Crvena Zvezda vs Partizan Foto:Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Fudbaleri Crvene zvezde i Partizana odigraće večiti derbi u polufinalu Kupa Srbije danas od 19 časova. Samo tri dana nakon što su crveno-beli savladali najvećeg rivala u 173. večitom derbiju (3:2) dolazi možda i najvažniji meč sezone za oba tima.

Direktna borba večitih koja će sigurno odlučiti favorita u finalu, gde će neko od Zvezde ili Partizana igrati protiv Vojvodine ili Radničkog iz Kragujevca.

Zvezda je u istoriji kluba igrala 55 polufinala Kupa Srbije, dok je slavila 41 put. Kasnije je u finalu 27 puta podigla trofej, dok je poražena u 14 finalnih mečeva.

PROČITAJTE JOŠ

Ipak, ono što nas najviše zanima jeste to da su večiti međusobno igrali 12 polufinala. Zvezda je preko Partizana do meča za trofej došla osam puta, a poslednji okršaj se desio 2020. godine u Humskoj kada su slavili crno-beli (1:0).

Igor Duljaj će sada biti na klupi Partizana, nakon što je 173. večiti derbi propustio zbog suspenzije. Tada ga je zamenio Albert Nađ, a sve se završilo tako što su se crno-beli žalili na suđenje glavnog arbitra Pavla Ilića.

Foto: Starsport

Partizan je sve zakuvao najavom da neće igrati polufinale Kupa Srbije, ali je kasnije korigovao stav i saopštio da će odlučiti da li će nastupiti na tom meču.

Taj haos je trajao i danima posle meča, te je Partizan dva dana pred derbi otkazao konferenciju za medije.

„Usled dešavanja na proteklom derbiju, FK Partizan neće održati redovnu konferenciju za medije pred polufinalnu utakmicu Kupa Srbije. U vezi sa svim budućim odlukama kluba bićete blagovremeno obavešteni“, kratko su rekli tada iz Partizana.

Ipak, kako Nova.rs saznaje, Partizan je uradio protokolarno sve što treba pred utakmicu, pošto je prijavio autobus, broj vozila i opremu u kojoj će nastupiti još u ponedeljak.

Foto: Starsport

Prema našim informacijama, Partizan će igrati u istoj opremi kao na prošlom večitom derbiju, koji je Zvezda dobila sa 3:2 na stadionu „Rajko Mitić“.

Današnja utakmica će biti četvrti ovosezonski susret Zvezde i Partizana, a u prethodna tri oba kluba su ostvarila po jednu pobedu, uz remi na 172. večitom derbiju (2:2).

Prednost je sigurno na strani crveno-belih zbog domaćeg terena, ali način na koji su igrali prethodne dve utakmice dovoljno pokazuje i da je Partizan sposoban da napravi iznenađenje.

Ekipa Vladana Milojevića stvarala je ogroman broj prilika tokom 172. i 173. večitog derbija, ali uprkos tome što su postigli pet golova, taj broj je mogao da bude znatno veči.

Crvena Zvezda vs Partizan Foto:Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Samo je Osman Bukari, krilni napadač Zvezde, mogao na postigne pet golova, a umesto toga na njegovom kontu stoji nula. Neko ko se sigurno istakao među pojedincima crveno-belih jeste napadač Šerif Endijae.

Senegalac je postigao dva gola protiv Partizana ove sezone, dok je na poslednja tri meča bio precizan (Vršac, Železničar, Partizan).

S druge strane na Marakani je pravi šou pravio Ksander Severina i bio je noćna mora za odbranu crveno-belih prethodne subote. Krilni as ekipe iz Humske postigao je prelep gol i pokazao je da, kada želi, može da bude glavni igrač ekipe.

Ipak, poslednji put kada je Partizan pobedio Zvezdu na Marakani bilo je 18. aprila 2017. godine. Tada su crno-beli pobedili večitog rivala sa 3:1, a kasnije postali i šampioni Srbije.

BONUS VIDEO Zvezdaši slave pobedu u 173. večitom derbiju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare