraju ove godine bi mogla da izgleda mnogo optimističnije, a zli jezici bi rekli da je pored toga uslov i da je politička situacija u zemlji drugačija.

Kako bi u normalnim okolnostima ova sezona Partizana mogla da dovije prelaznu ocenu?

Iako bi se rezultatski mogla tretirati kao još jedna loša godina, postoje stvari koje bi u drugačijem okolnostima bile zalog za budućnost.

Naime, radi se o tome da ovaj tim Partizana ima veliki prodajni kapacitet i za razliku od nekih prethodnih godina crno-beli u ovom trenutku imaju igrače koji bi u dva naredna roka mogla da donesu u klupsku kasu možda i preko 20 miliona evra.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Dobra transfer politika za koju najveće zasluge snosi Igor Duljaj, koji je preko svojih veza u Šahtjoru iskoristio benefite njihove skauting službe, doveo je u Partizan igrače koji su dostigli visoku tržišnu vrednost za naše uslove, a uz to je uspeo da lansira i neke mlade snage, a neke povrati u život.

Partizan će gotovo sigurno ovog leta prodati Mateuša Saldanju. Sjajni Brazilac je odigrao u crno-belom dresu najbolju sezonu karijere i prvi je strelcac lige sa 16 golova iako je propustio nekoliko prethodnih utakmica, a postigao je golove u oba derbija u kojima je igrao. Uz je dodao i četiri asistencije i pokazao i brojne kvalitete u igri bez lopte i van kaznenog prostora.

Popularni sajt „Transfermarkt“ mu vrednost procenjuje na osam miliona evra, ali kako je u pitanju napadač sa raznovrsnim veština, a pomenuta procena orijentacione prirode, jasno je da je u pitanju potencijal i za veću cifru.

Drugi veliki potencijal leži u mladom Samedu Baždaru. Igraču koji je tek napunio 20 godina i koji je sa 18 bio na radaru ekipa kao što su Real Madrid i Atletiko Madrid o čemu je pisala i španska „Marka“ u jednom trenutku se izgubio i delovalo je da će iti jedan u nizu protraćenih talentata.

Ipak, Duljaj je verovao u njega i povredom Saldanje mu se otvorio prostor i Baždar je to serijom golova od kojih je najznačajniji bio u 173. večitom derbiju pokazao da je talenat i dalje neosporan,a da je konačno počeo sa mnogo više zrelosti da igra.

Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Baždar je uz igrač koji osim špica može da igra iza napadača što mu je i primarna pozicija, a može po potrebi da zaigra i na krilu.

„Transfermarkt“ ga je pre ove serije golova vrednovao na 2,5 miliona evra, ali gotovo je izvesno da je samo u poslednjih mesec dana tu cenu možda i udvostručio, a s obzirom na godine, potencijal i raznovrsnost, njegova prodajna vrednost bi mogla samo da raste i da već do leta Partizan priča o ciframa koje mogu da idu i do 10 miliona jer sada već nije stvar samo talenta.

Čak i ne preterano sposobna uprava bi na dvojici napadača mogla da zaradi 15 miliona evra i da ponovo posredstvom dobrih veza iskopa kvalitetnog napadača i za sledeću sezonu.

Ako na pomenuti dvojac doda da se Svetozar Marković procenjuje na oko 3,5 miliona, da je sve bolji Korejac Goh interesantan igrač sa samo 22 godine čija je vrednost oko milion evra, a da je posle sjajne sezone Gajas Zahid pokazao da je pred njim još nekoliko godina ozbiljnogg fudbala i da na tržištu vredi oko dva miliona evra minimum, dolazimo do priče da samo u pomeutim opcijama Partizan bez problema može da dođe do cifre od 20 miliona evra.

Tu su zatim i nekolicina mladih igrača koji su počeli da se pojavljuju u prvom timu, a ovog proleća su igrali u omladinskoj Ligi šampiona kao što su Nemanja Trifunović levo krilo i Dišan Jovanović napadač koji bi mogli da dostignu ozbiljne cifre ako talenat prenesu na seniorski nivo, dok je tu i mladi golman Vanja Radulaški.

Miloš Vazura Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Ako na sve to dodamo da bi Partizan osvajanjem drugog mesta dobio šansu da zaigra u kvalifikacijama za Ligu šampiona, a čak i da ne prođe što deluje kao realniji scenario imao bi priliku da igra u Ligi Evrope što je takmičenje koje u ovom trenutku može da donese desetak miliona evra u ne trako nerealnom scenariju, dolazimo do toga da bi u finansijkom smislu ova priča ima svetlu budućnost.

Pa gde je onda zapelo?

Uprava koju predvodi Miloš Vazura, a u kojoj se šunja i dalje Milorad Vučelić koji je u ostavci još od prošlog leta pokazala je nesposbnost na finansijom planu kakva dugo nije viđena.

Stadion je ostajao bez struje, igrači bežali jer nisu plaćani poput Takume Asana na kojem je klub propustio priliku za ozbiljnu zaradu, a dugovi narasli do tačke da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić javno govorio o tome da je u pitanju cifra od 50 miliona evra i da je u klub ušla ekipa za kontrolu finansija da tutoriše pomenutu upravu koja je taj dug napravila, a i dalje jaše u klubu.

Tako je Partizan u situaciji da ima potencijal za ozbiljnu zaradu narednih godinu ili dve i na korak je od uspostavljanja dobrog sistema što se tiče dovođenja i prodaje igrača, ali bi sve to moglo da ode u bunar i da pojedu dugovi Vazure i Vučele, a s apraovm možemo da se pitamo i kako bi pomenuta finansijsa prinudna uprava to iskoristila za neke druge stvari jer je u ovoj državi sve moguće.

Tako bi Partizan svoj potencijal lako mogao da protraći na saniranje teških dugova i punjenju ko zna čijih džepova, a prilika za vraćanje na staze uspeha protraćena.

Tako smo u situaciji da će po svemu sudeći na desetine miliona evra pojesti skakavci i nesposobna uprava, a da će brkove na kraju omastiti i neki ljudi sa strane koji su došli da „spasu Partizan“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare