Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

Lamin Jamal, nada Barselone i 16-godišnji vezista reprezentacije Španije, izašao je na jednu od najvećih pozornica u Evropi i častio navijače fantastičnim pogotkom za put "crvene furije" ka finalu Evropskog prvenstva.

No, kako je u trenutku kada je lopta završila iza leđa Majka Manjana imao 16 godina i 362 dana, mlađani fudbaler iz Katalonije tako je postao apsolutni rekorder turnira za naslov prvaka starog kontinenta, nadmašivši Johana Vonlantena iz Švajcarske, koji je mrežu Francuske 21. juna 2004. godine zatresao u trenutku kada je imao 18 godina i 141 dan.

PROČITAJTE JOŠ...

Stoga, pravi je trenutak da se podsetimo golova koje su postigli najmlađi fudbaleri u istoriji šampionata Evrope.

Jamalov gol možete da pogledate ovde:

Prethodni gol rekordera iz Švajcarske u porazu od Francuske pogledajte ovde, na 2:40 snimka:

Interesantno, Vonlanten je tako nadmašio Vejna Runija, koji je četiri dana ranije, 17. juna, upravo protiv Švajcarske pogodio mrežu rivala sa 18 godina i 237 dana.

Četvrti namlađi strelac u istoriji je Renato Sančez, zvezda Portugala, koji je protiv Poljske 30. juna 2016. godine pogodio mrežu rivala sa 18 godina i 317 dana.

Na listi se nalazi i Dragan Stojković, selektor reprezentacije Srbije.

Piksi je na meču protiv Francuske 19. juna 1984. godine sa 19 godina i 108 dana sa penala bio precizan, ali je Jugoslavija poražena sa 3:2.

No, Piksi je do Runija i meča Engleske i Švajcarske držao titulu najmlađeg strelca.

Arda Guler, fudbaler Turske, drugi je fudbaler koji je na šampionatu Evrope u Nemačkoj ušao među najmlađe strelce svih vremena, pošto je protiv Gruzije 18. juna sa 19 godina i 114 dana pogodio mrežu.

Kada je Grčka 2004. godine izašla na megdan Portugalu, malo ko je očekivao da će Heleni napraviti senzaciju, ali su uspeli da dođu do 2:0 pre nego što je Kristijano Ronaldo u poslednjim trenucima meča smanjio na 2:1. Grčka je na kraju slavila i tu, i u finalu, a Ronaldu je ostalo za utehu da je, bar u tom trenutku, bio najmlađi Portugalac koji je pogodio mrežu na Evropskom prvenstvu.

Španija i Mađarska odigrale su duel polufinala 1964. godine, a Ferenc Bene je postigao jedini gol za „laku konjicu“. Španija je na kraju slavila sa 2:1 posle produžetka i osvojila titulu protiv SSSR-a, dok je Bene bio strelac i u borbi za treće mesto protiv Danske.

U tom trenutku je imao 19 godina i 183 dana.

Kristijan Kivu, zvezda Rumunije, zatresao je mrežu Engleske 20. juna 2000. godine sa 19 godina i 238 dana:

Deseto mesto među strelcima-tinejdžerima zauzima Patrik Klajvert, koji je 1996. godine za Holandiju pogodio protiv Engleske:

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar