Foto: EPA-EFE/MIGUEL A. LOPES

Petak, 5. jun, bio je dan kada su u Nemačkoj odigrani prvi mečevi četvrtfinala Evropskog prvenstva 2024.

Foto: Promo

Sve što ti treba ovog leta – Budi deo zabave, budi pobednik. Mozzart Euroforija!

Foto Nova .rs

Španci su pobedili Nemce posle produžetaka (2:1), Francuzi su bolje izvodili penale od Portugalaca (0:0, 5:4) i tako smo dobili prve polufinaliste.

PROČITAJTE JOŠ:

Ali, utisak dana bio je da je fudbal ostao u razmaku od dva sata bez četiri vrhunska igrača, četiri legende koje više neće oblačiti reprezentativni dres.

Portugal je završio takmičenje i ostao bez Pepea, najstarijeg učesnika Evra sa 41 godinom, te najverovatnije i Kristijana Ronalda (39), koji uprkos neverovatnim fizičkim predispozicijama ne može više da se takmiči na ovo visokom fudbalskom nivou.

Mnogo suza proliveno je posle poraza od Francuske, Pepea, onih iskrenih koje se puste onda kada znate da je nečemu kraj, i Ronalda, onih kada znate da niste dokazali superiornost a to ste žarko želeli, iako je ceo tim, inače izuzetno kvalitetan, bio podređen vašoj igri.

Pepea nisu svi voleli zbog stila igre, jer je udarao kao Sveti Ilija, često je iritirao ponašanjem na terenu, ali ono što je on radio na terenu nema cenu za ekipu u kojoj je nastupao.

(AP Photo/Martin Meissner)

Teško je i nabrojati šta je sve osvojio sa Portom, Realom, sa Portugalom je bio prvak Evrope, koje je sve individualne nagrade dobio. To je ono što će u fudbalu ostati sjajnijim slovima zapisano od niskih udarac na kojima mu zameraju kritičari.

Po povratku iz Štutgarta, gde se igrala utakmica Španija – Nemačka, u vozu sedimo pored momka iz Saudijske Arabije u dresu nemačke reprezentacije.

Trenutno živi u Kelnu, tu je na usavršavanju i želi da se potom vrati u svoju zemlju, i naravno prati fudbal.

Zna dosta o saudijskoj ligi, zna srpske igrače koji tamo nastupaju, ali zna i da je Srbija užasno odigrala prvo poluvreme protiv Engleske.

Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

Zna i da smo ispali „bez opaljenog metka“. Tema, međutim, nije samo eliminacija Nemačke i srpski fudbaleri, već i Kristijano Ronaldo. U vozu na putu za Dizeldorf gledamo kako Portugal gubi na penale.

„Znate, gledao sam Ronalda iz Brazila, Ronaldinja, Mesija… Sve su to fantastični igrači, najbolji koje nam je fudbal dao. Ali, Kristijano je nešto posebno. Ostali su, bar je to moje mišljenje, karijere izgradili na talentu, a on je i mnogo radio na sebi. Celu karijeru je radio na tehnici, na svom telu. To mora da se poštuje. Nije u pitanju samo talenat, već i ogroman trud. Rad, težak rad. Zato je Kristijano možda najveći, kada pogledate širu sliku o njemu. Nešto kao Novak Đoković u tenisu“, prenosi nam svoje utiske Ahmad.

Bilo je logično da Portugal više ne računa na Pepea i Ronalda, ali Miler i Kros su možda mogli da igraju još koje leto.

AP Photo/Ariel Schalit

Iako ima 34 godine Kros je odlučio da stavi tačku na svoju igračku karijeru, i u reprezentaciji i u klubu, dok se Miler rastaje najverovatnije samo s „pancerima“.

Toniju je želja bila da se od nacionalnog tima oprosti sa titulom prvaka Evrope koja mu je nedostajala u prebogatoj karijeri, ali Španci mu to nisu dozvolili. Moraće sada da se zadovolji sa preko 30 osvojenih trofeja.

I Miler će reći „zbogom“, ali odluku nije doneo u afektu, vruće glave zbog poraza u Štutgartu. Najavio je odlazak i ranije, plakao je posle poraza od Španije i potvrdio da mu je to „najverovatnije bio poslednji meč“.

On se nije bunio što je sedeo na klupi i bio je u službi tima kojem je dao sve pa i titulu prvaka sveta.

BONUS VIDEO: Posetili smo pivnicu iz 1386. godine u Augzburgu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar